Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 1Z] Problem z odpaleniem po godzinnym postoju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

silnik po nocy -17* odpala bez większego problemu ale po zagrzaniu silnika i po około godzinnym postoju -15* przy próbie odpalania świece się nie załączają i trzeba długo kręcić żeby odpalił.

co to może być uszkodzone?

Opublikowano

sam sobie odpowiedziałeś nie grzeją się świece

Opublikowano

Zawsze przy kolejnym odpaleniu silnika świece nie grzeją, no chyba że jeździłeś samochodem rano a odpalasz go wieczorem.

A to że rano przy -17 samochód odpala bez problemu świadczy właśnie o tym że świece są :good:

Opublikowano

Załącz VAG-a, może być jakiś błąd. Ja miałem tak że ciężko odpalał (też myślałem, że to mogą być świece ale podpiąłem VAGa pokasowałem błędy i śmiga elegancko)

Opublikowano

właśnie chodzi mi o przyczynę nie załączania świec skoro powinny się chyba załączyć bo ciężko odpala.

czy można jakoś spowodować załączanie świec w takim przypadku?

Opublikowano

właśnie chodzi mi o przyczynę nie załączania świec skoro powinny się chyba załączyć bo ciężko odpala.

Jeśli rano samochód odpala bez problemu, to znaczy że świece działają. Później w ciągu dnia silnik ma już taką temperaturę że świece nie muszą dogrzewać i nie włączają się, bo po prostu tego nie potrzeba.

Opublikowano

Jeśli rano samochód odpala bez problemu, to znaczy że świece działają. Później w ciągu dnia silnik ma już taką temperaturę że świece nie muszą dogrzewać i nie włączają się, bo po prostu tego nie potrzeba.

świece zawsze się załaczają na krótko jeśli był mały postój, jak był godzinny na takim mrozie to powinny się zapalić na dłużej
Opublikowano

Vag rozjaśni sprawę, może być tak że pojawił się błąd w sterowniku i "się kopie"

Jak sprawdzisz kompem to będzie wiadomo co i jak.

Świece załączają się jak silnik jest perfidnie zimny tak jak kolega pisze. U siebie miałem problem z odpalaniem przez błąd bodajże startu wtrysku... vag -> elektronika silnika -> błędy -> kasuj i śmiga jak marzenie

Opublikowano

Vag rozjaśni sprawę, może być tak że pojawił się błąd w sterowniku i "się kopie"

Jak sprawdzisz kompem to będzie wiadomo co i jak.

Świece załączają się jak silnik jest perfidnie zimny tak jak kolega pisze. U siebie miałem problem z odpalaniem przez błąd bodajże startu wtrysku... vag -> elektronika silnika -> błędy -> kasuj i śmiga jak marzenie

tak jak piszesz zapnij VAG-a
Opublikowano

a który czujnik temperatury jest odpowiedzialny za załączanie świec?