Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B8] Opony na felgi 18' 8J

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Chciałbym prosić o pomoc w doborze opon letnich. Obecnie moje letnie opony, nie nadają się do jazdy, dlatego postanowiłem się rozglądnąć za nowymi.

W wersji S-line domyślnie montowane są opony o parametrach 245/40 R18 - 18' 8J. Na taką szerokość felgi zalecana jest opona o szerokości 235/40 R18(na rynku USA taki rozmiar, jest rozmiarem domyślnym). W takim razie dlaczego domyślnie montowane są 245?

Czy teraz, kupując nowe, letnie opony powinienem wziąć to pod uwagę? Jakie opony polecanie w takich rozmiarach? (245/40 R18, 235/40 R18)

pozdrawiam, dzięki za zainteresowanie tematem

Gabriel

Opublikowano

Witam serdecznie,

Chciałbym prosić o pomoc w doborze opon letnich. Obecnie moje letnie opony, nie nadają się do jazdy, dlatego postanowiłem się rozglądnąć za nowymi.

W wersji S-line domyślnie montowane są opony o parametrach 245/40 R18 - 18' 8J. Na taką szerokość felgi zalecana jest opona o szerokości 235/40 R18(na rynku USA taki rozmiar, jest rozmiarem domyślnym).

Czy teraz, kupując nowe, letnie opony powinienem wziąć to pod uwagę? Jakie opony polecanie w takich rozmiarach? (245/40 R18, 235/40 R18)

pozdrawiam, dzięki za zainteresowanie tematem

Gabriel

Ja mam koła o takich samych parametrach 18" 8j, i mam oponki 225/40, ale przy szerszej gumie bedzie pewnie bardziej komfortowo :good:

Opublikowano

do B8 i na polskie drogi brałbym 235/40

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

przy oponie 235/40 bardziej będzie obrywała felga(mniejszy profil opony w stosunku do 245/40) dobrze rozumiem?

Prosiłbym jeszcze o kilka typów opon? Zastanawiam się nad Toyo Proxes T1-R...

Opublikowano

Tak na prawde zastanawiam się nad następującymi modelami opon:

Yokohama Advan Neova AD08, Toyo Proxes T1-R, Dunlop Sp Sport Maxx TT, Pirelli P Zero(takie miałem domyślne opony od Audi),Continental ContiSportContact 3

Bardzo proszę o Wasze opinie. Rozmiar 235/40 lub 245/40 R18 - jeszcze nie zdecydowałem - nikt mnie nie przekonał :P