Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Zaczął bardzo dużo palić wina turbiny może termostatu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam ten sam problem...spalanie skoczylo mi z 7,5 na 12-13 średnio. na baku po miescie robilem ok 750 do rezerwy. ostatnio na baku 500. w serwisie powiedzieli mi o jakims czujniki. (jutro sie dowiem wiecej na mkiejscu) koszt wymiany 4 tys :/. boje sie ze chca mnie naciagnac i zastanawiam sie nad alternatywna diagnozą...

Opublikowano

dogrzewa do 90'c? ja robie w jedna strone do pracy 10km, jak kupilem byl uwalony termostat i paliła 10l na 100km teraz 7l po wymianie

Opublikowano

dogrzewa do 90'c? ja robie w jedna strone do pracy 10km, jak kupilem byl uwalony termostat i paliła 10l na 100km teraz 7l po wymianie

tak...dogrzewa prawidlowo...moze przyczyna lezy w zepsutej klimie (konwektor?), klima nie trzyma temp i grzeje masakrycznie...moze to miec wplyw na czujniki tempertury odpowiedzialne za np. wlaczanie ssania? ciekawe ze gosciu przez tel mowi na 100pro o jakis dwoch czujnikach...rzucil mi kwote 4 tys... czytalem o tych czujnikach gdzies tutaj i chlopaki pisali ze to jest raczej groszowa sprawa a 4 tys to kosztuje sterownik ktory wg tego typa dziala prawidlowo...mam watpliwosci odnosnie profesjonalimu serwisu audi w szczecinie...

Opublikowano

12l w 1Z lub AFN masakra :slina: :slina: Proponuje kupić ani kabelek na allegro (koszt ok 50zł) zrobić porządne logi i wrzucić na forum. Nic to nie kosztuje i podejrzewam znajdą się przyczyny waszych wysokich spalań:) Chociaż wiadomo jest zimno na pewno nie wyjdzie spalanie jak w lecie. Ja się pochwale strzeliłem ostatnio większą trasę ( chyba pierwszą w B6) i średnie spalanie z Fisa na odcinku ok 1000km wyszło 5.6:)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

ja obstawiam turbo komp nadrabia dawką paliwa dlatego żle wychodzi dawka na kompie, a termostat przy okazji

Opublikowano

U mnie spalanie w mieście zimą na krótkich odcinkach 5-10 km wychodzi ok 10l/100 km wg wskazań FIS, latem było trochę lepiej, jazda tylko w mieście na tych samych odcinkach 5-10km, kupa świateł, spalanie jest ok 8l/100km. Słyszałem Ze AJM-y nie są za bardzo oszczędne, ale żeby aż tak ? Termostat był wymieniony, nic się nie zmieniło. Byłem na diagnozie i mechanik obstawia że problem jest z lejącym pompowtryskiwaczem. Vag pokazał w 013 grupie na pierwszym cylindrze korekty ok 1,2. Grupy: 01-013 - http://vaglog.rtnet.pl/brrunon_18533.html Czy to na pewno jest trafna diagnoza, co sądzicie ?

Opublikowano

Na takich odcinkach (5-10km) zima, spalanie rzedu 10l nie jest znowu tragedia...Moj pali 10-11l tylko miasto i podobne odcinki a mam Q i wgrany wirus.