Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Problem z odpalaniem rano

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ja kolego stawiał bym raczej na czujnik cieczy jak sie niemyle "g62" miałem taki sam problem i wymiana tego czujnika pomogła w 100% :) I jest to w bardzo prosty sposób sprawdzić ściągasz fajkę ze świecy i podpinasz żarówke włączasz zapłon i liczysz ile czasu świeci i w tedy wiesz czy w ogóle i ile czasu grzeją ci świece. oczywiście próba na zimnym silniku :tongue4: tak jak pisałem mi pomogło bo raczej motyw z nieszczelnym układem odpada bo przez te 8 godz. też by dało rade się rozszczelnić. Pozdrawiam i sukcesu życzę :hi:

Opublikowano

Próbowałem i lampka próbnika świeci długo aż przekaźmik nie pyknie,także układ grzania mam sprawdzony.Mechanikcy nic nietypowego nie znaleźli więc pozostają jedynie uszczelniacze pompowtrysków.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

I jak problem z odpalaniem rozwiązany?u mnie wymiana uszczelniaczy pomogła. Sam robiłem.mam takie pytanie aby nie zakładać nowego tematu. Jak jest zimno poniżej 5 stopni(plus)czy to normalne że jak odpala to ma lekko podwyższone obroty i trochę (5 sekund) głośno klekota?również puści kłęby śmierdzacego dymu raczej brudno białego. Oleju nie ubywa ani przybywa. Świece nowe i prąd dochodzi.

Opublikowano

nie wiem jak u innych u mnie ma tak ok 1000,po paru sekundach spada do normalnego poziomu.

głośniejsza praca zaraz po odpaleniu to wina szklanek i popychaczy,w pierwszych sekundach nie dostają oleju i są głośniejsze.

z tym dymem to różnie piszą ale jak nie ubywa ci zbytnio oleju, i reszta jest ok to ne masz co sie przejmować , dieselki z reguły puszczają dymnego bąka po odpaleniu :wink4:

Opublikowano

Czyli sugerujesz że szklanki mam do wymiany?klekota na chwilę nawet jak ciepły. Jest gdzieś opisane jak się je wymienia?

Opublikowano

da sie z tym żyć ale wiadomo że trzeba sie tym zająć jeśli chcesz jeszcze pojeździć autkiem,

sorki za OT wracamy do tematu :wink4:

Opublikowano

Czytając posty można zauważyć,że u wielu osób właśnie po wymianie rozrządu i wszystkich filtrów dzieją się cuda z zapalaniem na zimnym,choć na vagu zero błędów.

U mnie sprawa w końcu wyjaśniona,był zapowietrzony układ paliwowy,pewnie nastąpiło to podczas niestarannej wymiany filtra paliwa w ASO.Pojechałem do kolegi,zrobiliśmy przyrządem ciśnienie w układzie i zaczęło spadać,bez wycieku paliwa,następnie dobiliśmy i już przestało opadać,teraz pali znów na dotyk.

Opublikowano

Co dobiliscie? Zaworek przy filtrze?

Opublikowano

Dobiliśmy ciśnienie na takim urządzeniu,żeby sprawdzić czy nie traci szczelności układ,spadało ciśnienie ale ustało i potem trzymał ciśnienie układ paliwowy,3 dni palił lux a teraz znów gorzej i teraz pytanie czy pompa podwójna nie traci szczelności.Co Wy na to?

Opublikowano

u mnie był ten sam problem z odpalaniem po wymianie pompy tandem wszystko jest ok po zgaśnięciu kontrolki świec żarowych pali bez problemów :>

Opublikowano

A palił Ci źle tylko na zimnym?Jaki koszt tej pompy?

Opublikowano

moje a4 tesz kiepsko pali na mrozie ale ja sie dowiem czemu wymieniam wszystko jak leci :evil:

Opublikowano

Tak to można pół silnika wymienić:)

Opublikowano

Tak to można pół silnika wymienić:)

Najlepiej w ASO :polew:

• 1 rok później...
Opublikowano

Panowie odświeżę temat,dalej nie mogę sobie poradzić z zapalaniem na zimnym,im zimniej tym ciężej pali,trzeba długo trzymać rozrusznik.Ostatnio ciepło jest w okolicach zera więc nie ma problemu ale idą mrozy i będzie znów kręcenie rozrusznikiem.Wszystko posprawdzane,nie ma błędów na VAGu,logi też ok i korekcje pompek lux,kąt synchronizacji ok,nowe uszczelniacze PD,pompa tandem,świece,aku,filtr paliwa itd.Kompesję sprawdzałem i jest po 30 idealna,pompki jak wyjmowałem do zmiany uszczelniaczy to mają gniazda idealne,z resztą uszczelniacze dobre były na oko ale wmieniłem.Jeśli zapalam rano i wciskam jednocześnie pedał gazu to idealnie zapala.Czy to może być problem złej dawki startowej bo robiłem softa 2 lata temu?Może spotkaliście się z czymś takim.

Opublikowano

Sprobuj jeszcze (jak mroz przyjdzie oczywiscie) odpalic silnik majac uprzednio wlaczone swiatla postojowe.

Moze to wlacznik... :wink4:

Opublikowano

czy od razu po zgaśnięciu kontrolki świec żarowuch uruchamiasz silnik?

Opublikowano

Przekręcam dopiero jak cyknie przekaźnik.

Z wyłącznikiem świateł sprawdzałem i żadnych zmian.

Dziś też rano -5 lekko przytrzymałem pedał gazu i od strzała poszedł,a tak to kręcę chwilkę zanim złapie.

Opublikowano

to obawiam się, że powodem może być oprogramowanie w sterowniku.

Opublikowano

Witam mam podobny problem po wymianie rozrzadu oleju i filtrow w tym paliwa mam problem z zapaleniem rano wczesniej palil idealnie, podejrzewam ze moze byc zapowietrzony uklad paliwowy ale nie wiem jak go odpowietrzyc macie jakies rady, mialem jeszcze jeden problem po wymianie o-ringi w filtrze nie trzymaly i byl wyciek przy filtrze wymienili to juz nie ciekanie ale dalej nie pali tak wczesniej. Prosze o pomoc. Pisze z konta brata mam a4 b6 1.9tdi avf. Pozdrawiam