Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ALF] Maksymalna wysokość opony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaka wysoka opona wchodzi na 17", a jaka na 18" - chodzi o maksymalnie wysokiego kapcia bez obcierania.

PS. najlepiej na glebie -35

Zastanawiam sie czy nad 17 albo 18 - a jedyne od czego warunkuje wybor to roznica w komforcie

Opublikowano

Wysokość (profil) jest ściśle uzależniony od szerokości, założysz opony zgodnie z zamiennikiem to nic nie będzie obcierało.

Jeżeli założysz większy profil to musisz się liczyć z obcieraniem i przekłamaniem licznika, tylko co to za sens zakładać duży balon na 17 lub 18' i tak bedzie wyglądało :sick3: lepiej założyć standardowe 15 i nie martwisz się komfortem

Gość krzychuzzz
Opublikowano

na 17" standardowy profil to 45 przy szerokości 225 a przy szerokości 235 profil 40.

Na 18" nie wiem więc sie nie wypowiadam. są na necie przeliczniki

Na profilu 45 nie jeździ się źle, chyba że sie juz przyzwyczaiłem ;)

Tu masz prosty przelicznik doboru felg i opon żeby nie przedobrzyc co do szerokośći i wysokości i ewentualnych przekłamań licznika.

http://www.ostragorka.eu.org/~swietokrzyska/opony.html

pozdr.

Opublikowano

Ja mam 18 fele opona 225/40 nie jest zle myslalem ze bedzie gorzej, wiadomo inny komfort jazdy ale wyglad :shocked:

Opublikowano

Ja mam 18 fele opona 225/40 nie jest zle myslalem ze bedzie gorzej, wiadomo inny komfort jazdy ale wyglad :shocked:

Ale nie masz gleby -35 jak kolega pisze. Przy -35 juz trzeba dobrac odpowiednie ET felgi. Jak bedziesz mial ET 30 i zalozysz 225/45/17 to przy wiekszym "hopku" na drodze mozesz miec problem :)

Opublikowano

Ale nie masz gleby -35 jak kolega pisze.

30a69ab7a784a5a9m.jpg

41d66f617ecbeba2m.jpg