Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B6] Wzmak do suba JBL a impedancja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem przedstawia się następująco mam sub JBL P1022 jego specyfikacja to 400 W RMS, dwie cewki 2 Ohm, Impedancja 4 Ohm lub 1 Ohm :gwizdanie:

moje pytanko jaki wzmak do niego polecacie bo czytałem trochę tu i tam i z tego wszystkiego już sam nie wiem co wybrać :no:

chciałem coś również ze stajni JBL i miały to być:

* GTO 1004 4 kanałowy 600W z myślą o przyszłym podłączeniu głośników

*GT5-A 604 również 4 kanały 640W

*Infinity REF 475A mniej więcej j/w

Lecz napotkałem właśnie na temat Impedancji i to troszkę skomplikowało mi sprawę ;( bo jak powyższe wzmaki nie są przystosowane do impedancji 1 Ohma (nie moge znaleźć informacji podają tylko na 2 i 4 Ohmy), czyli zostaje mi podłączenie na 4 Ohm-y a w takim wypadku jest za mało mocy na tego suba... i rozwiązaniem sensownym dla mnie jest wzmak GT5-A 3001 niestety mono :disgust: lecz jest wybór między 1,2,4 Ohmami i tu kolejne moje pytanie na jakim podłączeniu będzie głośnik lepiej grał

1 Ohm czy 4Ohmy? dodam że nie chciał bym wydać na wzmak więcej niż 1000zł ostatecznie jeszcze myślałem o wzmaku GTO 7001 lecz tu znowu pojawia się nierozwiązana zagadka z impedancją :fool:

Opublikowano

Jeśli chcesz go podłączyć w konfiguracji 1 Ohm to potrzebujesz wzmacniacza stabilnego do 1 Ohm - nie ma tu żadnej filozofii.

Konfiguracja 1 Ohm to większa moc, 4 Ohm to większa kontrola.

Głośnik ma moc znamionową 400 Wat i tyle wypadało by mu podać, te głośniki nie grają za słabo zasilone.

Na Twoim miejscu poszukałbym jakiegoś wzmacniacza dwukanałowego który w mostku przy 4 Ohm poda te 400 WRMS.

GTO 7001 z tego co widzę z tych które wymieniłeś to jedyny który mocowo mu odpowiada, 400 WRMS przy 4 Ohm, ale moje skromne zdanie jest takie że tysiąc za tej klasy sprzęt to gruba przesada.

Opublikowano

thks za pomoc :>[br]Dopisany: 07 Grudzień 2010, 11:48_________________________________________________Hey a co myślicie o wzmaku blaupunkt:

http://allegro.pl/velocity-blaupunkt-vpa-2140pro-1ooow-max-i1372167049.html

bo opinie są różne o blaupunkcie :mysli:

Opublikowano

Blaupunkt do fajnego grania się nie nadaje. Zresztą tak samo jak i jbl. Ale poradzi sobie z Twoim głośniczkiem mimo że tych 500W nie ma.