Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Podczas mrozu wycieraczki nie wycierają całej szyby w czym problem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Podczas mrozu moje wycieraczki dziwnie wycierają. Na srodku szyby zostawiaja nie wytarte pole (około 4cm na 3cm) tak jakby w tym miejscu wycieraczka nie przylegała do szyby. Problem ten wystepuje zarówno od pasażera jak i od kierowcy Wycieraczki zmieniłem jakies 2 miesiace temu na valeo aero wiec nie sądze, ze to wina jest wycieraczek a może szyba jest nierówna? Co zrobić aby podczas mrozu dobrze wycierały wycieraczki bo przyznam, że taka jezda z niewytarta cała szyba byla uciażliwa i to w dodatku na samym srodku. jeżeli pada deszcz i nie ma mrozu wycieraczki wycierają idealnie

Opublikowano

Może masz w tych miejscach trochę lodu?

Opublikowano

Wyczyść pióra oraz szybe wyczyść i umyj. To podstawa. Ponadto może być problem z kątem piór. Albo zwyczajnie ci się poluzowała

Opublikowano
  • Autor

Lodu nie ma w tych miejscach. Ale zauwazyłem jedna rzecz, jak w tym miejscu co nie chce scierać wytarłem szybe szmatą to po paru przetarciach wycieraczek zaczęło zobrze wycierać. Tak miałem wczoraj ok godz 17 po czym dzis nad ranem ok 3 ten problem powrócił ale na dworze był mróz ok - 20.

Opublikowano

No to może wycieraczka podczas pracy w tych miejscach dobrze nie zbiera i to się odkłada i marznie

Opublikowano

Sprawdź czy nie zatarły ci się ramiona wycieraczek Jak kładziesz wycieraczkę na szybie powinieneś użyć trochę siły żeby o nią nie uderzyła jeśli całe ramiona kładą sie raczej lekko to znaczy że za słabo przyciskają pióra do szyby i w czasie pracy odstają [br]Dopisany: 06 Grudzień 2010, 06:26_________________________________________________A tak w ogóle mógłbyś trochę poczytać na następnej stronie był podobny wątek :hi:

Opublikowano

Zgadza się. Ja miałem ten problem i faktycznie. Jedna wycieraczka praktycznie nie kładła się sama na szybie. Pomogło dokładne czyszczenie spirytusem ( ;( :naughty: ) + smarowanie + rozruszanie. Teraz działa dużo lepiej chociaż dalej nie jest idealnie.

Opublikowano

U mnie jest ten sam problem co kolega opisuje na początku ,tylko że prawa wycieraczka zostawia plamę 10x10 a wycieraczki założone miesiąc temu valeo ,a co do ich docisku to dość mocno dociskają

Opublikowano

u mnie było podobnie pomogło usunięcie całego lodu wszędzie i przesmarowanie piór wycieraczek silikonem do uszczelek :cool1:

Opublikowano

u mnie było podobnie pomogło usunięcie całego lodu wszędzie i przesmarowanie piór wycieraczek silikonem do uszczelek :cool1:

Dokładnie na konstrukcji wycieraczek zamarza płyn ze sprysków i woda z drogi dlatego przestają wycierać, brak ruchu całej konstrukcji.

Opublikowano

dokładnie tak samo zrobiłem wczoraj i dziś wycierają jak w lato, no ale jest tylko -2C i nie pada śnieg, więc nie ma co zamarzać. Zobaczymy jak będą się sprawować jak przyjdzie wichura ze śniegiem :naughty:

Opublikowano

ja też mam wycieraczki valeo xtrm i ten sam problem - rozwiązanie to raczej inne wycieraczki niż przecieranie szyby itp (wszystko to juz u siebie robiłem - moim zdaniem po prostu te wycieraczki nie nadają się)

Opublikowano
  • Autor

Wczoraj wszystko wróciło do normy i wycieraczki zaczęły dobrze wycierac i najlepsze jest to, ze nic nie robiłem. Wczoraj byl mniejszy mroz wiec pewnie dlatego wszystko bylo ok a gdy przyjdzie wiekszy mroz zapewne ten problem znow powroci. Zrobie to co koledzy wyzej napisali napewno nie zaszkodzi :)

Opublikowano

Jak jest stara wycieraczka to guma twardnieje i nie dolega dobrze a tym bardziej przy dużym mrozie :)

Opublikowano

Może to i wina wycieraczek ale jak ja rozruszałem ramiona blisko 0.5h na jedno ramie :embarrassed: to teraz i te wycieraczki dają radę a są stare i z tej pasażera już pióro odpada po zewnętrznych stronach ale na zimę nie będę zmieniał bo auta nie garażuje (a jeszcze działają :) )

Opublikowano
  • Autor

Wycieraczki zmieniałem jakieś 2/3 miesiace temu.

Opublikowano

Gumę można wymienić i może nic nie dać jak mogą całe pióra wycieraczek nie dociskać, bądź nie równo

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie pomogła wymiana wycieraczek na nowe... Problem też z kilku miesięcznymi valeo xtrm, generalnie te wycieraczki to dla mnie drogi syf, od początku wycieraczka kierowcy źle zbierała i skakała po szybie, zaciągała też przy powrocie część wody na szybę ... Przyszedł mróz i było jeszcze gorzej, do tego wycieraczka pasażera zaczęła też nie zbierać części wody z szyby (zesztywniała na mrozie).

Kupiłem tanie bezpiórowe marketowe wycieraczki UniPoint po 12 zł za sztukę i valeo mogą się schować ;).

Ale nie był to zakup w ciemno bo znajomy polecił, poczytałem też na innych forach i wszyscy zadowoleni, tylko ciężko je dostać (ja kupiłem w leclercu) :).

Opublikowano

Dokładnie na konstrukcji wycieraczek zamarza płyn ze sprysków i woda z drogi dlatego przestają wycierać, brak ruchu całej konstrukcji.

Potwierdzam, należy rozruszać całą konstrukcje wycieraczek i gumkę by się swobodnie przesuwała po swoich prowadnicach :wink4: