Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Przytarty silnik, co dalej?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dwa tygodnie temu podczas jazdy po dosc krętej trasie zaświeciła sie (miganie)kontrolka oleju razem z sygnałem dźwiękowym, po 10 sekundach sytuacja ustała. Miało to miejsce na jednym z ostrzejszych zakrętów. Niezwłocznie udałem sie do mechanika i okazało sie, że poziom oleju był troszkę poniżej minimum. Wytłumaczeniem był fakt, iż na oleju zrobiłem ponad 15kkm i przyszła pora go wymienic. Nowy olej, nowe filtry, a wspomniana wyżej sytuacja pojawiła sie znowu po kilku dniach z tym, że podczas przejazdu przez rondo. Zatrzymałem auto, sprawdziłem poziom oleju,wszystko w porządku (tak jak zaraz po wymianie - prawie pod max). Dziś jak odwoziłem auto do mechanika na zakręcie w lewo kontrolka znów sie zaświeciła przy prędkości 30k/h. Sytuacja jest o tyle dziwna, że podczas jazdy po prostej drodze nic sie nie dzieje. Kontrolka oleju zaświeca sie tylko podczas zakrętów, na nierównościach też wszystko w porządku. Co może byc przyczyna? Padnięty czujnik? Może za słabe ciśnienie oleju, ale dlaczego tylko w zakrętach?

Opublikowano

trudno cos doradzic spróbuj wymienic czujnik :mysli: ale najpierw do vaga podlacz moze cos pokaze ;)

Opublikowano
  • Autor

dziś mieli sprawdzic ciśnienie oleju, zobaczymy co z tego wyjdzie, w sumie wolałbym czujnik zmienic chociaż wydaje mi sie, że bez ściągnięcia miski olejowej się nie obejdzie

Opublikowano

nie sprawdza sie poziomu oleju zaraz po zgaszeniu silnika.dolej olej i bedzie ok.pozdro

Opublikowano
  • Autor

Dziś po ściągnięciu miski dostałem werdykt, przegrzany motor, przychwycone panewki :angry:. Mechanik mówi, że silnik do rozbiórki, szlifowania, itd. Najprawdopodobniej przyczyna tego stanu był zbyt niski poziom oleju przy jeździe pod górę. Nie będę ukrywał ze jestem zły, a mojego brata, który doprowadził samochód do tego stanu :bicz:. Macie jakieś doświadczenia związane z tego typu naprawami? Co należy wymieniac gdy cały silnik będzie rozebrany? Gdzie oddac do szlifowania? Jakie mogą byc koszta tej imprezy? Wszelkiego rodzaju sugestie mile widziane a temat niech będzie przestrogą dla tych, którzy zapominają o sprawdzaniu poziomu oleju.

Opublikowano

Chyba lepiej poszukać całego silnika niż bawić się w takie naprawy, osprzęt cały masz

Opublikowano
  • Autor

też o tym myślę, cena może byc bardzo podobna, tylko gdzie warto kupowac silnik? na allegro? mam jakieś modele do wyboru, czy szukac tylko AFNa?

Opublikowano

Kupno uzywanego silnika w calosci to duze ryzyko - kupujesz w ciemno choc sprzedajacy daja oczywiscie "gwarancje rozruchowa" i co jak w razie reklamacji poprostu zganiaja wine na uzytkownika (wiem bo sie spotykalem z takimi przypadkami). Jesli masz przylapane tylko panewki to zmieniaj i bedziesz zadowolony - ten silnik to przynajmniej wiesz co masz.

Opublikowano
  • Autor

Panewki i wał są przychwycone(dolne wytarte a górne mają rysy), jutro będę miał na wierzchu cylindry, mam nadzieje, że im sie nic nie stało. Na allegro znalazłem nowy blok z miską, tłokami za 2700PLN. Co do używki to obawa o stan silnika bo przed zakupem go nie sprawdzę, chyba, że jakieś pewne źródło (może ma ktoś A4 z rozwalonym tyłem? ;)). Szlify z kompletną robocizną wyniosą mnie między 2000 a 2500 PLN więc koszta już są duże a czy takie szlifowanie wału jest dobrym pomysłem? Robił ktoś taką operacje?

Opublikowano

Podeslij linka do tego silnika - nowy?

Opublikowano

Tak myslalem. Tylko nie od tego goscia! - wiecej na pw

Opublikowano
  • Autor

Wał jest w porządku, więc wystarczy zmienic tylko panewki i wszystko bedzie OK :). Z jakiej firmy kupic nowe? Motor mam rozebrany, cylindry i tłoki idealne ale zastanawiam sie nad zmianą pierścieni, warto?. Mechanik poleca Gatesa (nie wiem czy dobrze napisałem). Co o tym sądzicie?

Opublikowano

Pierscienie zawsze nalezy zmieniac po rozebraniu silnika. Proponowane mozesz zakladac. Co do panewek to nie wiem - ja zakladalem oryginalne.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Auto poskładane, silnik pracuje. Nowe pierścienie, panewki, uszczelki, simeringi, pompa wody i oleju, planowanie głowicy. Cała impreza wyniosła mnie 2000PLN z czego zadowolony nie jestem :kwasny:, ale mechanik twierdzi, że teraz mam silnik jak nowy :th: Z racji tego, że włożyłem w silnik trochę pieniędzy, chcę miec pewnośc, że faktycznie wszystko jest w porządku. Czy diagnostyka VAG jest tutaj dobrym rozwiązaniem? Jeżeli tak to gdzie w okolicach Żywca/Bielska warto udac się na takie testy?

Opublikowano

Dobrze zrobiłeś. Podobnie zrobiłem z moim 1Z`kiem 4 lata temu , efekt? Do tej pory święty spokój z motorkiem.

Co do diagnostyki - przejedź tym silnikiem 1000 km, zmień olej, przejedź kolejne 1000 km i dopiero po ułożeniu się nowych elementów testuj dynamicznie. Do tego czasu staraj się jeździć bez wykorzystywania pełnej mocy silnika.

Opublikowano

Tak myslalem. Tylko nie od tego goscia! - wiecej na pw

ja tez poprosze wiesci na temat tego pana na PW .... ;) [mowie powaznie]