Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] ZIMNY SILNIK > ODPALANIE > TELEPANIE > DYM...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie.

Gdy odpalam na zimnym silniku (przewaznie rano gdy temp. ok 3 do 5 stopni C).

Im zimniej tym czesciej zdarza sie przy odpalaniu, ze zatelepie samochodem przez sekunde, z tylu pojdzie oblok siwego dymu i juz wszystko wraca do normy, obroty ok, wszystko gra. :mysli:

Dlaczego nie moze rownomiernie odpalic, tylko jakos tak koslawo, plus ten dym, ktory tylko przez chwile przy procesie zapalania leci.

Czasem przed przekreceniem kluczyka rozgrzewam swiece 2-3 razy. Swiece byly wymieniane ok roku temu.

Ten problem mam od 2 lat kiedy jezdze audi, gdy tylko temperatura spada ponizej 5st C.

Jest jakies lekarstwo na to?

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak z paleniem,zaskakuje od razu czy trzeba pokręcic?

Sprawdź te świece czy grzeją,jak nie to wymień.Ja wczoraj wymieniałem,(nie grzała ani jedna),dziś rano przy temp.-1 motor zapalił od strzała,bez żadnego telepania które czasami występowało ;)

Opublikowano

Gdy odpalam na zimnym silniku (przewaznie rano gdy temp. ok 3 do 5 stopni C).

Im zimniej tym czesciej zdarza sie przy odpalaniu, ze zatelepie samochodem przez sekunde, z tylu pojdzie oblok siwego dymu i juz wszystko wraca do normy, o

Mam podbnie w swoim AJM, przy nizszych temp. wydaje mi sie ze to charakterystyka tego silnika. U mnie po sekundzie i jasnym dymku wszystko wraca do normy. Chyba sporo wlascicieli AJMów powie to samo.

Opublikowano
  • Autor

Jak z paleniem,zaskakuje od razu czy trzeba pokręcic?

Sprawdź te świece czy grzeją,jak nie to wymień.Ja wczoraj wymieniałem,(nie grzała ani jedna),dziś rano przy temp.-1 motor zapalił od strzała,bez żadnego telepania które czasami występowało ;)

pali od pierwszego razu, od przylozenia, tyle ze coraz czesciej telepie przez 2 sekundy i dymi zaraz po przekreceniu kluczyka

Opublikowano

ja mam AHU i :)też tak mam to nic groźnego [br]Dopisany: 11 Listopad 2007, 17:35 _________________________________________________trwa to jakieś 2 - 3 sekundy, ale poźniej ichnie i wraca do ideału pewnie kończą się świece i pomału wtryski ale jak narazie furka śmiga jak błyskawica :>

Opublikowano

sprawdzcie sobie statyczny kat przedewszystkim. Mi w AJM nic nie telepalo, ani nie dymilo

Opublikowano

Mam ten sam problem w AVB.

Z rana zatelepie, zadymi tak przez 2-3 sekundy.

Następnie cały dzień jest :th:

Tylko tak dzieje się po nocy.

Opublikowano

Normalka bez obaw :audi: TDI tak ma

Opublikowano

Dzisiaj powtórnie miałem ten sam problem.

Przy odpalaniu - zakolebało (2-3 sek._) i potem OK

Opublikowano

dziwne normy macie :polew:

Opublikowano

Murzyn

Twoja :a4fan: ma inne parametry i hura.

Natomiast jest wielu, którzy maja problem z dymieniem. :disgust:

Opublikowano

Moja rok jezdzila bez programu zadnego - calosc ori. Przy -35C nie mialem ani razu problemu z odpaleniem , dymieniem czy telepaniem. Swiadczy to o tym, ze takie objawy nie sa "norma" i wcale tak byc nie powinno. Trzeba tylko znalesc przyczyne takiego stanu rzeczy

Opublikowano

tak jest, Murzyn ma racje, to że to jest klekot nie znaczy że musi niewiadomo jak klekotać i telepać. kiedyś raz mi się zdarzyło że po odpaleniu, bez ruszania pedałem gazu wszedł na ok 2tyś obr i ostro zadymił, po czym wrócił do tego co powinno byc. i od tamtej pory nigdy więcej się to nie powtórzyło i wszystko jest ok.

Opublikowano

byc moze Klekot - klekotowi nie równy.

U mnie to jakby glosniejsze 2 cykle (obrotu walu korbowego :), moze ciut glosniejsze niz normalne , towarzyszy temu dymek. nie uwazam ze jest to problem.. byc moze u kogos jest to w postaci telepania calym silnikiem i chmura siwego dymu...wtedy wyglada to powazniej i moze rzeczywsicie swiece nie dogrzewaja.

..moze u Murzyna nie puszcza dymku..i zapala gładko jak benzyna.. to tylko pogratulowac. ;)

Opublikowano

No murzyn masz racje dziwne mormy mają.Miałem juz pare TDI-ków i zaden nie miał takich objawów.Kumpel ma ATJ 115ps i nic mu nie trzęsie rano. :mysli:
Opublikowano

witam

U mnie też w AHH przy odpalaniu rano długo muszę kręcić i dymi mocno .Jutroo zmieniam swiece i zobaczymy.Jeszcze Rok temu w zime wszystko bylo si ...

Opublikowano

No murzyn masz racje dziwne mormy mają.Miałem juz pare TDI-ków i zaden nie miał takich objawów.Kumpel ma ATJ 115ps i nic mu nie trzęsie rano. :mysli:

wiem, wiem jak mi zaczal dymic i telepac przy odpalaniu (AJM) to niedlugo pozniej peknal tlok i sie wysrala turbawa :polew:

Teraz ASZ juz nie telepie i nie kopci (chociaz zaraz po zalozeniu mial takie tendencje)

Postprawdzajcie, kat statyczny olej w dolocie i wydechu i stan swiec zarowych. Jak chociaz to bedzie ok, to mozna to uznac za niegrozny objaw, ale napewno nie za cos normalnego

Opublikowano

Witam.

doszedłem jaka była przyczyna.

Zacząłem od świeczek - nic nie pomogło .

Następnie akumulator - ponieważ mam gów.. firmy (choć roczny to jakiś taki słaby) ładowałem go całą noc.

Rano kręcenie - odpala po sek - zero dymu - problem zniknął. :)

Nie wiem czy aku był za słaby czy komp się zresetował i to coś pomogło , w każdym razie jest ok.

Opublikowano

To dziwne, żeby od słabego akumulatora dymił :mysli:

Może świece słabo się rozgrzewały.

Opublikowano

A u mnie jest podobnie,zatelepie zakopci i potem jest ok trwa to ok 1sek..A z autem jest wszystko :thumbup: Wg mnie to Murzyn mial jakis inny egzemplaz :gwizdanie: