Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Zerwana plastikowa opaska przy tylnej belce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dziś na spocie kolega zauważył,że wisi coś pod moją :a4fan:. Okazało się ,że pękła ta plastikowa opaska. Wisiała ona na tylnej belce. Patrząc pod inne :a4fan: opaską tą spleciona jest belka i cieńszy drążek. Do czego tak naprawdę służy ta opaska i jaką spełnia ona funkcję.Bo przecież po cośona tam jest... Czy ktoś miał podobny przypadek i czy dostanie czegoś takiego poza ASO jest kłopotliwe.O co prosić w sklepie?

Za wszystkie odp.serdeczne dzięki

7aca06fa71509ab4m.jpg

b0831dd3ce18b90cm.jpg

Opublikowano

Witaj

A tak sobie pomyślałem zamiast kupować oryginalną opaskę to nie można zastosować opaski do przewodów elektrycznych, tylko oczywiście w odpowiedni rozmiarze. Nie wiem czy spełni do końca stawiane jej wymagania, ale na pewno będzie tańsza niż ten oryginał kupiony w serwisie. No chyba że musi być oryginalna no to nie zostaje ci nic innego jak kupić nową.

Pozdrawiam

Opublikowano

cos mi tu smierdzi niedorobka Audi, cos przy projektowaniu zrabali i to bylo rozwiazanie, ale moge sie mylic, wie ktos po co to jest?

Opublikowano

Jest to opaska stabilizatora tylnej belki tak piszą w książce "Audi zrób to sam"

Opublikowano
  • Autor

Jest to opaska stabilizatora tylnej belki tak piszą w książce "Audi zrób to sam"

No wszystko ok,ale za co ona odpowiada.

Opublikowano

W książce piszą tak "zadaniem jest zmniejszenie pochylania nadwozia na zakręcie i poprawie stateczności auta podczas jazdy" ale jest tak napisane że nie wiadomo o co chodzi czy o tą spinkę co Ci pękła czy o cały stabilizator ( ta cieńsza rurka ). A nie zauważyłeś różnicy na zakrętach?

Opublikowano
  • Autor

No tutaj chyba chodzi raczej o ten drążek.Wątpię żeby taki kawałek plastiku był odpowiedzialny za przechyły na zakrętach :chytry: Już tak myślę,może to jest od tego,żeby belka nie upadłą przy wymianie amorów,choć pewnie to nie od tego. Nic innego mi do głowy nie przychodzi...

Opublikowano

A moze cos z rezonansem i wibracjami stabilizatora?

Opublikowano

też bardzie obstawiam eliminację drgań czy coś takiego.

Co do opaski to elektryczna na długo sie nie zda bo nie jest tak elestyczna, w zimnie twardnieje i łatwo można ją zerwać.

Opublikowano
  • Autor

Szczerze to jak dla mnie ma żadnej różnicy z tą opaską i bez niej. Nic mi nie stuka,nie puka itp. Zastanawiam się tylko,jaki mogą być konsekwencje jazdy bez tej opaski :disgust:

Opublikowano

no wiec tak dziś wymieniałem m. in. filtr paliwa w swojej niuni i zauważyłem ze tez mam ta opaskę zerwana. i już wiem po co ona jest. przed belka jest taki pręt tak jakby trzymający belkę i ta opaska jest (albo w naszym przypadku była) po to by ten pręt nie wchodził w rezonans...

Opublikowano
  • Autor

Ok,w takim razie ma ktoś nr z Etki tej części?

Poza tym jak dla mnie beznadziejne rozwiązanie :thumbdown:

Opublikowano

Ok,w takim razie ma ktoś nr z Etki tej części?

Jest na zdjęciu 8D0 511 321A