Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Dziwne odgłosy, przegub

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Audi B5 1.6 benzyna z 97r. po mini lifcie w sedanie.

Od kilku dni słyszę dwa rodzje odgłosów :wallbash: :wallbash: :wallbash:

1. Prawy przód. Stuki na nierównościach. Przeleciałem szybko kilka razy po nierównej kostce i innych drobnych wybojach (wtedy zawsze odzywają się padnięte wahacze) i zastukało. Jednak dźwięk bardziej przypominał mały łomocik niż muzykę wybitego wahacza. A może już nie pamiętam jak gra stary "banan"... :tongue4: Co to jeszcze może być?

2. Też prawy przód. Przy dość dynamicznym ruszaniu z kołami skręconymi w lewo coś delikatnie stuka w prawym kole. Słyszałem już jak stukają padnięte przeguby, ale nie w mojej B5. Tu dźwięk bardziej przypomina delikatne stukanie drucikiem po metalu (bądźcie wyrozumiali dla mojego opisu :wink4: ). W czasie jazdy po ciasnych łukach z różnymi prędkościami nie ma tego problemu. Przegub?

Nie wiem czy obie sprawy mają ze sobą coś wspólnego- może i wahacz, i przegub. A może coś innego... Znaczenia pewnie nie ma żadnego fakt, iż dwa tygodnie temu wymieniłem wszystkie tarcze i klocki a potem zrobiłem w trzy dni 1700km po Polsce...

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.

Jarek

Opublikowano

Kolego śmigaj do jakiegoś mechaniora niech zobaczy na jakimś podnośniku. Chyba przegub klęka :kwasny:

Opublikowano
  • Autor

Waść masz racyję i tak się godzi uczynić, ale zawsze pierwsze jest forum, zanim dam się ogolić "fachowcom".

Wiela dukatów stoi taki przegub na jarmarku? :mysli:

Jakiej firmy najlepiej kupować, bo wahacze już mam obcykane?

Opublikowano

Zajrzyj do tematu i podpytaj. TOM pewnie doradzi.

Opublikowano

Przy skręcaniu i zawiecha może dawać we znaki, oczywiście może być to przegub.

Przegub raczej będzie Ci strzelał w momencie kiedy robisz dość ostry zakręt, przy delikatnych łukach rzadko się odzywa.

Jeżeli masz padnięte wahacze, to podejrzewam że to wina wahaczy, też tak u siebie mam, czekam tylko na złocisze żeby przednią zawieche wymienić bo przeguby wymieniałem z miesiąc temu, a też mi tak tryka jakby to przegub był [jest wykluczony, chyba ze trefne dostałem], jestem przekonany że to wahacze.

Opublikowano

przegub slychac przy ruszaniu( dzwiek przeskakujacej zebatki) zaczyna sie od ostrego skretu az z biegiem czasu przy prawie wyprostowanych kolach a to juz jest kaplica

Opublikowano

Witam, pozwol Jarek10 ze podepnę sie pod wątek i dzieki za wyrozumialosc. U mnie z kolei jest sytuacja nastepująca: w czasie jazdy od 50 do 80 km/h dziwnie delikatnie huśta autem, mam chwilami wrażenie ze koło mam źle dokręcone i zaraz odleci ;), a nastepnie tylko przy wiekszej prędkości od 90km/h wzwyż na delikatnych zakrętach w prawo (skręt kierownicy tylko o ok 10-20 stopni, powyżej nie nie) intensywnie stuka i terkocze w okolicach zawieszenia. Mialem tydz temu podobnie przy skręcaniu w lewo (tez delikatny skret i przy szybszej jeździe)- wymienilem lewy drążek z końcowką, prawy łącznik stabilizatora i dwa prawe górne wachacze. Czy moze byc przyczyna w defekcie prawego drążka i końcówki?? mozliwe ze w tak krotkim czasie zdechl drugi?

Opublikowano

Trzeba by podjechac do mechanika i sprawdzic auto na podnośniku. Moim zdaniem to przegub do jak najszybszej wymiany. Jak zmieniałes klocki i tarcze,to mogłes poprosic,aby fachowiec obejrzał jeszcze amorki i wahacze.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Pozwole sobie odkopac.

U mnie przy ruszaniu na skreconych kolach (w obie strony) slychac terkotanie (takie "trrrrr" ;) ).

Jutro nagram moze dzwiek.

Na zawieszeniach sie nie znam zupelnie, ale wychodzi na to, ze to przegub. Swiadczy o tym tez fakt, ze guma na prawym przegubie zlazla i smar jest na wierzchu.

Podjechalem na stacje diagnostyczna, ale gosc stwierdzil, ze nie ma co sprawdzac, bo jest to na bank przegub, a na szarpakach i tak nic wiecej sie nie dowiem.

No i tu mam kilka pytan:

1. Jak sprawdzic czy to na pewno przegub? Mam podnosnik, kanal itd.

2. Jak sprawdzic czy do wymiany przegub czy tylko zmiana oslony i czyszczenie przegubu?

3. Czy jesli terkotanie slychac przy skrecie w obie strony, to mam do wymiany oba przeguby zewnetrzne?

Dzieki i pozdrawiam.

Opublikowano

jeżeli terkocze skręcając w obie strony to masz do wymiany oba przeguby, już tu nic nie da wymiana samych osłon, trzeba cały przegub.

Opublikowano

Miałem podobne objawy okazało się wahacz przedni dolny tylny :naughty:

Opublikowano

Czyli jednak na szarpakach moze cos wyjsc, jesli wahacz?

Jak sie upewnic czy wahacz czy przegub?

Pozdrawiam.

Opublikowano

wahacz sprawdzisz na szarpakach, a przegub ruszając mocniej na skręconych kołach, ale jeżeli masz wywalona gumę na przegubie dostał się tam syf, piach itp. to trzeba będzie to zrobić.

Opublikowano

Oki, zamowie 2 przeguby i zobaczymy czy pomoze.

Dzieki.[br]Dopisany: 04 Luty 2011, 16:21_________________________________________________Przegub do AJM FWD w kombi mam miec na zewnatrz 33 zeby czy 38?

Na allegro pisza tak i tak. :/

Wydaje mi sie, ze 33 ale chce sie upewnic.

Pozdrawiam.

Opublikowano

przegub z 33 zębami. ze swojej strony mogę polecić przeguby Lobro (to samo co oryginał) lub z tańszych to Ruville.

Opublikowano

Dziekuje.[br]Dopisany: 06 Luty 2011, 21:40_________________________________________________Dostaje juz nerwicy przy wymianie przegubu zewnetrznego.

Nie moge wybic sworzni w dolnych wahaczach.

Ma ktos jakis patent albo inny sposob na wyciagniecie przegubu ze zwrotnicy?

Trzeba wybic obydwa sworznie na dole czy wystarczy jeden (ktory?) ?

Opublikowano

witam jak mam założyć własny wątek ktoś podpowie??????