Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Turbo słabo kręci lub kręci z opóźnieniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich posiadaczy A4 :hi:

Panowie mam problem z turbina tzn. jak kupilem audike elegancko smigalo turbo,kreciło juz od 1600-1800 odczuwalne 'wyrwanie' .Na dwojce na mokrej nawierzchni zapalala sie kontrola trakcji,wszystko ladnie pieknie dopoki nie zostal wymieniony rozrzad olej i filtry.po odebranu autka jade od mechaniora i mysle ''to nie moje audi'' tak jakby nie bylo turbiny,zbierala sie ale nie bylo tego odczuwalnego wyrwania i tak smigam do tej pory.Dzisiaj zauwazylem ze jak daje gaz w podloge to odezwalo sie turbo ale dopiero przy 2400-2600obr,po przejechaniu kilku km to samo jak wczesniej.Mam nalatane 228tys.km 2002r przeczytalem duzo podobnych watkow i sugestie ze: kierowniczki zacinaja sie w turbinie,przeplywka do wymiany i ze jakis zawor od cisnienia chyba N75,turbodziura.

W najblizszym czasie bede chcial zrobic logi bo znich chyba najwiecej wyjdzie ale prosze jeszcze Was o opinie bo jest na tym forum wielu fachowcow i specow :)

Pozdrawiam Ptosiu

Opublikowano

ewidentnie coś źle poskładane, zacząłbym od sprawdzenia instalacji podciśnienia a po za tym złożyłbym mechanikowi reklamacje :mysli:

Opublikowano

Jak by był problem z kierowniczkami to by wywalało na zawór i by wyłączało turbo. Objaw ustępował by dopiero po wyłączeniu zapłonu.

Opublikowano

Reklamacja to napewno a co do reszty to bym na twoim miejscu sprawdził rozrzad i kat synchro innymi słowami mógł przypadkiem się walnac przy składaniu , sprwadz u kogoś kto się na tym bardziej zna . Powodzenia

Opublikowano

skoro to się stało po wymianie rozrządu to reklamacja :mysli:

Opublikowano

a może wsadził swoje pazurki w układ podciśnienia i gruszka od turbiny nie ssie tak jak trzeba w dolnym zakresie obrotów

Opublikowano
  • Autor

Sam juz nie wiem koledzy,bylem u tego mechanika zaraz po przejazdzce i mowi ze mi sie wydaje,ciekawe czy vag by cos pokazał?muł nie auto a na wiosne chcialbym chipa wrzucic

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

hej

mam identyczne autko i identyczne objawy od dłuższego czasu doszedłeś może co było nie tak u Ciebie??byłbym wdzieczny za jakaś podpowiedź

pozdrawiam

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam od tygodnia borykam sie z tym samym problemem.. objawy sa takie ze pomiedzy 1400-1800 obr/min mam okolo 3s opoznienia zanim autko przyspiesza powyzej 2000 okolo 2s.

Stalo sie to po tym jak w deszcowa noc wiechalem w dosc wysoka wodę auto zaraz po przejchaniu zgaslo. Po chwili odpalilem ale turbio juz nie to samo, na drugi dzien postanowielm dac mu trodzke po obrotach i było całkiem dobrze lecz tylko jeden dzien teraz brak mu tego zrywu co wczesniej.

Dodam ze zmienilem po tym filtry olejem- dla pewnosci czy jakas woda sie tam nie dostala , ale w filtrze suchutko.

Przypominam sobie ze jakos rok temu mialem pdobna sytuacje ale tylko dzien lub dwa i pozniej bylo wszystko ok.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam od tygodnia borykam sie z tym samym problemem.. objawy sa takie ze pomiedzy 1400-1800 obr/min mam okolo 3s opoznienia zanim autko przyspiesza powyzej 2000 okolo 2s.

Stalo sie to po tym jak w deszcowa noc wiechalem w dosc wysoka wodę auto zaraz po przejchaniu zgaslo. Po chwili odpalilem ale turbio juz nie to samo, na drugi dzien postanowielm dac mu trodzke po obrotach i było całkiem dobrze lecz tylko jeden dzien teraz brak mu tego zrywu co wczesniej.

Dodam ze zmienilem po tym filtry olejem- dla pewnosci czy jakas woda sie tam nie dostala , ale w filtrze suchutko.

Przypominam sobie ze jakos rok temu mialem pdobna sytuacje ale tylko dzien lub dwa i pozniej bylo wszystko ok.

Pozdrawiam

Na początku miałem te same objawy, z czasem samochód całkiem przestał jeździć:/ Dwóch mechaników u których naprawiałem się od lat nie podołało, jutro przerzucam samochód do kolejnego a później zostaje mi już chyba tylko ASO :(

Radzę jechać do mechanika, ja czekałem z nadzieją że się samo odmóli ( za pierwszym razem przeszło samo tak jak u Ciebie ) ale doczekałem się odwrotnego efektu:/

Opublikowano

Panowie jedna rada! Kupcie sobie kabelek na allegro za 50zł zainstalujcie vag-coma wrzucie logi i wszystko będzie jasne co się dzieje z waszymi furami. A tak to można gdybać do końca świata. :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam Ponownie:)

Chcialem poinformowac ze moj w/w problem z turbina zostal rozwiazany

w bardzo prostu sposob. Dzis mialem chwile czasu i posprawdzalem przewody podcisnienia i jeden ten ktory jest podpiety do zaworu NGR (tak sie chyba nazywa) mialem przetarty w kilku miejcach sklailem go tymczasowo tasma i autko odzyskalo swoej zycie.:))

Teraz szukam tych przewodow na necie lecz jak narzie nic nie ma..

Moze ktos wie gdzie mozna takie nabyc?

Pozdrawiam

Opublikowano

w każdym motoryzacyjnym :gwizdanie: kosztują parę złotych za metr..

Opublikowano

W sklepie motoryzacyjnym :naughty: ale u mnie w jednym sklepie dostępne są tylko 3,2mm a do EGR (5mm) nie mają :decayed:

Opublikowano

Witam Ponownie:)

Chcialem poinformowac ze moj w/w problem z turbina zostal rozwiazany

w bardzo prostu sposob. Dzis mialem chwile czasu i posprawdzalem przewody podcisnienia i jeden ten ktory jest podpiety do zaworu NGR (tak sie chyba nazywa) mialem przetarty w kilku miejcach sklailem go tymczasowo tasma i autko odzyskalo swoej zycie.:))

Teraz szukam tych przewodow na necie lecz jak narzie nic nie ma..

Moze ktos wie gdzie mozna takie nabyc?

Pozdrawiam

Pewnie chodzi Ci o EGR, a wezyk kupisz w prawie kazdym motoryzacyjnym i z tego co wiem tam jest 3x5 :wink4:

Opublikowano

Witam dzieki za Odp chodzilo mi wlasnie o EGR:)

wiec popytam na spokojnie najwazniejsze ze autko smiga:)

Pozdrawiam