Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przejście nawigacji z BNS 5.0 na RNS-E i podłączenie linii K w Audi A4 B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to prosze o konkretne info odnosnie podpiecia K-line

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam. Właśnie przełożyłem rns-a zamiast bns 5.0 i mam problem ponieważ nie mam drugiej wtyczki tzn tej niebieskiej co zrobić żeby połączyć się przez vcds?

Opublikowano

witam wyjmujac rnse to w kostce niebieskiej w pinie 5 mam tabelek zielono niebieski ale nie widać żeby on był przekładany z kostki zielonej a vcds i tak się nie łączy z navi;/ co może być tego powodem?

Opublikowano

kostka niebieska jest od zmieniarki ale jeśli instalacja jest oryginalna to kolor nie ma znaczenia pin 5 ma być w złącze B pin 5

Edytowane przez Tom A4

Opublikowano

No właśnie tak mam i nie łączy się z rnse: /

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Mam takie pytanie ja przechodzę z RNS-E które miałem fabrycznie na BNS czy potrzebuje zrobić jakieś przeróbki dodam ze rns dostało nóg z mojego auta i nie zamierzam się kosztować.

Proszę o jakieś info czy będzie pasować pod moją kostkę

Opublikowano

Mam takie pytanie ja przechodzę z RNS-E które miałem fabrycznie na BNS czy potrzebuje zrobić jakieś przeróbki dodam ze rns dostało nóg z mojego auta i nie zamierzam się kosztować.

Proszę o jakieś info czy będzie pasować pod moją kostkę

Tak, będzie pasowało pod kostkę. Spójrz tylko na stronę 1 i poprzekładaj piny.

Wszystko jest ładnie wyjaśnione jak przejść z BNS na RNS-E, więc zrobisz dokładnie odwrotnie ;).

Opublikowano

jak wstawić zdjęcie mojej kostki w temacie?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam serdecznie. Czy autor wątku, mógłby ponownie wrzucić zdjęcia? Żadnego nie widać. Pozdrawiam serdecznie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zmienilem RNS-D na RNS-E.

Prosze o podpowiedz jakie piny trzeba przelozyc zeby dzialal CAN ?

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Witam wszystkich.

Przeczytałem wiele postów na temat zamiany tych dwóch nawigacji BNS 5.0 na RNS-E LED ( wydawało się to proste) i zrobiłem tak jak jest to opisane i po przełożeniu radia i kabla z linią K ( zielono niebieski) z wtyczki zielonej 7 do niebieskiej na miejsce 5 radio, nie wyświetla stacji radiowych na FIS-ie i nie włącza się po przekręceniu zapłonu i nie wyłącza po wyjęciu kluczyka. Jedyne co działa to sterowanie z kierownicy. Czy ktoś wie co trzeba zrobić żeby to wszystko działało. W starym BNS było ok. Dodam że mam RNS-a LED z Seata Exeo i jest ono z 2012r.

Opublikowano

Witam wszystkich.

Przeczytałem wiele postów na temat zamiany tych dwóch nawigacji BNS 5.0 na RNS-E LED ( wydawało się to proste) i zrobiłem tak jak jest to opisane i po przełożeniu radia i kabla z linią K ( zielono niebieski) z wtyczki zielonej 7 do niebieskiej na miejsce 5 radio, nie wyświetla stacji radiowych na FIS-ie i nie włącza się po przekręceniu zapłonu i nie wyłącza po wyjęciu kluczyka. Jedyne co działa to sterowanie z kierownicy. Czy ktoś wie co trzeba zrobić żeby to wszystko działało. W starym BNS było ok. Dodam że mam RNS-a LED z Seata Exeo i jest ono z 2012r.

wg mnie brak przewodów can http://a4-klub.pl/index.php?/topic/13949-podlaczenie-przewodow-can-z-zegarow-do-radia/

Opublikowano

kodowanie zrobione ? bez kodowania nie bedzie działało nawet mimo podłączeniu can

Opublikowano

Przewody są podłączone bo w BNS były i sprawdzałem po opisie wtyków i pasują są w tym samym miejscu w RNS-ie. Jak miałem BNS-a to FIS pokazywał radio i komunikaty, to chyba będzie kodowanie. Teraz muszę znaleźć kogoś na Podkarpaciu kto by to umiał zakodować. A co myślicie czemu się nie włącza i wyłącza po stacyjce.

A już mam znalazłem kolega Tom A4 gdzieś tam kiedyś napisał że jak się zrobi tą komunikację z FIS-em to zacznie działać po kluczyku.

Edytowane przez sliski

Opublikowano

Dokładnie zrób kodowanie i wszystko powinno śmigać jeśli nie błąd w podłączeniu.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dla osób, które nie miały ori radia i połączenia k -line. Prowadzimy kabel ze złącza OBDII pin 15 do Rns-E, złącze wielowtykowe B pin 5 ( diagnoza L).

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ktos wie skad wychodzi k line do rnse? Brak diagnozy po obd. Natomiast diagnoza dziala na "krotko" bezposrednio obd wtyczka. No i chcialbym przeciagnac nowy kabel

Opublikowano
Ktos wie skad wychodzi k line do rnse? Brak diagnozy po obd. Natomiast diagnoza dziala na "krotko" bezposrednio obd wtyczka. No i chcialbym przeciagnac nowy kabel

czy nie czasem z zegarow ?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Opublikowano
36 minut temu, radIE napisał:

czy nie czasem z zegarow ?

Zerkne jak bede w domu i zobaczymy

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

pany ktos juz ciagnal ten kabel do rnse pod k-line ? z klimatrinika czy z zegarow ? gdzie latwiej ?