Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Kierownica kręci się jak urwana

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi:,

na początku zaznaczę, że przeczytałem masę wątków dotyczących układu wspomagania,

jednak żaden jednoznacznie nie pomógł mi zdiagnozować mojej usterki.

Mianowicie podczas kręcenia kołem kierownicy pierwsze 10-15 stopni obrotu w obie strony wygląda normalnie,

po czym dalej kierownica jakby się "urywa" i kręci niesamowicie lekko, za lekko.

Nie ma znaczenia czy na postoju, czy na drodze w zakręcie,

sprawia to, że auto prowadzi się nie pewnie, gdyż brak jakby oporu w układzie.

Kiedy auto stoi i kręcę kierownicą w pewnych położeniach słychać jakby sssykkk,

mam wrażenie, że bardziej od strony przekładni niż pompy bliżej miejsca kierowcy.

Cała usterka zgrała się z zimową przygodą na małej górskiej dróżce.

Sytuacja wymusiła, iż kilkadziesiąt minut próbowałem (bez większego efektu)

wyjechać z zaspy co wiąże się ze skręconymi we wszystkie strony kołami, często dośc wysokimi obrotami silnika (oczywiście nie non stop)

i stosunkowo dużą prędkością jak na to, że auto dalej stoi w miejscu :wink4:

ile razy wyczytałem coś podobnego, to efektem jest zanikanie wspomy

i ciężko "chodząca" kierownica, u mnie zupełnie na odwrót...

Nie słychać stuków podczas samego kręcenia,

jedynie w zakręcie gdy delikatnie odpuszczę, a potem podciągnę kierownicą słychać puste popukiwanie (góra 2 razy)

Przekładnia od około roku delikatnie ciekła (po str. pasażera),

ale olałem jej wymianę tylko dolewałem co jakiś czas troszkę płynu - czerwonego...

Dobrze ?? Źle ?? tu też opinie są podzielone, jedni piszą lać zielony inni tylko czerwony,

kolejni Febi najlepszy, a jeszcze kto inny tylko oryginał...

Trochę dużo pytań i informacji, ale może ktoś coś podpowie zanim zacznę grzebaninę ;)

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano

Witam

Ponad wszelką wątpliwość masz nieszczelny układ skoro co jakiś czas uzupełniasz płyn .

Generalną zasadą jest to,że nie wolno mieszać płynów i dolewa się płynu takiego jakim jest zalany układ.

Producenci pomp zalecają używanie określonych płynów,Nie stosowanie się do tego powoduje określone skutki.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Nieszczelny układ - to jasne,

ale nie sądze aby była to przyczyna takiego zachowania wspomy.

Wczoraj zauważyłem, że płyn który mam w zniorniczku stał się bardzo rzadki.

Z miarki po prostu ścieka i to bardzo szybko.

Dzisiaj mam zamiar wymienic kompletny plyn na oryginalny zgodnie z zapisem na zbiorniczku.

To, że delikatnie cieknie nie przeszkadza mi aż tak jak objawy, które obecnie występują.

Opublikowano

napisz czy się poprawiło jak zmienisz płyn

ja kiedyś u gościa widziałem taki problem tyle że w jedną stronę a dokładnie w prawo kierownica prawie sama ciągła a w lewo bardzo słabo, płynu nigdzie nie ubywało a żaden mechanik nie umiał tego wytłumaczyć :shocked:

Opublikowano

Miałem tak w moim kadecie GSI. Kiera chodziła tak lekko, że można ją było kręcić najmniejszym palcem, na śniegu to wręcz sama się skręcała w jedną stronę ;).

Co się działo podczas wyprzedzania na koleinach to chyba nawet nie muszę odpowiadać - to była nieustanna walka o życie - a że auto lekkie i szybkie to reakcje układu kierowniczego pewnie trzy razy większe niż w a4.

Wymiana płynu nie pomogła, pomogła za to wymiana maglownicy - i to u Ciebie pewnie też jest przyczyną. Moim zdaniem przytarły się zaworki w maglu i ciśnienie z pompy ciągle daje wspomaganie na full.

Opublikowano

witam,

mam podobną sytuację w moim aucie (audi s4/b6) padła mi pompa wspomagania po wymianie pompy, zauważyłem że kiera tak lekko chodzi na postoju czy w czasie jazdy , że aż boje się wchodzić w zakręt naprawdę nie pewnie się czuje. Po dłuższej jeździe z nową pompą mam wrażenie , że czasem kierownica chodzi dobrze, tzn. jest większy opór przy wolniejszej jeździe a jak jade ponad 100km/h to mógłbym jednym palcem kręcić.

Co może być problemem?

wydaje mi się także , że czasem przy większej prędkości kierownica zachowuje się lepiej tzn. jest większy opór

z góry dzięki za pomoc.

pisze tutaj, gdyż nie chcę nowego watku rozpoczynać

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wymiana płynu na zielony febi zgodnie z zapisem

na zbiorniczku rozwiązało problem !!

Całe szczęście :)

Opublikowano

tez miałem kiedyś czerwony płyn i tez zmieniłem na zielony FEBI powiem szczerze ze na czerwonym kiera chodziła bardzo lekko

po zmianie na zielony to kiera już miała opór :)