Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Piszcząca rolka lub pasek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od jakiegoś czasu zauważyłem że piszczy mi coś w silniku .... przysłuchiwałem się ale ciężko dokładnie zlokalizować co może piszczeć , jak się przysłuchiwałem to wydaje mi się , że któraś rolka albo pasek od rozrządu ( wymieniany poł roku temu ze wszystki paskami conti i rolkami ruvilla )... podejrzewałem alternator i rolki z nim połączone ale nie mają żadnego bicia i odgłos wydaje mi sie że nie dochodzi bardzej od strony rozrzadu , może ma ktoś jakiś sposob jak dojsc co to pisczy ?

Opublikowano

moze byc rozsypana rolka napinacza paska wielorowkowego sprezarki klimatyzacji. w układzie napedowym oprzyrzadowania silnika nie ma zadnych rolek prowadzacych pasek tylko rolka na napinaczu. sprawdż koło wolnobierzne pasowe alternatora.jesli bedzie stało demba to napinacz zaczyna skakac i pasek piszczy czasami bywa tak ze potrafi sie uurwac ramie napinacza na którym jest rolka co powoduje ze pasek kl.łamie obudowy rozrządu wkrecajac sie w rozrzad co powoduje spotkanie sie zaworów z tłokami...dalej nie bede opisywał. :)

Opublikowano

Oj tam aż takie straszne historie to się rzadko zdarzają :wink4: Wymiana napinacza powinna rozwiązać problem. Jak napinacz jest walnięty to pasek będzie piszczał. Rozrząd raczej nie będzie piszczał. Dam ci jeszcze jedną radę, weź puszkę sylikonu w sprayu i psiknij na pasek od alternatora.... :wink4: Zazwyczaj przyczyną piszczenia jest walnięty napinacz

Opublikowano

Mi tak samo piszczy, jak delikatnie poleje woda pasek to przestaje piszczec, pasek do wymiany ?

Opublikowano

Też możliwe że guma jest twarda i piszczy, teraz jest zima więc może delikatnie pasek popiskiwać jak jest zimny ale tylko jak jest zimny i to nie mocno i nie długo. Czasami się zdarza gooofniany pasek :confused4:

Opublikowano

jutro zabieram sie za wymiane paska zobaczymy czy da efekt :naughty:

Opublikowano
  • Autor

te koło pasowe wolnobierzne alternatora to te pod alternaorem na dole ? a napinacz paska klimatyzacji nie był wymienony przy rozrzadzie bo niby jeszcze dawał rade ... moze rzeczywiscie sie skonczyl

Opublikowano

Zrzuć pasek z klimy i będziesz wiedział czy rozrząd czy rolka z klimy piszczy.

Opublikowano
  • Autor

nie jestem mechanikiem , ale wiadomo coś tam potrafię ... wiec czy mogę to sam zrobić ? nie idzie nic zepsuć ? :) mam nadzieje ze nie trzeba sciagac przodu zeby ten pasek od klimy sciagnac?

Opublikowano

Pasek klimy zdejmiesz bez problemu, ale tylko od spodu autka, najlepiej z kanału. Jak zobaczysz napinacz wszystko będzie jasne, o ile pamiętam kluczem ampolowym luzujesz napinacz i po kłopocie.

Opublikowano

Napinacz jak jest padnięty to wymiana... on przecież ma "samonaciąg" jego się chyba nie reguluje... wkręcasz nowy i gotowe

Opublikowano

Oj .... chyba trzeba naciągnąć samemu :naughty: .

Opublikowano
  • Autor

http://www.rozrzad.pl/pl_PL/p/Napinacz-paska-wieloklinowego-alternatora-Audi-A4-1.9-TDI-1Z-AFF-AHU-AFN-AVG-56305/2323?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2011-01&utm_content=2323#nclid=eae1457d7e5c2a202d1b50fe6406c2fd

wydaje mi sie że ta rolka mi piszczy , czy można odgiąć ten napinacz żeby sciągnać pasek ? wogole to wydaje mi sie że pasek od alternatora jest za mocno napiety , jak mozna go poluzowac ?

Opublikowano

Dziwne, ja u siebie nic nie naciągałem, przykręciłem i działa bo w A4 jest samonapinacz :wink4: A piszczenie paska to najsczęściej wina albo samego paska (złej jakości) albo napinacza.... Może być jeszcze łożysko alternatora, pompa wody ale najczęściej spotykałem się z napinaczem

Opublikowano

http://www.rozrzad.pl/pl_PL/p/Napinacz-paska-wieloklinowego-alternatora-Audi-A4-1.9-TDI-1Z-AFF-AHU-AFN-AVG-56305/2323?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2011-01&utm_content=2323#nclid=eae1457d7e5c2a202d1b50fe6406c2fd

wydaje mi sie że ta rolka mi piszczy , czy można odgiąć ten napinacz żeby sciągnać pasek ? wogole to wydaje mi sie że pasek od alternatora jest za mocno napiety , jak mozna go poluzowac ?

bierzesz klucz chyba 14 i napinacz sie luzuje bo jest na sprezynie i sciagasz pasek. Niec nie trzeba rozkrecac. Naciag paska reguluje automatycznie ten napinacz

Opublikowano
  • Autor

własnie byłem w garażu i zacząłem od popsikania paska wodą z mydłem i odrazu piszczenie zniknęło :) ale za ok 30 sek pasek piszczy mocniej jak woda sie rozprowadzi.... czyli jednak pasek do wymiany ? czy coś innego może być przyczyną ? pasek obecny ma pół roku , conti , przejchałem na nim 10tyś . prosze o szybką od bo chce jeszcze pogrzebać :)

Opublikowano

u mnie też chyba napinacz padł, jak dzisiaj patrzyłem to przy pracującym silniku napinacz stoi w miejscu a pasek(na tym najdłuższym odcinku miedzy napinaczem a kołem pasowym) skacze jak diabli, popatrzyłem do firmówki i tam skacze napinacz a pasek idzie równo. stąd moja diagnoza :mysli:

czy napinacz firmy ina jest ok, i czy był montowany na pierwszy montaż(tak powiedział kolo w sklepi)????

Opublikowano

własnie byłem w garażu i zacząłem od popsikania paska wodą z mydłem i odrazu piszczenie zniknęło :) ale za ok 30 sek pasek piszczy mocniej jak woda sie rozprowadzi.... czyli jednak pasek do wymiany ? czy coś innego może być przyczyną ? pasek obecny ma pół roku , conti , przejchałem na nim 10tyś . prosze o szybką od bo chce jeszcze pogrzebać :)

mialem to samo i okazało sie ze pompa wody do wymiany. jak polalem woda to przestawalo na chwile. jak sie auto rozgrzeje to tez piszczy?

Opublikowano
  • Autor

a już się cieszyłem że to tylko pasek :) tak piszczy na zimnym i na ciepłym ... kurde pompa wody wymieniona też pół roku temu na HEPU nie wymieniałem napinacza ... pasek ładnie chodzi kółka nie mają bicia .[br]Dopisany: 24 Styczeń 2011, 18:43_________________________________________________wydaje mi się że pasek jest za mocno też napięty[br]Dopisany: 24 Styczeń 2011, 18:43_________________________________________________aha i napinacz stoi w miejscy u mnie ale pasek nie skacze[br]Dopisany: 24 Styczeń 2011, 18:44_________________________________________________czy pasek zmienia swoje położenie względem rolek ? zrobiłem znaczki markerem na pasku i rolkach i się nie pokrywają po uruchomieniu silnika . ten dźwiek piszczenia nie ustaje na niskich i wyższych obrotach .