Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Quattro Blokada mechanizmu różnicowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szukałem pewnych rzeczy na etce i doczytałem że w A4 quattro jest takie samo (lub bardzo podobne) zawieszenie tylne jak w audi 80 quattro ale jest równiez taki sam numer mostu tylnego i jest napisane że most jest z blokadą dyferencjału tak samo jak audi 80. W b4 jest to włączane guzikiem czy można by coś takiego zrobić żeby załączać blokadę w A4. Pomóżcie lub podajcie jakiś link na ten temat.

Opublikowano

nie ma takiej opcji. przestudiowalem temat od a do z iiiii.

wsadzilem most z 80 z blokada i cala wiazke i sterowniki tez z 80. ale jeski chcesz blokowac most to musisz zrobic zeby sie wylaczyl ABS podczas blokady mostu. ja mam calkiem odpiete ABS

Opublikowano

Witam szukałem pewnych rzeczy na etce i doczytałem że w A4 quattro jest takie samo (lub bardzo podobne) zawieszenie tylne jak w audi 80 quattro ale jest równiez taki sam numer mostu tylnego i jest napisane że most jest z blokadą dyferencjału tak samo jak audi 80. W b4 jest to włączane guzikiem czy można by coś takiego zrobić żeby załączać blokadę w A4. Pomóżcie lub podajcie jakiś link na ten temat.

a EDS to dla Ciebie za malo ????

:gwizdanie: :gwizdanie: :gwizdanie: :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

A ten EDS był montowany seryjnie we wszystkich modelach z quattro czy tylko niektore modele to miały bo szczerze pierwsze słyszę żebym miał coś takiego u siebie

Opublikowano

jak masz Q to na 100% masz EDS, wystarczy podpiac VAG-a aby to sprawdzic

Opublikowano

doczytalem sie ostatnio i to chyba na niemieckiej stronie o audi ze EDS byl seryjnie montowany w Q dopiero od 1998, wiec mozliwe ze w starsze modele mogly tego systemu nie posiadac.

szkoda ze w a4 juz zrezygnowano z blokady mostu bo EDS to juz nie to samo :thumbdown:

Opublikowano

masz złe informacje

kazda A4 z Q wychodziła z EDS-em

Opublikowano

ja u siebie na steropwniku mam EDS a audi z 95 roku

Opublikowano

zgadza sie, EDS byl seryjnie w kazdym Q, po prostu zle zapamietalem pewna informacje na temat EDS http://der-b5.de/EDS.html

Opublikowano
  • Autor

Dobra miśki to gdzie mam sprawdzić w vagu czy mam EDS ??

Opublikowano

wchodzisz w blok ABS i odczytujesz nr sterownika

ponizej bedzie informacja: Bosch 5.3 ABS/EDS

Opublikowano

Czy EDS może się uszkodzić, ponieważ jak się tej zimy zagrzebałem w śniegu, lekkie pochylenie i przednie prawe koło "w powietrzu" i tylnie lewe też "powietrze" i musiałem się odkopać przy pomocy łopatki:wallbash: można to jakoś sprawdzić czy EDS nie jest uszkodzony?

Opublikowano

jest male prawdopodobienstwo ze uszkodzisz EDS

a to co opisałes to normalka w tym aucie :> :> :>

jedynym sposobem jest gaz w podłoge i jazda :> :> :>

Opublikowano

jest male prawdopodobienstwo ze uszkodzisz EDS

a to co opisałes to normalka w tym aucie :> :> :>

jedynym sposobem jest gaz w podłoge i jazda :> :> :>

Fakt,ustawić autko w opisanej pozycji nie jest problemem(szczególnie zimą),w tej opisanej pozycji powinieneś odczuć delikatne drgania podczas dodawania gazu ,tak jakby samochód próbował przerzucać napęd z koła na koło (eds wtedy blokuje "rozbujane" koło).

Jedyna rada to dać gazu odpowiednio jak kolega wyżej napisał,a autko się wydrapie .

Chyba ,że wydrapią oponki z pod siebie i wtedy łopatka zostaje faktycznie. W głębokim śniegu kilka razy tak już miałem ale raczej napęd sobie poradził.

Opublikowano

dzisiaj jeszcze troche testowalem quattro i zdziwilem sie ze mozna doprowadzic do takiej sytuacji ze tylko jedno kolo kreci (zostawilem na 1 biegu i wyszedlem z samochodu a tam tylko jedno kolo tylnie kreci) oczywiscie po dodaniu gazu bez problemu wyjechalem byl to oczywiscie test kontrolowany, co ciekawe zauwazylem ze po wylaczeniu ESP w tej sytuacji, dopiero zaczal dzialac EDS i w tedy zaczalo krecic jescze jedno kolo z przodu, dziwne sa zaleznoci tych systemow miedzy soba, musze to wyjasnic w dlaszych testach :tongue4:

Opublikowano

a jaka to była sutuacja?

Opublikowano

Czy EDS może się uszkodzić, ponieważ jak się tej zimy zagrzebałem w śniegu, lekkie pochylenie i przednie prawe koło "w powietrzu" i tylnie lewe też "powietrze" i musiałem się odkopać przy pomocy łopatki:wallbash: można to jakoś sprawdzić czy EDS nie jest uszkodzony?

Takie ulozenie autka -to byla ta opisana sytuacja (kola po przekatnej w powietrzu) .