Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Jakie aluski na wiosnę ? 17 czy 18 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak to bezpiecznie na małym kole, jak się bujasz jak na łajbie :kox: i na bok możesz wywrócić :decayed: Na większym kole też się da szybko jeździć - mnie już wkurza 15" i tarcie d*pą na każdej hopce - zdecydowanie za miękko :naughty:

Opublikowano

Jak to bezpiecznie na małym kole, jak się bujasz jak na łajbie :kox: i na bok możesz wywrócić :decayed: Na większym kole też się da szybko jeździć - mnie już wkurza 15" i tarcie d*pą na każdej hopce - zdecydowanie za miękko :naughty:

16-tka to nie jest małe koło, wyższy profil opony na nierównej nawieżchni zapewnia przez swoją elastyczność znacznie lepszy kontakt gumy z asfaltem niż szeroka opona o niskim profilu ( porównaj sobie chociażby prowadzenie samochodu na polskich koleinach :gwizdanie: )

Poza tym większość z zakładających ładne 18 i 19 wywala na nie sporo kasy, i później cieniuje na oponach bo w tych rozmiarach porządne buty kosztują grubo ponad możliwości finansowe większości i kończy się przeważnie na jakiejś taniej Chińszczyźnie lub używańcach :thumbdown:

Broń boże nie chcę nikogo urazić, ale nawet Niemiec sprzedający mi furę poszedł tą drogą i na ładne 18-tki wzór bodajże z A8, założył jakieś kapcie marki "Kenda" o pochodzeniu wiadomym :decayed:

Mimo że były zużyte tylko 1 mm, to na mokrym tragedia, tir hamujący awaryjnie przede mną zwalniał szybciej niż ja i w wyobraźni już widziałem jak się maska marszczy, ale w ostatniej chwili znalazłem kawałek pobocza na który salwowałem sie ucieczką ;(

Następy minus dużego koła to jego waga, rzeczona 18-tka z Kendą 225/40 ważyła 26 kg a ori 16-tka z Nokianem H 16,5 kg.

10 kg masy nieresorowanej na naszych wertepach poważnie pogarsza trakcje koła które na niskim, mało elastycznym profilu opony podskakuje jak piłka ( nawt nówki amorki sobie z tym nie poradzą, a co dopiero przechodzone).

Co do bujania to akurat w moim przypadku go wcale nie odczuwam bo Niemiaszek założył zawias -30 mm, ale z doświadczenia wiem że bezpieczniej by było jeździć na standardowym.

Wniosek ogólny mam taki, duże i bardzo duże kółka są super na niemieckie drogi i do polskiego lansu, nijak się jednak mają do bezpieczeństwa i poprawności prowadzenia auta na polskich drogach , poza nielicznymi wyjątkami gdzie jest gładko jak na stole ( pod warunkiem że kierownik nie oszczędzał na kapciach ) :cool1: .

Jak któryś z Szanownych Forumowiczów zamierza przemieszczać się szybko, sprawnie i bezpiecznie po naszej ukochanej ojczyźnie

nie bacząc na wszechobecne nakazy i zakazy to radzę przeczytać ze zrozumieniem to co napisałem przynajmniej dwa razy :>

Powodzonka, szerokości i przyczepnosci :tongue4:

P.S. Pogodziłem się z niewiekim zwiększeniem masy nieresorowanej instalując większe hamulce na obu ośkach, bo standardowe 288 przód i 245 tył przy dynamicznej jeździe poprostu nie hamują ze względu na zbyt duże obciążenie cieplne, ( pokrzywiły się podczas pierwszej szybkiej jazdy :naughty: )

A co do tarcia d*pą na chopkach to sprawdź i ewentualnie wymień z tyłu amory i będzie po problemie :mysli: .

Opublikowano

Esej nasmarowałeś Piotrze drogi, z którym trudno było by się nie zgodzić, bo to wszystko prawda :good: Tylko wydaje mi się, że każdy (a przynajmniej większość) kto zakłada duże koło liczy się z niedogodnościami tym spowodowanymi :wink4:

Co do wywracania się na zakrętach, to była oczywiście wielka przesada w formie żartu, żeby nie było.

Sam mam u siebie -30mm i do tego mocno twarde amorki, które w takim zestawieniu winny jeździć na aucie po równiutkich jak szyba drogach i problemów z obcieraniem nie mam.

Problem pojawił się na w pełni załadowanym aucie, na drodze Legnica-Olsztyn, gdzie są okropne wzdłużne koleiny, na których mimo twardego zawieszenia (ale na feldze 15" i oponie 195/65), na grzbietach można się nieźle "przejechać" :wink4:

Na 18" jeszcze nigdy (zaznaczę nigdy) przez 2 lata użytkowania nie "udało" mi się dobić spodem.

Wszystko jest dla wszystkich, ale na odpowiednie tereny :naughty:

Opublikowano

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

W moim audi założone są ori 16 na ori zawiasie. Jak dla mnie trzęsie niemiłosiernie :).

Przesiadłem się z Citroena Xantii :)

Po 3 tyg jazdy a4, przejechałem się spowrotem Xantią i czułem się jak na statku wycieczkowym - bujało strasznie ale jest super wygodnie.

Do wszystkiego można się więc przyzwyczaić :tongue4: