Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czujnik temperatury zewnętrznej do termomentru/climatronika etc.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was! Jako że w swoim aucie nie posiadam klimy, a chciałem założyć termometr w licznik, potrzebowałem czujnika temperatury zewnętrznej. Ceny używanych zaczynają się od ok. 30zł, a nigdy nie mamy pewności, czy będzie on działał prawidłowo. Przedstawiam Wam sposób, jak samemu wykonać taki czujnik. Nie robiłem zdjęć, bo nie ma sensu - nie ma tu nic trudnego.

Działanie czujnika oparte jest na termistorze - prosty element elektroniczny, którego rezystancja zmienia się razem z temperaturą jego otoczenia.

Będziemy potrzebować:

- TERMISTOR 1KOhm (dostępny w każdym sklepie elektronicznym)

- Przewód

- elektryczny pistolet do kleju / sylikon

- mile widziany kawałek rurki termokurczliwej o przekroju ok. 5mm

Więc do dzieła: Bierzemy do ręki termistor. Do obu jego nóżek lutujemy przewody, nakładamy rurke termokurczliwą i podgrzewamy ją w celu zaciśnięcia. Tak przygotowany termistor wkładamy np. do zakrętki z butelki i zalewamy klejem aż do izolacji termokurczliwej na nóżkach - jest to dość ważne, aby wilgoć nie zmieniała rezystancji - wpłynęło by to na przekłamania we wskazaniach termometru. Gdy klej zaschnie, wyciągamy go z zakrętki i mamy zabezpieczony przed wilgocią termistor. Klej możemy bardzo delikatnie obciąć nożem, by dookoła termistora pozostała warstwa ok 2mm.

I to tyle. Czujnik w naszych a4-rkach montowany jest seryjnie między zderzakiem a chłodnicą, jednak w samochodach zaleca się montaż czujników w lusterku pasażera - wskazania od strony pobocza będą najbardziej wiarygodne.

Nasz czujnik działa dokładnie tak samo jak oryginalny.

Koszt termistora: 1,50zł

Koszt używanego czujnika: 30zł + KW

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Koledzy powiedzcie mi czy w roczniku 1999 również będzie to śmigać??? kurcze swój czujnik urwałem i nawet nie wiem jaki był nr na nim wiem tylko że dochodziły do niego 2 kabelki ... :)

Opublikowano

mistrzowskie! a miałem kupować używkę za 2 dychy :gwizdanie:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

To chyba były te same czujniki, więc w 99 też będzie śmigać :)

Już miesiąc mam taki czujnik i żadnych problemów!

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

może ktoś wrzuci jakieś foto story co i jak ? :gwizdanie:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

W mojej a4 niestety nie wyswietla sie temperatura (obecnie wogole przestala ale wczesniej czasami wyswietlala sie czasami nie a czasami po prostu zawieszalo sie na jakiejs temperaturze). W najblizszym czasi sprobuje zrobic taki czujnik i sprawdze. Potrzebny mi tylko bedzie ten pistolet do kleju ale to sobie kupie bo mysle ze jeszcze mi sie przyda.

Opublikowano

no dobra termistor mam z kablami... ijak mam to pod ori termometr podlaczyc?

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

w

W mojej a4 niestety nie wyswietla sie temperatura (obecnie wogole przestala ale wczesniej czasami wyswietlala sie czasami nie a czasami po prostu zawieszalo sie na jakiejs temperaturze). W najblizszym czasi sprobuje zrobic taki czujnik i sprawdze. Potrzebny mi tylko bedzie ten pistolet do kleju ale to sobie kupie bo mysle ze jeszcze mi sie przyda.

itaj i jak tam u ciebie z temperatur bo u mnie zawiesia się na -1 i miga jak poradziłeś sobie z twoim problemem
Opublikowano

no dobra termistor mam z kablami... ijak mam to pod ori termometr podlaczyc?

jeden kabelek do masy a drugi do wyświetlacza temp

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Fajny pomysl z tym czujnikiem :notworthy:

Wykonalem taki z termistoru i mam uczucie taniosci :>

Zasada ta sama a pare zlotych na piwo przy montazu zostaje