Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Rozrząd?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie odnosnie rozrządu. Co musze wymienić w ADR'rze a czego nie trzeba? Ile beda kosztować części i ile moze kosztować wymiana? :decayed:

Opublikowano

To co w każdym innym silniku. Jak chcesz zapomnieć o rozrządzie na dłuższy czas to wymień wszystko :good: rozrząd komplet + pompa wody + napinacz + płyn chłodnicy :cool1: raz a dobrze. :rolleyes:

Opublikowano
  • Autor

To co w każdym innym silniku. Jak chcesz zapomnieć o rozrządzie na dłuższy czas to wymień wszystko :good: rozrząd komplet + pompa wody + napinacz + płyn chłodnicy :cool1: raz a dobrze. :rolleyes:

pomijam fakt pompy wody z powodu mentalności typowego Polaka " a po co bede robił skoro jest ok" tym bardziej ze pompa była wymieniana poł roku temu.. ;) rozrząd komplet widze nie tak zle 300 zł, a robota? orientuje sie ktoś, a moze ktoś to robił? :)

Opublikowano

jeśli chcesz zaoszczędzić to pompy wody nie musisz wymieniać bo nie jest napędzana paskiem rozrządu,

ale obowiązkowo musisz wymienić:

-pasek rozrządu

-rolka napinająca

-rolka prowadząca

-napinacz hydrauliczny

400-500 zł powinieneś dostać części z górnej półki, co do ceny robocizny to nie wiem ale myślę że około 200 zł

co do wymiany to chyba lepiej samemu się zabrać :) nie jest trudno a kasa zaoszczędzona :)

Opublikowano

Ja robiłem w 1.6 ADP za 160zł za robociznę. Kolega w 1.8 też w podobnej kwocie się zmieścił. Co do pompy wody to powiem tak jak wymieniałem swoja to mechanik w aso powiedział że nie potrzebnie bo jeszcze nie była zużyta - nie wiem ale teraz mam przynajmniej pewność że wszystko jest dżi :cool1:

Opublikowano

Jak będziesz miał rozpięty rozrząd to przyjrzyj się jeszcze zimeringom na wale, wałku pośrednim i wałku rozrządu, czy gdzieś się tam nie poci. Same zimeringi to groszowa sprawa, a jeśli będą gdzieś tam ślady oleju to najlepiej od razu to wymienić.

Opublikowano
  • Autor

Dzieki koledzy za wszystkie wypowiedzi ktore mi sie bardzo przydały. Oczywiscie sprawa zimmeringów rzecz jasna kaze mechanikowo sprawdzić zeby nie płacić 2a razy za robote i sciaganie rozrzadu ..

co myślicie nt tego?

http://allegro.pl/rozrzad-1-8-20v-turbo-audi-a4-a6-passat-125-150km-i1333105775.html

Opublikowano

Jaki przebieg ma ten ADR? W jakim stanie jest łańcuszek rozrządu i jego napinacz - jak silnik pracuje to nie słychać takiego charakterystycznego harhotu z tyłu silnika? Jak pracuje głośno to oprócz paska trzeba też wymienić łańcuszek.

Opublikowano

koelgo Vii ja kupowałem u tego sprzedawcy rozrząd 498zł kpl (pompa wody+napinacz+2 rolki (prowadząca i napinająca) + pasek Rozrząd Marki Ruvile a w srodku NTN I INA takżę za tą cenę jak najbardziej ci Polecam

z mojej strony proponuje ci wymienić KOMPLET By mieć spokój na kolejne 90 000 KM i tak jak kolega napisał zainteresuj się też łancuchem rozrządu koszty ok 100zł plus nowa uszczelka pod pokrywe 50zł i wsio na cacy masz zrobione :)

:hi:

Opublikowano

koelgo Vii ja kupowałem u tego sprzedawcy rozrząd 498zł kpl (pompa wody+napinacz+2 rolki (prowadząca i napinająca) + pasek Rozrząd Marki Ruvile a w srodku NTN I INA takżę za tą cenę jak najbardziej ci Polecam

z mojej strony proponuje ci wymienić KOMPLET By mieć spokój na kolejne 90 000 KM i tak jak kolega napisał zainteresuj się też łancuchem rozrządu koszty ok 100zł plus nowa uszczelka pod pokrywe 50zł i wsio na cacy masz zrobione :)

:hi:

Panowie wy naprawdę wymieniacie rozrząd co 90 tyś km a nie co 60 tyś ? Ehh pytałem wielu mech. i każdy sugerował 60 tyś km jako graniczne ale chyba się nie znają.

Opublikowano

mam dwa Adr w domu nie dawno stukneło nam po 200 000 tys a rozrząd wymieniany w jednym był przy 112 000 a w drugim przy 117 000 tys rozrząd w jednym aucie ma 3 lata w drugim 4 co 60 000tys to w tdi taka moja opinia :hi: w Przyszłą środę oby dwa na warsztat i cały komplet do wymiany tak jak pisałem wyżej :):hi:

Opublikowano
  • Autor

Fakier - takie specyficzne hrobotanie słysze z przodu silnika [wyszło szydło z worka przy mrozach] dlatego postanawiam wymienić rozrząd bo to hrobotanie wystepuje z tego kóła obok alternatora tego po którym chodzi pasek rozrzadu - nie wiem jak to sie nazywa. Przebieg jego to 198 tys i z tyłu silnika nie słysze zadnych niepokojacych dźwieków - jedynie ten przód.

MATIUS - i własnie o to mi chodzi, takze dzieki i zainteresuje sie tym zestawem, a co do łancuszka to zostawie temat mechanikowi niech sprawdzi dogłebniej ;)

ps. mam w okolicach pokrywy zaworów takie "cyck, cyk, cyk" tak pracuje hydraulika zaworów czy to ten łancuszek moze być?

Opublikowano

"cyk cyk cyk" to chyba dobry odgłos :)

Ten odgłos ciężko opisać, ale jakbyś miał słaby łańcuszek to byś raczej to słyszał.

Ja u siebie coś takiego słyszałem i po zdjęciu pokrywy okazało się że napinacz (i łańcuszek) do wymiany.

Jak u Ciebie tego nie słychać to wymieniaj tylko komplet tak jak napisał kolega MATIUS