Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Licytacje komornicze.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Licytacje poleasingowe przeprowadzają firmy - właściciele samochodów.

Licytacje komornicze reguluje ustawa - powiem Wam, że te ustawianie licytacji to jest trochę miejski mit.

Komornikowi najbardziej zależy na upłynnieniu ruchomości, za możliwie wysoką kwotę - w końcu to jego pieniądze. Poza tym, instytucje (zazwyczaj banki), z którymi współpracuje prowadzą rejestry skuteczności komorników i każdemu zależy na dobrej renomie.

Stawiasz się na licytacji komorniczej, licytujesz przedmioty w domu, firmie dłużnika - zdarza się, że w kancelarii komorniczej - wygrywasz ? - wpłacasz zaliczkę w gotówce, resztę na konto komornika. Wszelkie umowy sporządza się z komornikiem.

Układ może pomóc w tym, że komornik zadzwoni do Ciebie bezpośrednio i poinformuje Cię o dobrym towarze..

Każda licytacja jest jawna i musi być ogłoszona, ale wiadomo, że przecież zawsze ktoś może przykryć obwieszczenie jakąś inną informacją i mało kto się o niej dowie.. Gdyby komornikom nie zależało na sprzedaży zajętych przedmiotów, to nie byłoby serwisów on-line z takimi ogłoszeniami.

Opublikowano

No i właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem :thumbup1:

A na jakiś aukcjach poleasingowych autka były na parkingu trzymane? I wydaje mi się że ani u właściciela ani w banku.

Opublikowano
No i właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem :thumbup1:

A na jakiś aukcjach poleasingowych autka były na parkingu trzymane? I wydaje mi się że ani u właściciela ani w banku.

Banki nie posiadają takich parkingów, korzystają z usług "komisów" lub przeznaczonych do tego "parkingów".

Są to samochody kredytowane, abo leasingowane - kiedy taka umowa kredytowa zostaje skutecznie klientowi wypowiedziana, np. Bank staje się właścicielem samochodu, ponieważ coś z tym samochodem trzeba zrobić - oddaje się go takim firmom na "przechowanie" aż do czasu spieniężenia

Z komornikiem jest inaczej - Komornik licytuje samochód po jego zajęciu - dłużnik ma do spłacenia pewną wierzytelność, samochód to jest jedynie składnik jego majątku, który ma zostać przeznaczony na jej spłatę, tak samo jak pralka, czy Hi-Fi. Komornik sporządza protokół, wyznacza termin licytacji - a ruchomości pozostają u dłużnika.

Pierwsza licytacja to 75% wartość oszacowania, jeśli nie będzie chętnych na zakup, a wierzyciel złoży wniosek o wyznaczenie terminu drugiej licytacji, to wtedy licytacja ropoczyna się od 50% wartosci oszacowania - najlepsze okazje :) --- 3 terminu się nie wyznacza.

Opublikowano

Nosfer, kilka dni temu byłem na "aukcji" komorniczej

licytowali wyposaznienie warsztatu, mi najbardziej zależało na cyfrowej frezarko-wytaczarce

było nawet sporo osób i teraz najlepsze:

aukcja rozpoczęła sie od 34000zł, podbicie minimum o 1000zł, no i poszło

siedziałem cicho do 72000zł bo nie chciałem na siebie zwracac uwagi a urzadzenie było mi potrzebne

gdy coraz mniej osób licytowało urządzenie zauwazyłem uśmieszki i wymianę spojrzeń trzech panów

od razu podałem 75000zł, jeden fiut aż sie zaksztusił i pozostałym chłopakom zrobiło sie gorąco

gość podbił o 1000zł, ja na 80000zł, gośc o 1000, ja na 85000, gośc o 1000, ja 90000zł

panowie zaczeli sie mocno spierac i grożnie mruczec w moim kierunku

w końcu staneło na 110000zł i panowie wygrali :facepalm: :facepalm: :facepalm:, ale co sie nasłuchałem że zostałem

nasłany przez właściciela :wink: :wink: aby podbijac stawkę :polew: :polew: :polew: to moje

ogólnie lubie takie imprezy bo mozna nabyc ciekawe rzeczy :kox::kox:

i przy okazji mocno wk....rwic kilka osób :polew::polew::polew:

Opublikowano

Podeszłaś do licytacji po amerykańsku :grin: Przecież,takie sprawy załatwia się przed wejściem na halę,a nie bić się jak osły :facepalm:

Opublikowano

co chcesz załatwic i z kim, jak jest ok 50 osób ?

Opublikowano

..na jeden licytowany przedmiot??

Połowa tych gości jest na każdej podobnych licytacji.

Byłem kiedyś z wujkiem na licytacji majątku ruchomego po byłym pgrze,przedstawienie jak cholera :grin:

Opublikowano

Często też licytują jedne i te same osoby, tzw. "mafia".

Znam przypadek że się ktoś im postawił, to wrócił do auta z poprzecinanymi oponami. Jak sie nie zgodził na łapówkę dla nich 500zł ze to że nie będą licytować. Albo w drugą stronę, straszą ludzi żeby odstąpili. Jeżeli Komornik zauważy tego typu sytuację ma prawo odstąpić od licytacji i wyprosić towarzystwo.

Poza tym chciałem uzupełnić dokładny opis Nosfera. Z tym że jest mały szczegół. Nie zawsze auto zajęte zostaje pod dozorem zobowiązanego.

Czasami auto jest zwożone, jeżeli jest taka możliwość i dysponuje swoim placem, do Komornika.

Poza tym nie każdy właściciel niszczy swój zajęty samochód, bo wylicytowana kwota przecież będzie rozliczona na poczet jego zadłużenia.

Zawsze można sie dogadać z takim dłużnikiem i odkupić odniego bezpośrednio, musi on wystąpić do komornika o promese, że sprzeda auto na własną rękę za uzgodnioną kwotę, i wszystkie uzyskane pieniądze przekaże komornikowi.

Opublikowano

To prawda, że nie zawsze auto jest u dłużnika. To jest oczywiste. Ale z reguły tak właśnie jest.

A to, że nie każdy niszczy swoją własność to też wiadomo, ale jest to stosowana praktyka.

@devastation - ale jakoś nikt Cię nie pobił :) Jeśli ktoś żyje z licytacji, to jeździ w 5 osób i robi "dobre" wrażenie, miejskie legendy robią resztę.

Opublikowano

nikt mnie nie pobił bo to nie była moja pierwsza licytacja

razem ze mną było trzech moich kolesi wyposażonych w odpowiednia ilosc mięsni :polew::polew:

ale jak ktos napisał przede mna że to sa niezłe przedstawienia i przyjezdzaja rózni ludzie

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

porównaj sobie ceny licytacji do cen rynkowych, nie ma tam nic ciekawego

Opublikowano

chociażby to warte uwagi http://www.licytacje.pekaoleasing.com.pl/aukcje/67408-bmw_520d_177km130kw

większość aut jest znacznie tańsza niż na np. alledrogo :wink:

---------- Post dopisany at 15:24 ---------- Poprzedni post napisany at 15:23 ----------

https://aukcje.getinbank.pl/category/show/102?fsst=ab5af5db92b0c4642c3c25ab4f36b91ca4c56945

Opublikowano
Słuchajcie a jak to jest z tymi aukcjami bankowymi?

Np. takie:

http://www.licytacje.pekaoleasing.com.pl/

https://aukcje.getinbank.pl/category/show/102?fsst=aca32632d534d308d8ebce70ffa326447db7bc12

Też wszystko ustawione?

Aukcja bankowa. Zwykła aukcja.

Dla Banku liczy się jedna rzecz --> $$$

Każdy kierownik departamentu, w budżecie którego wiszą te samochody modli się tylko o to, żeby z nich jak najwięcej odzyskać, po to aby wypadły mu z rezerw. Tam nie ma co ustawiać. :wink: