Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Dziura (ok 10 cm) w rurze dolotu powietrza do Intercoolera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

ostatnio okazało się że w moim małym Audi (a mam je od 2 miesięcy) zauważono dziurę w rurze dolotu powietrza do intercoolera. Zauwazono jak wymęczyłem mechanika że w mam dziwne spadki mocy na obrotach powyżej 2000 obr/min. Oczywiście chciałbym to jak najszybciej naprawić, ale mechanik od razu chce zamawiac oryinalną rurę (300 zł + założenie), a i tak w sumie nie miał teraz na to czasu.

Zatem czy można tak jeździć z taką dziurą przez pare tygodni, do kiedy nie założa mi nowe? Czy nie uszkodzi to Intercoolera?

I kolejna sprawa: czy nie można tego jakoś naprawić? Przecież to tylko kawał gumy...troche drogi...podobnież nie dało sie tego obciąć bo za duża dziura jest...A nie mozna by to złapac jakąś gumową obwiednią i ścisnąć zaciskami? Tak jsk sie łata zwykłe rury? Wiem że nie powinno sie tego kleić (wyskokie ciśnienia). A jak sie ma sprawa z zamiennikami takiej rury?

Opublikowano

kup powertape'a i spróbuj zakleić... może się nie rozpadnie jak nie będziesz cisnął auta...

Wymieniłbym raczej na oryginalną rułę

Opublikowano

Na gieldzie albo allegro poszukaj skoro w ASO taka droga.

Opublikowano

tez obstawalbym za oryginalem ale nie koniecznie nowyn szukaj na gieldzie

Opublikowano

Turbina dostaje po d*pie, bo się rozkręca żeby utrzymać ciśnienie. To pomyśl że ten najmniejszy 5 centymetrowy łącznik plastikowej rury i kolektora kosztuje 80 zł.

Opublikowano

duża ta Twoja dziura, u mnie ma średnice 1cm - zakleiłem ją zwykłą taśmą izolacyjną ( oczywiście wypada najpierw gumę czymś wyczyścić), przy owijaniu dobrze naciągać taśmę. Jeżdzę już tak 3 miesiące i jak narazie wszystko git.

ps. jak znajdę gdzieś na szrocie w dobrym stanie to napewno wymienię.

ps2. ruła od ajm-a nie pasuje ;) za krótka.

Opublikowano
  • Autor

Hm, więc chyba trzeba będzie nową rurę kupić...a mechanik powiedział ze ta dziura nie ma złego wpływu na turbinę, po protu samochód ma straty w mocy (i syczy :>)...właśnie najbardziej sie obawiam żeby do czasu wymiany tej rury nie zajechać turbiny...

Opublikowano

mechanik posiada wręcz zajebistą wiedzę :bicz: :bicz: weź kup używkę ale całą i uszczelnij układ jak najszybciej!! lepiej wydać parę zł niż potem 900 na turbine

Opublikowano
  • Autor

No własnie zamówiłem tą rurę, ale to potrwa kilka dni. To jak teraz jeździć zeby nie uszkodzić turbiny??Słyszałem żeby nie przekraczać 2000 obr/min...czyli raczej bez zrywów...

Opublikowano

Chwilowo zaklej power tape`m a docelowo zakup nową i załóż z kompletem nowych opasek.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Ktoś zna może oznaczenie tego łącznika z ETKI?

Opublikowano

ostatnio na spocie podawaliśmy :cool1:

Opublikowano

Niestety mam od groma roboty i ciągle nie mam jak na spocie się pojawić mimo szczerych chęci... :(

Opublikowano

screenhunter1bu0.th.jpg

Opublikowano

Serdeczne dzięki kolego spanky :wink4: