Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Wycieraczki stoją w pionie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

Mam problem z wycieraczkami. Dziś (pierwszy śnieg) wycieraczki stanęły pionowo i działają odwrotnie - idą w dół a później znów w pion. Po oczyszczeniu samochodu ze śniegu włączyłem je i od tej pory nie wróciły na swoje miejsce, tylko coraz bardziej szły w pion.

Co zrobi, żeby znalazły się w odpowiednim miejscu??

Opublikowano

wydaje się z objawów, że to zatarty mechanizm wycieraczek, silniki rzadko padają

Opublikowano

Witam!!

Mam problem z wycieraczkami. Dziś (pierwszy śnieg) wycieraczki stanęły pionowo i działają odwrotnie - idą w dół a później znów w pion. Po oczyszczeniu samochodu ze śniegu włączyłem je i od tej pory nie wróciły na swoje miejsce, tylko coraz bardziej szły w pion.

Co zrobi, żeby znalazły się w odpowiednim miejscu??

podpinam się pod temat, mam dokładnie identyczne objawy w B5, ja myślałem o przekaźniku :mysli:

wydaje się z objawów, że to zatarty mechanizm wycieraczek, silniki rzadko padają

odpada, wtedy wycieraczki pracują powoli ale pracują aż w końcu się zatrzymują z resztą przerabiałem temat i mam nowy mechanizm wycieraczek.

Opublikowano

a patrzyłeś Miszka jak chodzi mechanizm? tzn. nie wycieraczki a tam przy silniczku, powinny być 2 obroty tak jakby

będziesz na spocie? byśmy obejrzeli :)

Opublikowano

a patrzyłeś Miszka jak chodzi mechanizm? tzn. nie wycieraczki a tam przy silniczku, powinny być 2 obroty tak jakby

będziesz na spocie? byśmy obejrzeli :)

one działają normalnie, tylko w złym miejscu się zatrzymują

ps nie będę na spocie

Opublikowano

Miszka u mnie w b6 sobie je regulowalem tj odkrecilem kluczem nasadowym taka srube mocujaca wycieraczke od kierowcy (pod plastikowa oslona) i delikatnie szarpalem za obie wycieraczki - delikatnie sie powoli przesuwaly... ustawilem je tak jak mialy byc zakrecilem srube i wszystko :naughty:[br]Dopisany: 29 Listopad 2010, 23:33_________________________________________________ja moje "regulowalem" bo byly ustawione za daleko od slupka (max schowane pod maska) i mnie denerwowalo ze duzo syfu zostawalo przy slupku nie zgarnietego wiec je wyregulowalem tak jak mi pasowalo....

tylko zaraz zaraz Miszka to nie to- bo jak zrobisz tak jak ja to beda Ci za szybe wyskakiwac albo pod maske sie chowac

kurde pomylilem fakty jakos :no:

bo Twoje w pionie sie zatrzymuja ? :mysli: to nie mam pojecia :embarrassed:

Opublikowano

Miszka u mnie w b6 sobie je regulowalem tj odkrecilem kluczem nasadowym taka srube mocujaca wycieraczke od kierowcy (pod plastikowa oslona) i delikatnie szarpalem za obie wycieraczki - delikatnie sie powoli przesuwaly... ustawilem je tak jak mialy byc zakrecilem srube i wszystko :naughty:[br]Dopisany: 29 Listopad 2010, 23:33_________________________________________________ja moje "regulowalem" bo byly ustawione za daleko od slupka (max schowane pod maska) i mnie denerwowalo ze duzo syfu zostawalo przy slupku nie zgarnietego wiec je wyregulowalem tak jak mi pasowalo....

tylko zaraz zaraz Miszka to nie to- bo jak zrobisz tak jak ja to beda Ci za szybe wyskakiwac

kurde pomylilem fakty jakos :no:

no właśnie, one były dobrze wyregulowane, i są dalej tylko zatrzymują się piz.y tam gdzie nie trzeba :mysli:

Opublikowano

Dołączam się do pytania, dziś mi się to samo stało, tylko nie w pionie, ale jakieś 10 cm od położenia spoczynkowego.

Po uruchomieniu, najpierw wycieraczki idą w dół, a potem w górę i zatrzymują się jak wyżej.

Dziś miałem kupę lodu na podszybiu i musiałem co jakiś czas kruszyć i oczyszczać żeby nie blokowały wycieraczek, przypuszczam że to jest przyczyna mojego problemu, ale jakie jest rozwiązanie...?

Jeśli ktoś wie bardzo proszę o pomoc...

Opublikowano
  • Autor

Witam

Odkręciłem przed chwilą oby dwie wycieraczki, zdjąłem plastik osłaniający m.in. mechanizm wycieraczek, włączyłem wycieraczki i wygląda na to, że silnik obraca całym mechanizmem w drugą stronę, jakby sie bieguny zamieniły i kręci odwrotnie (czy jakoś tak ;p). Może to być wina jakiegoś błędu komputera??

pozdro

Opublikowano

może moja wypowiedź wyda się banalna, ale może pomóc:

rozumiem ze wycieraczki chodzą, czyli najpierw poziom (chyli normalnie złożone) a potem w idą pion i zostają...

to włącz wycieraczki i jak będą w poziomie, wyłącz zapłon - auto bez zasilania, to one tak powinny zostać w bezruchu... wtedy odłącz akumulator na chwilę... może wtedy się komputer zrestartuje i po ponownym podłączeniu będzie all grało jak trzeba :)

Opublikowano

jeśli silniczek jest ja w b5 to masz do rozebrana silniczek wycieraczek tam jest taki mechanizm dzięki któremu wcieraczki zatrzymują sie gdzie powinny, do wyczyszczenia.

u mnie też się zatrzymywały gdzie chciały i zabieg przywrócił sprawność w 100%

Opublikowano
  • Autor

może moja wypowiedź wyda się banalna, ale może pomóc:

rozumiem ze wycieraczki chodzą, czyli najpierw poziom (chyli normalnie złożone) a potem w idą pion i zostają...

to włącz wycieraczki i jak będą w poziomie, wyłącz zapłon - auto bez zasilania, to one tak powinny zostać w bezruchu... wtedy odłącz akumulator na chwilę... może wtedy się komputer zrestartuje i po ponownym podłączeniu będzie all grało jak trzeba :)

Zrobiłem tak i nic nie pomogło, jest jak było - dalej pion ;p

pozdro

Opublikowano

jeśli silniczek jest ja w b5 to masz do rozebrana silniczek wycieraczek tam jest taki mechanizm dzięki któremu wcieraczki zatrzymują sie gdzie powinny, do wyczyszczenia.

czyli co ? wykręcam silniczek wycieraczek i czego mam tam szukać do czyszczenia ? masz jakieś foto ?

Opublikowano

czyli co ? wykręcam silniczek wycieraczek i czego mam tam szukać do czyszczenia ? masz jakieś foto ?

i w b5 jest tam taka blacha przykręcana śrubkami na torx jest ich tam pare sztuk pod ta blaszka jest przekładnia na której sa styki i te styki do czyszczenia, ja niestety nie mam foto z rezania :confused4:porób ty foto to zobacze czy to tak jak w b5 jest

Opublikowano

Góral chyba ma rację,

dziś byłem u Daneckiego (spec WV/Audi na Śląsku), powiedział, że to właśnie w silniczku jest taki trybik, który przeskoczył, trzeba się do niego dostać i przestawić w odpowiednia pozycję.

Póki co można z tym jeździć, w sumie wycieraczki mi działają.

Jak będę miał czas spróbuje się do tego sam dobrać, a jak nie to zrobią mi podczas przeglądu.

Z tego co widzę w innych wątkach jest przy tym nieco grzebania.

Jak uda mi się powrócić do fabrycznego stanu dam znać jak poszło :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Widzę że to jest chyba jakaś bolączka tych samochodów. Mam ten sam problem od około 3 tygodni - wycieraczki działają ale kończą i zostają w pionie. Normalnie jak w super sportowych autach :).

Jak tylko będziecie wiedzieć coś więcej to nie zapomnijcie wpisać to na forum.

Opublikowano
  • Autor

Hej

W końcu znalazłem czas, żeby się zająć tymi wycieraczkami. Jakieś 2 godziny i gotowe :>. Pomógł mi wątek piotrcar (szczególnie zdjęcia):

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=42514.0;highlight=jak+wyci%B1gn%B1%E6+mechanizm+wycieraczek

Trochę się męczyłem z wyjęciem całego mechanizmu, później trochę główkowania jak "naprawić" i pełen sukces. Na 11 zdjęciu jest pokazane w jakiej pozycji cały mechanizm powinien się znajdować. U mnie był przekręcony o 180 stopni. Starczyło odkręcić śrubkę i obrócić mechanizm.

Dzięki wszystkim za rady

pozdro

Opublikowano

Witam,

Też wreszcie uporałem się z problemem, znaczy nie sam ale zaprzyjaźniony warsztat. Wycieraczki już stoją na swoim miejscu i chodzą jak należy i nie startują z szyby tylko z miejsca gdzie powinny.

Problem jak się domyślałem mechaniczny w jednym z trybów silnika (osobiście nie wadziłem o co chodzi - wiem z relacji mechanika).

Całość kosztowała mnie 100 pln i kilka godzin autko stało w warsztacie.

Życzę wszystkim również pozytywnego rozwiązania, tego dziwnego problemu, no i oczywiście Wesołych Świąt !!!

Opublikowano

Ja mialem chlopaki tam samo jak opisujecie bylem juz umówiony w ASO wsiadam rano do auta i wszystko jak reka odjal dzialalo bez problemow a w ASO juz wymyslali rozne wersje wymiana mechanizmu jakis przekaznik i inne bajery wg nich ------- polecam obczyscic wszystko dokladnie podszybie i inne tematy i spokojnie sie przespac do rana mi pomoglo i na przsyszlosc rano jak zasniezone auto to szybe i lod odsniezyc sobie reka a nie wycieraczkami po odpaleniu auta ...

pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

:hi: ja dziś wziąłem się za to bo już mnie to wkur....ło podjechałem na garaż i w ok 10 min naprawiłem sprawę, w moim przypadku wystarczyło poluzować i ustawić na mechanizmie wycieraczki od nowa, tam jest taka jedna śruba która łączy silniczek wycieraczek z mechanizmem, ustawia się odpowiedną pozycję i dokręca tą śrubę i po problemie

i na przsyszlosc rano jak zasniezone auto to szybe i lod odsniezyc sobie reka a nie wycieraczkami po odpaleniu auta ...

pozdrawiam

powiedz to mojej kobiecie :decayed:

tak czy inaczej problem rozwiązany