Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] A4 QUATTRO Peter_K

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Od 2 lat jestem zarejestrowany na tym forum, gdyż jestem współwłaścicielem "tatowego" B5 ADR Quattro z Italii, sam zaś woziłem się B3 1,8 i przeważnie siedziałę mna forum Audi 80 gdzie jestem stałym bywalcem i pewnie co niektórzy mnie kojarzą po "czarnuchu 80 B3".

Jako że teraz i ja mam podobne autko do taty to czas go przedstawić. Poniżej trochę mojej historii w drodze do B5 Quattro :) Sorki że tak dużo ale jakoś krócej się nie dało.

Nadszedł czas na przedstawienie nowego wozidełka dzięki któremu powróciłem do grona sympatyków OOOO.

W sierpniu sprzedałem moją czarną B3 i zakupiłem Forda Mondeo Kombi , którego po 3 miesiącach postanowiłem sprzedać i szukać znów Audi. Ford nie był zły. Zadbany, miał pełne wyposażenie jakie chyba mógł mieć i do tego rok produkcji 2000, ale fordowskie TD nie pchało tego auta do przodu, a i przywiązanie do marki Audi pozostało więc szukałem nowej maszynki z pod znaku OOOO.

Na początku szukałem z racji zaoszczędzenia trochę gotówki B4 z 95 roku zadbanego i dobrze wypasionego benzyniaka z klimatronikiem, ale nie było nic ciekawego. Po kilkunastu telefonach i oględzinach paru modeli w okolicy, postanowiłem pod namową rodziny zacząć szukać Audi A4. Tu nadal w okolicy albo były padliny albo przekraczały założony budżet, 2 naprawdę ciekawe A4 zostały zaś już sprzedane.

Razem z tatą następnego ranka wyruszyliśmy we mgle do stolicy oglądnąć zwykle ale z prywatnych rąk A4 które było bardzo podobne do posiadanej już przez nas A4 quattro.

Po długich oględzinach i trudnych negocjacjach stałem się oto właścicielem Audi A4 1,8 Quattro z 1995 roku (wg dokumentów rok modelowy 1996) Auto posiada trochę wyblaknięty czerwony lakier i kompletnie łyse opony letnie ale ma dość fajne wyposażenie:

Napęd Quattro

Klimatronic

Elektryczne przednie szyby

Elektryczne podgrzewane lusterka

ABS

EDS

2 poduszki powietrzne

Oryginalne aluminiowe felgi

Radio Gamma + 8 fabrycznych piszczałek bardzo fajnie grających

Kolor to Laserott L 0Y3 H01

Dodatkowe odcięcie zapłonu Cheetah

Wspomaganie kierownicy

Podgrzewane dysze spryskiwaczy i zamki

Fabryczny Auto Alarm Audi

Skórzaną kierownicę i gałkę lewarka

Do tego dostałem Książkę serwisową z każdym przeglądem do 170 000 km, obecnie 235 000, wszystkie oryginalne książeczki Audi, faktury niemiecki i książki przeglądów, kody do radia, komplet 3 kluczyków i nawet zapasowy fabryczny lakier w tubce.

Z racji łysych opon i paru zadrapań na lakierze wysępiłem komplet rocznych zimówk Pirelli Carving oraz nowy 3 tygodniowy akumulator wraz z gwarancją w cenie auta (oczywiście odpowiednio utargowanej) ;) Poniżej parę szybkich fotek po zmianie opon i woskowaniu nadwozia i zrobieniu lekkich zaprawek lakieru.

9e24c3fb63c1c247m.jpgf890b63901ec8accm.jpgd834638aad35c10cm.jpga13fb88f5dea9c9fm.jpg

cd968d760cc2ce53m.jpgb56b647efac36f0am.jpg79d26150ffb32662m.jpg

4c6fd10bb156cae0m.jpg4fc0d83b2bb816d7m.jpga76959257d8447ddm.jpg49bd2f2da9b8bd64m.jpg

Zrobione:

Przerejestrowane na KT i ubezpieczone

Zamontowana sekwencyjna instalacja LPG BRC Sequent 24

Radio CD/MP3/USB Sony Xplod GT828U + wzmacniacz i skrzynka + zmieniarka 10CD

Ręczna Polerka Lakieru i zrobienie paru zaprawek

Wymieniony termostat, czujnik ciśnienia oleju, wyczyszczona nagrzewnica, naprawione podświetlenie klimatronica.

Plany:

Kupić Dywaniki gumowe na zimę

Owiewki na wszystkie boczne szyby Heko

Wymiana wszystkich popalonych żaróweczek we wnętrzu + dodatkowe lampki

4 elektryczne szyby

Licznik z pełnym FISem + ringi Dido

Kluczyk scyzoryk + domykanie szyb

Felgi ori 16"

Lampy poliftowe i do jazdy dziennej

Fotele pół kubełki być może skóra

Auto wymaga jeszcze trochę dopieszczenia ale mam nadzieje ze będzie się dobrze sprawowało, taj jak poprzednia B3.

Opinie mile widziane.

Opublikowano

kozak :good:

zobacz sobie u Dropsone-a jak wycackać czerwoną A4-ke :wink4:

Opublikowano
  • Autor

kozak :good:

zobacz sobie u Dropsone-a jak wycackać czerwoną A4-ke :wink4:

Dzięki za plus, Audi Dropsone'a już widziałem bo na Audi80.pl też ją przedstawił. Muszę przyznać że dużo mi do niego jeszcze brakuje ale mam podobną wizję i postaram się żeby też było dobrze i "kozacko" oczywiście w odpowiednim stylu :)

Opublikowano

Czerwona A4 :kox:

Plany niczego sobie ale lampy do jazdy dziennej :thumbdown: - nie wygląda to fajnie.

Nie myślałeś o zmianie lamp tylnych albo zrobieniu czegoś takiego?

spufqa.jpg

Opublikowano
  • Autor

Czerwona A4 :kox:

Plany niczego sobie ale lampy do jazdy dziennej :thumbdown: - nie wygląda to fajnie.

Nie myślałeś o zmianie lamp tylnych albo zrobieniu czegoś takiego?

spufqa.jpg

Co do lamp do jazdy dziennej to jeszcze nie wiem czy będą a co do tyłu to nie będę na pewno ściemniał bo jakoś mi to nie leży, albo ori, lift albo jakieś zamienniki black-red ale to na razie odległe, trzeba wcześniej kasiorke uzbierać :) Pożyjemy zobaczymy

Opublikowano

ładna audiczka kozak :) dopiescisz i bedzie cacy wiec powodzenia w planach i bezawaryjnosci :)

Opublikowano

Ładna audiczka :good: Też przed A4 miałem Mondeo na Full Opcji, niby wszystko fajnie, tylko właśnie ten 1.8TD, straszny muł :wallbash: i też po 3 miesiącach postanowiłem sprzedać :decayed:

Opublikowano

"Zamontowana sekwencyjna instalacja LPG BRC Sequent 24" :sick3::thumbdown:

fajny silnik i Q a Ty go zatruwasz podtlenkiem gazu :thumbdown:

:quattro:

Opublikowano
  • Autor

"Zamontowana sekwencyjna instalacja LPG BRC Sequent 24" :sick3::thumbdown:

fajny silnik i Q a Ty go zatruwasz podtlenkiem gazu :thumbdown:

:quattro:

Kolego gdybyśmy lepiej zarabiali i mieli tańsze paliwo to LPG bym nie założył. Tutaj jak wiadomo chodzi o koszty, nie samym autem człowiek żyje a z wypłaty trzeba jeszcze na inne rzeczy mieć kase. Diesel mi sięeni kalkuluje przy dojeździe do pracy i w mieście bo tutaj najkorzystniej LPG wychodzi mimo dużego kosztu instalacji. Mój ojciec ma też ADR'a i też Quattro, od 3 lat z założonym LPG i nie ma z nim problemów, jeździ i się cieszy. W poprzedniej Audi 80 też miałem gaz i po 100 000 km na gazie nie było żadnych problemów. Ale ja zawsze pilnuję tego by na bieżąco wymieniać filtry, olej, świece, i inne rzeczy eksploatacyjne i problemów z gazem raczej nie ma, nie powiedziałbym że go zatruwam, niestety takie realia życia, wolałbym jeździć na PB ale paliwo drogie a diesla już nie chcę bo po prostu mi się on nie opłaci, w dodatku jest słabszy.

Opublikowano

Generalnie się z Tobą zgadzam :good:

Ale diesel np. AFN nie jest słabszy od ADR-a. Moment obrotowy i turbina robią swoje :wink4:

Z kreski porównywalnie ale z rolki :thumbdown:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Generalnie się z Tobą zgadzam :good:

Ale diesel np. AFN nie jest słabszy od ADR-a. Moment obrotowy i turbina robią swoje :wink4:

Z kreski porównywalnie ale z rolki :thumbdown:

Dobrze prawisz kolego. Jeżdżę w pracy kilkoma wersjami TDI, 100 105 115 i jeszcze 90KM z softem i fakt fajnie chodzą ale dużo droższe w zakupie i dużo trudniej o zadbany egzemplarz w kwocie jaką dysponowałem.

Jak szukałem Audi to priorytetem była buda bez przygód i zniszczeń, oraz stan techniczny a ten był i jest w moim ADR'ze taki jak chciałem, a oglądałem go już ze wszystkich stron i w środku też :decayed:

Nie ukrywam też że chciałem mieć Quattro i choć wydawało się to mało realne to jednak trafiłem taki egzemplarz w tej cenie jaką mogłem przeznaczyć na Audi. Dodatkowo ADR'a przed zakupem można było porównać do naszej drugiej A4 Quattro z dokładnie tym samym motorem i podobnym wypasem na pokładzie i padło na tą wersję, a przyznam że wcześniej oglądałem pare innych A4 w dieslu i benzynie, z quattro i bez, ale to bym powiedział padliny wypicowane były i nic ciekawego.

Teraz po ponad miesiącu użytkowania jestem bardzo zadowolony i myślę że tak szybko go nie zmienię, liczę że nie zawiedzie mnie jak poprzednik - czarne B3 :naughty:

Ładna audiczka :good: Też przed A4 miałem Mondeo na Full Opcji, niby wszystko fajnie, tylko właśnie ten 1.8TD, straszny muł :wallbash: i też po 3 miesiącach postanowiłem sprzedać :decayed:

Ja po prostu wcześniej też miałem Audi, ojciec, wujkowie też mają A4 i 80tki i tylko ja się dopuściłem zdrady. Ford był jak na Mondeo w rewelacyjnym stanie, blacha naprawdę zadbana, pełen wypas w środku, wygodny ale to nie jechało mimo turbiny. Jak wsiadałem do ojca A4 to za Audi tęskniłem i to bardzo, a do baku ropy co raz droższej lać trzeba było i dlatego postanowiłem wrócić do OOOO[br]Dopisany: 22 Grudzień 2010, 14:08_________________________________________________Witam po przerwie.

Audi zaczyna powoli się modzić :kox:

Do tego co jest obecnie zaczynają dochodzić nowe graty :kox:

Prócz 2 przełączników któe mi świrowały i były przeznaczone do zakupu jako najważniejsze doszło:

-Lampka podsufitki przód z dodatkowymi lampkami - założone

-Półeczka do bagażnika (boczna) wraz z wykładziną z uchwytami do bagażu (niestety muszę to przerobić bo zapomniałem że w quattro jest trochę inaczej bagażnik wyprofilowany)

-W drodze są Daszki podświetlane termometr do licznika bez Fisu - czekam jeszcze na ringi od DiDo

-Zakupiłem również dywaniki gumowe Schonek dedykowane do Audi A4 B5 -założone

-Chyba najważniejszy i najcenniejszy jak na razie zakup to oryginalne poliftowe Alufelgi 16" w stanie bdb wraz z oponami Pirelli P6000 i kompletem 20szt nakładek na śruby :decayed::kox: - czekają na lepszą pogodę

Obecnie poszukuję podłokietnika wraz z tunelem, w miarę czasu postaram się zaktualizować foto i dodać foto gratów. Pozdro

Acha dodam że nawiosnę zagości u mnie zawias 1BE z A4 mojego taty z którym się zawiasem wymieniam, on prócz moich sprężyn dostanie w zamian moje obecne Alu na lato a ja jego wezmę na zimę :kox:

Opublikowano

Piękna A4... Ładnie się prezenci na felach... Silniczek też fajny... Gratki i powodzenia w modach...

Opublikowano

Ale ASR to on raczej nie ma :thumbdown:

Opublikowano
  • Autor

Ale ASR to on raczej nie ma :thumbdown:

Trochę masz Kolego racji bo generalnie to dziś sprawdziłem kody wyposażenia i pisze tam że jest ale EDS. Z tego co czytałem na wikipedii i innych to EDS jest jakby częścią ukladu kontroli trakcji ASR ("tutaj można by poniekąd nazywa się to eds - elektroniczna blokada mechanizmu różnicowego) a co za tym idzie przy quattro wychodzi na to że pełni właśnie taką rolę :) Ale za błąd sorki i zmieniam to w opisie.

tak czy siak wg kodów fabryka dała:

X0A = National sales program germany

B0A = Poj. bez szczególnych krajowych wymogów techn.

C0Z = Felga aluminiowa 7 jx15h2 et45 5/112

G0G = Ręczna skrzynia 5-biegowa

H6T = Opony 205/60 r15 v

J1P = Akumulator

M51 = 4-cylindrowy silnik z wtryskiem paliwa 1,8 l

Q1A = Siedzenia normalne

1AH = Abs i eds

1G3 = Kolo zapasowe normalne zamiast dojazdowki

1MR = Kierownica do inst.pod.powietrz.

3AF = Lusterko zew.(konwex),el.regulowane

3BS = Lusterko zewn. (asferyczne), elektr. ustawiane lewo kzl

T5Z = 4-cylindrowy silnik z wtryskiem paliwa 1,8 l litera kodowa