Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Problem z wyjącym zawieszeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam A4 w sedanie z seryjnym zawieszeniem i wymieniłem w tej chwili prawie wszystkie elementy zawieszenia z przodu, pozostały stare łączniki stabilizatora, wahacz dolny prosty prawy oraz końcówka drążka lewa, poza tym wszystko. Wymienione amortyzatory wszystkie, wymienione łożyska, z tyłu oba, z przodu lewe, wymieniony przegub zewn. lewy. Wyważone i sprawdzone opony i koła. Problem leży w tym, że jak jadę po zakręcie/ łuku w prawo, to buczy mi coś w zawieszeniu, albo już nie wiem gdzie. Huczało wcześniej wymieniłem z tyłu oba łożyska i było git przez jakieś 3-4 miesiące, huczało przy skręcaniu w prawo, to wymieniłem lewe łożysko z przodu, po wymianie miałem prawie spokój dosłownie na 3 tygodnie, prawie, bo nie było idealnie, ale ciszej. Pomyślałem, że przejeździłem uszkodzone łożysko i skończyła się bieżnia w piaście, więc wczoraj wymieniłem piastę z łożyskiem. Nadal to samo tylko, że teraz to jest bardziej buczenie przy skręcaniu niż huczenie, ale podobnie. Wczoraj wyczytałem też, że koła lub same opony mogą to powodować, więc dzisiaj z rana do wulkanizatora,mam 15'' 195/65, sprawdził wszystko na wyważarce, pooglądał każdą oponę dokładnie, wyważył i zamienił przód z tyłem i dalej jest to samo buczenie przy skręcaniu w prawo przy prędkości powyżej 40 km/h. Co to może jeszcze być? Nie mam pomysłów... :no::thumbdown:

Opublikowano

Kolego mam podobny objaw tyle ze w przeciwna strone bo u mnie w lewo huczy a w prawo cisza

Wymieniłem prawe łożysko i nie pomogło moze musze tez lewe wymienić??

Juz pare dni na forum nikt nie udzielił mi porady co z tym robic mam tez swój wątek z tym problemem

Jesli sie dowiesz co było u Ciebie napisz bo wydaje mi sie ze mamy to bardzo podobnie słyszalne

Opublikowano

Mam A4 w sedanie z seryjnym zawieszeniem i wymieniłem w tej chwili prawie wszystkie elementy zawieszenia z przodu, pozostały stare łączniki stabilizatora, wahacz dolny prosty prawy oraz końcówka drążka lewa, poza tym wszystko. Wymienione amortyzatory wszystkie, wymienione łożyska, z tyłu oba, z przodu lewe, wymieniony przegub zewn. lewy. Wyważone i sprawdzone opony i koła. Problem leży w tym, że jak jadę po zakręcie/ łuku w prawo, to buczy mi coś w zawieszeniu, albo już nie wiem gdzie. Huczało wcześniej wymieniłem z tyłu oba łożyska i było git przez jakieś 3-4 miesiące, huczało przy skręcaniu w prawo, to wymieniłem lewe łożysko z przodu, po wymianie miałem prawie spokój dosłownie na 3 tygodnie, prawie, bo nie było idealnie, ale ciszej. Pomyślałem, że przejeździłem uszkodzone łożysko i skończyła się bieżnia w piaście, więc wczoraj wymieniłem piastę z łożyskiem. Nadal to samo tylko, że teraz to jest bardziej buczenie przy skręcaniu niż huczenie, ale podobnie. Wczoraj wyczytałem też, że koła lub same opony mogą to powodować, więc dzisiaj z rana do wulkanizatora,mam 15'' 195/65, sprawdził wszystko na wyważarce, pooglądał każdą oponę dokładnie, wyważył i zamienił przód z tyłem i dalej jest to samo buczenie przy skręcaniu w prawo przy prędkości powyżej 40 km/h. Co to może jeszcze być? Nie mam pomysłów... :no::thumbdown:

może zbieżność masz skopaną ?

też miałem kiedyś takie zabawy w B4

problem na pewno jest gdzieś w kole/łożysku/przegubie/zbieżności. podjechałbym do innego mechanika (jeśli w ogóle korzystasz z czyichś usług)

Opublikowano
  • Autor

Korzystam, korzystam, ale mój mechanik to za***isty kolo i coś tam mówił, że moglibyśmy spróbować dla pewności z prawym kołem coś podłubać, tylko, że powiedział iż jego zdaniem to nie to, bo objawy wskazywały na lewe łożysko, nawet jeździł moją Niunią i zrobił tylko głupią minę. Zbieżność mam perfekcyjnie ustawioną 2 tygodnie temu, po wymianie wahacza, w jednym z najlepszych warsztatów zajmujących się ustawianiem zbieżności na ul. Ślężnej we Wro (kryptoreklama). Została mi piasta z łożyskiem z lewego koła, które okazały się dobre, bo nic z nimi nie było "fe", więc kilka złotych w kieszeni i spróbujemy w prawym kole wymienić, może coś da radę. Dam znać...

Opublikowano

Łukasz jak wymienisz to łożysko w prawym kole napisz czy wycie ustało bo borykam się z tym samym problemem i mi to dużo pomoże jakie masz efekty czekam

Opublikowano
  • Autor

Okay, Panie Pawle, w czwartek albo piątek podjadę do mechanika i wymienimy. A nie wiecie może jakie objawy daje przegub wewnętrzny?

Opublikowano

..... A nie wiecie może jakie objawy daje przegub wewnętrzny?

drgania nadwozia szczególnie podczas przyspieszania z gazem w podłodze

Opublikowano

Tez mam takie buczenie w prawym kole ale pojawia sie dopiero powyzej 60 km/h.Zmienilem łożysko i nadal buczy.Dodam ,ze zawias,amorki,tarcze i klocki nowe,nowe przeguby zew. i wew.,wymieniony olej w skrzyni,wiecej nie pamietam...Bardzo jest to wkur...ale nie mam juz pomyslu co zrobic.Jak buczal tak buczy.Lewa strona cichutka jak na pogrzebie a do prawej juz nie mam sil i na razie nic nie robie

Opublikowano

Drodzy Panowie wszyscy tak o tych łożyskach a nikt nie sprawdza piasty miałem ten sam problem wymieniłem piastę i ustało

Opublikowano

Wymieniłem drugie czyli lewe łożysko i jest CISZA jak makiem zasiał :tongue4:. czyli lewe i prawe zmieniłem ( firmy FAG) prawe troche nie potrzebnie ale to nie zaszkodzi

DLA POTOMNYCH teoria ze w lewo huczy w prawo cisza to prawe łożysko do wymiany i na odwrót nie jest do końca prawdziwa. Mi huczało w lewo a w prawo cisza i okazało się ze to LEWE Łożysko było do wymiany !!

Sam się przekonałem na własnej skórze każdy mi mówił ze prawe słychać

Także trzeba dobrze zweryfikować które przed wymianą pozdrawiam :)

Łukasz w takim razie bez zastanawiania się zmieniaj drugie łożysko i będziesz miał upragnioną CISZE!!

Napisz po wymianie czy ucichło powodzenia!

Opublikowano

ja wymieniłem wczoraj łożysko w tylnym kole i tam przestało huczeć ale słyszę teraz ze gdzie indziej coś dudni tylko nie mogę zlokalizować ;( przy schodzeniu z prędkości do 0km/h słychać malejący huk jakby opony ale oponki mam dobe własnie, najbardzizej słychać huk przy jeździe tak około 50 km/h i przy hamowaniu. CO to może być :mysli: