Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Brak mocy - dwa błędy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wracając z pracy (długa trasa) auto straciło moc. Na autostradzie, na wzniesieniu więcej jak stówkę nie szło. Na równym max. 140. Spalanie nie wyszło jakoś zauważalnie większe (tankowane w Niemczech) Mechanik czyscił turbo i cały układ. Dalej to samo. Podpiąłem vag i wyszły dwa błędy:

575 Ciśnienie w przewodzie dolotowym różnica dorególowania - BŁĄD SPORADYCZNY

527 Czujnik temp.w przewodzie dolotowym-G72 przerwa lub zwarcie do plusa

Nie wiem tylko, czy to już było w czasie jazdy, czy mechanik coś spiepszył i teraz wyskoczyło. Ciśnienienie w turbo podczas jazdy pokazuje takie jak zadane. Może ktos podpowie co jest grane, bo mechanicy kity wciskają aż strach.

Opublikowano

Proponuję najpierw zacząć od wykonania logów dynamicznych grup 003, 008 i 011 i wrzucić do działu diagnostyki do analizy, ciekawe jak mierzy przepływka i czy masz przeładowanie czy niedoładowanie , dokładnie sprawdzić szczelność dolotu.

Sprawdź czy czujnik nie ma zwarcia czy może kabelek sie ułamał i po prostu styka do masy :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Mam na laptopie win 7 i co chwilę urywa mi połączenie. Jutro jedzie na warsztat, ale z praktyki wiem, że będzie ciężko. Nie mam dobrego mechanika. Raczej napewno tu wrócę po pomoc. Pozdrawiam.

Opublikowano
:vaglogi: i do stosownego dzialu odsylam :wink4: Mozesz sprawdzic szczelnosc dolotu odnosnie 1 bledu. Turbo moze byc w porzadku ale np N75 bedzie nawalal, przeladowania i tryb awaryjny jak znalazl... Ale takie gdybanie bez logow to jak pisanie palcem po wodzie jak to ktos kiedys pieknie powiedzial :>
Opublikowano

kasowałeś błedy?

błąd czujnika G72 pojawia się ponownie?

jeżeli tak zacznij od jego wymiany

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odzew. Błędy wyskakują po skasowaniu. Wczoraj na autostradzie jeszcze zrobiłem test. Dałem gazu i nawet dobrze przyśpieszał, dopiero za trzecim razem jakby coś go przydusiło i potem jakby konie zdechły. Może wchodzi w tryb awaryjny, ale nic nie świeci na liczniku, a powinna ew. kontrolka świecy żarowej. Wychodzi na to, że problem pojawia się po jakimś czasie, po dwóch mocniejszych zrywach.

Opublikowano

Powiem ci ze u mnie tez wpadal w tryb awaryjny (brak mocy) i zadna kontrolka sie nie swiecila... Ale dawalem mu czesto po obrotach do oporu i mu przeszlo :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Nie ma co kombinować. Jutro wymiana czujnika G72 i tego N75. Zobaczymy czy pomoże.

Opublikowano

bez logow to troche jakrandka w ciemno ale warto sprobowac :good: ja poprostu przedmuchalem suszarke i pomoglo;)

Opublikowano
  • Autor

Auto lata 90 % po autostradach długie trasy po 800 km. Przewarznie ok. 140 km/g czyli ok 3000 obr/min. Czasem przegonie na 160 dlatego zamulone nie powinno być.

Opublikowano

no raczej nie :gwizdanie: nie mowie ze twoje auto jest zamulone tylko ze akurat w moim przypadku taki zabieg bardzo pomogl :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Nie ma sprawy :) Zaczniemy powoli wymieniać poderzane elementy. Lepiej teraz niż gdzieś na autostradzie 800 km od domu. To dopiero jest ból :gwizdanie:

Opublikowano

Koledzy AFN I AHU to dwie różne bajki. (chodzi głównie o regulacje cisnienia doladowania) takze niekoniecznie to co pomoze AFN'owi mozna stosowac do AHU. W AFN glownie zdarzaja sie zaciete kierownice VGT i rzeczywiscie przegonienie go pare razy moze pomoc choc niekoniecznie. AHU ma WG wiec ten sposob niestey nic nie da. Radze zaczac od logow.

Opublikowano

w moim przypadku taki zabieg bardzo pomogl :wink4

nie polecilem tego koledze tylko napisalem co u mnie zdalo egzamin (jak na razie) :wink4:

vaglogi: i do stosownego dzialu odsylam :wink4

to polecilem koledze :cool1:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Mechanik wymienił Czujnik temp.w przewodzie dolotowym-G72 i błędów już niema. Wydaje się, że narazie jest ok. Jeszcze sprubuję z tymi logami, może mi się uda.[br]Dopisany: 15 Styczeń 2011, 13:32_________________________________________________No i d*pa ;( znowu wyskoczyło 575 Ciśnienie w przewodzie dolotowym różnica dorególowania. Mam interfejs kupiony na allegro OBD Polski VAG. Jest może gdzieś opis jak tym zrobić logi ?

Opublikowano

nic nie kupuj

sprawdź węże dolotowe bo w którymś na bank jest dziura

przerabiałem ten temat jakiś czas temu, te same błędy miałem(też mam AHU),były dwie dziury w wężu idącym z turbawy do coolera :cool1:

niepotrzebnie kase wydawałeś :wallbash:

sprawdź węże(te grube,a najlepiej wszystkie idące przy turbo i coolerze) :good:

Opublikowano
  • Autor

Kurna mechanik zmieniał mi rozrząd, i przy okazji podobno czyścił cału układ od tyrbo do coolera i niby sprawdzał to. Miał rozebrany cały pszód, chłodnica itd. Mam te węże wyciągnąć. Nie mam kanału :no:

Opublikowano

ja pod blokiem sprawdzałem(większość jest z góry dostępna bardzo łatwo)

tego co ja miałem walniętego to wystarczyło ręke wsunąć pod turbo i palcami sprawdzić czy nie ma dziury(jak by trzeba bylo go wyciągać to wtedy na kanale)

Opublikowano
  • Autor

Spróbuję jutro. Dzięki za podpowiedź, oby to był to.