Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Wymiana łożyska przód

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Niedawno mechanior wymieniał mi przednie łożyska. Ściągnął stare, porównał z nowym i dzwoni do mnie że złe kupiłem:

Stare:

241220101890.jpg

Nowe:

241220101889.jpg

Może nie widać dokładnie, ale wewnętrzny pierścień jest dwurzędowy problem polega na tym, że w starym łożysku ten pierścień był podzielony w proporcji około 1:2, a w nowym 1:1, czyli dokładnie w połowie. Sprawę skonsultowałem w sklepie z częściami (łożysko SKF, dobrano poprawnie) i u innego mechanika - niepewnie twierdzili, że nie ma problemu z montażem, dopiero mechanik z ASO mnie przekonał. Łożysko już zamontowane, ale ciągle mam wątpliwości, więc pytam - czy wszystko będzie OK z tym łożyskiem?? :mysli:

I jeszcze foto z czopem z piasty:

241220101887.jpg

Opublikowano

ja tez zmienialem to lozysko sam i wg mnie nie ma to zadnego znaczenia. nie ma sie czym przejmowac

Opublikowano

Raczej nie powinno mieć to znaczenia

Opublikowano
  • Autor

Spoko, już wszystko złożone i jeździ. Jak się coś wysypie to dam znać :decayed:

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Mech15 mam pytanie które łożysko z przodu wymieniałeś lewe czy prawe i jakie miałeś dokładnie objawy przed wymiana opisz mi bo borykam sie z wymianą wymieniłem i nadal wyje i niewiem o co kaman

Opublikowano

a na pewno wymieniłeś to co wyło

Opublikowano

hmmmmm tu własnie tkwi problem bo gdy jade na wprost lekko szumi skręce w lewo szum sie nasila a gdy w prawo jest cisza . Wymieniłem prawe bo tak mi dochwalili FAG na prasie zakładany wszystko pieknie

A szum jest nadal opony moge wykluczyć podmieniałem z innej A4 teraz pytanie co robić dalej???

Lewe wymienić czy coś innego szukac jeszcz??

Opublikowano
  • Autor

Mech15 mam pytanie które łożysko z przodu wymieniałeś lewe czy prawe i jakie miałeś dokładnie objawy przed wymiana opisz mi bo borykam sie z wymianą wymieniłem i nadal wyje i niewiem o co kaman

hej

to ty pisałeś do mnie na gg? :mysli:

u mnie było takie rytmiczne dudnienie w szybkich zakrętach, wymieniłem łożyska z przodu po obu stronach, ale do tego doszły też jeszcze po 2 wahacze na stronę i teraz mam ciszę

gdzie robisz auto?

Opublikowano

może być tak, że wymienisz drugie i dalej będzie wyło - wtedy zmienisz opony i ..... będzie cisza :) miałem podobny przypadek, mechanik tez twierdził że łożysko - najpierw jedno, wyminił, szumi, no to dawaj drugie :kox:

Opublikowano
  • Autor

kolega pisał mi na gg że zmienił opony i nic się nie zmieniło, więc opony odpadają

Opublikowano

Jeżeli huczy przy skręcaniu w prawo to lewe i na odwrót. Powodem jest zewnętrzna bieżnia łożyska lub wewnętrzna wtedy jest odwrotnie.

Opublikowano

Panowie problem rozwiązany wymieniłem jeszcze lewe w rezultacie jedno i drugie mam nowe FAG.

Teoria ze w lewo wyje a w prawo cisza to prawe do wymiany nie jest prawdziwa!!!!!!!!!!!! Na to tak naprawde nie ma reguły!!!!!

Dałem się wprowadzić w błąd ale nauka kosztuje mam zmieniony komplet i nie zaszkodzi teraz jak makiem zasiał:)

Takze Grzegorz sory ale akurat nie masz racji i wiele osób na forum jakies na dziwne przekonanie co do tej kwesti

Przekonałem sie na własnej robocie pozdro :wink4:[br]Dopisany: 03 Luty 2011, 17:52_________________________________________________Mech15 dzięki Ci wielki za podpowiedzi pozdro w twoją strone :good: :>

owocna praca cieszy