EndriuGiz Opublikowano 24 Stycznia 2011 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Mam obliczyć jakiś badziew nawet nie wiem o co chodzi bo nie bylo mnie na zjeździe. Kto pomoże ?
ks Opublikowano 24 Stycznia 2011 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Masz dwa źródła napięcia i masz z wykresu policzyć siłę elektromotoryczną E i rezystancję wewnętrzną R. Potem te dwa źródła napięcia zostały połączone równolegle, a następnie szeregowo. W każdym z tych przypadków obliczasz tak samo siłę elektromotoryczną i rezystancję wewnętrzną wypadkową takiego połączenia i porównujesz z wartościami teoretycznymi obliczonymi dla tych połączeń. R = delta U / delta I. Dla połączenia szeregowego R = R1 + R2 E = E1 + E2, dla połączenia równoległego R = (R1 * R2) / (R1 + R2) E = E1 = E2.
EndriuGiz Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2011 To jak obliczyc te E1 w pierwszej bateri ?
ks Opublikowano 24 Stycznia 2011 Opublikowano 24 Stycznia 2011 To jak obliczyc te E1 w pierwszej bateri ? To napięcie na baterii kiedy I = 0 .
ks Opublikowano 24 Stycznia 2011 Opublikowano 24 Stycznia 2011 to będzie 8,1 ? Mniej więcej. To napięcie na samym źródle napięcia bez rezystancji wewnętrznej czyli napięcie na zaciskach baterii gdy I = 0 lub suma spadków napięć na obciążeniu i rezystancji wewnętrznej jeśli płynie prąd.
EndriuGiz Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2011 heheh dobry jestes z fizy gadasz jak moj wykladowca wes mi to rozwiąż bo słabo to czaje
ks Opublikowano 24 Stycznia 2011 Opublikowano 24 Stycznia 2011 heheh dobry jestes z fizy gadasz jak moj wykladowca wes mi to rozwiąż bo słabo to czaje Dobry musi być ten wykładowca :>. Nad wykresami masz wszystko policzone.
EndriuGiz Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2011 to po **** on kazal to liczyc ?[br]Dopisany: 24 Styczeń 2011, 20:48_________________________________________________a to przewidywalne ?
ks Opublikowano 24 Stycznia 2011 Opublikowano 24 Stycznia 2011 to po **** on kazal to liczyc ? Nie wiem ale za moich czasów to nawet komputera nie wolno było używać na fizyce . [br]Dopisany: 24 Styczeń 2011, 20:48_________________________________________________a to przewidywalne ? To wyliczasz z tych wzorów co podałem i ma się zgadzać z tym co jest na wykresach, czyli że praktyka zgadza się z teorią .
EndriuGiz Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2011 dzięki Kolego za pomoc zobaczymy co z tych wyliczeń będzie :gwizdanie:
Rekomendowane odpowiedzi