Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Wymiana amortyzatorów w seryjnym zawieszeniu sportowym (1BE).

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Muszę wymienić amortyzatory w seryjnym sportowym zawieszeniu 1BE w avancie. Potrzebuję wiedzieć jacy producenci robią takie amorki? W ASO takie kosztują ok. 500zł/szt. Nie chcę kupować seryjnych - może ktoś robi takie za mniejsze pieniądze?

Niestety nie mogą to być takie jak w seryjnym zawieszeniu. Mechanik założył mi takie z tyłu - wytrzymały 10 tys., a stabilność jazdy nie była najlepsza...

:confused4:

Opublikowano

Musisz to jeszcze sprawdzić ale wygląda to następująco (dane zbierałem na potrzeby Avanta z 2000r.):

Oryginał tył: 8D0513031F (dla PR-1BE, 1EQ)

U mnie na tyle siedzie 8D0513031D (Avant) 1BE, 1BC

-Monroe: E1245 (Premium)

-Boge: 27-D69-A

-Sasch: 280-560

-Kayaba: 353016

Jak by ktoś dorzucił Bilstein'y to było by już wogóle super.

Znalazłem jeszcze:

-Blistein: BE3-6259 (Seria B6-Sport)

-Meyle: 126 725 0007

Opublikowano
  • Autor

Sprawdziłem ceny. Za komplet Kayaby lub Bilstein wychodzi ok. 1300-1400zł.

Może jednak taniej będzie wymienić sprężyny na standard i takie same amorki?

Czy musiałbym coś jeszcze wymienić oprócz amortyzatorów i sprężyn żeby sprawić sobie zawieszenie standard?

Opublikowano

Wujek podaj ceny na tył i przód przy producentach oraz oznaczenie Bilsteinów.

Hmm myślę że jak bez pośpiechu poszukasz amorków to wyjdzie ok. 1000zł.

Trzeba by etkę wziąc i prześledzić części z całej kolumny ale powiem ci że nie warto - zawieszenie 1BE jest super.

Dodałem zmianę w 2 poście wątku odnośnie oryginalnego amorka na tyle.

Opublikowano
  • Autor

Pytania zadawałem mailowo w sklepach internetowych.

Amortyzatory do modeli od 94r. do 01.99r. różnią się od tych po 02.99r., potem zostały zmienione bodajże jeszcze jeden raz.

1. Bilstein B6 (kodu nie znam - odpowiednik Kayaba 351016), przód: 340zł/szt., tył (odpowiednik Kayaba 343271 lub 353014): 354zł/szt.,

2. Kayaba 351016 (przód): 250zł/szt., 343271 (tył): 130zł/szt. -jest to amortyzator sugerowany przez Kayabę również przy zawieszeniu standard więc nie wiem czy byłby na pewno ok do tego zawieszenia; 353014 tył: 285zł/szt.

Jeśli chodzi o to zawieszenie to na Polskie drogi to porażka. Jeździłem nim trochę na po Zachodniej Europie i muszę powiedzieć, że byłem pod wrażeniem. W Polsce przejechałem ok. 30 tyś. w ciągu roku i niestety bardzo to wpłynęło na sztywność nadwozia - całe wnętrze mi trzeszczy, a i o parkowaniu na wyższych krawężnikach można zapomnieć.

Opublikowano

Ale ETKA jesli sie nie myle podaje praktycznie jeden zamiennik (jeden numer) do wszystkich zawieszen.

Juz sam nie wiem co o tym myslec :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Myślę, że trzeba się sugerować ETKĄ.

Każda firma chce przecież sprzedać jak najwięcej i może trochę naciągać przy zestawieniach kompatybilności...

Opublikowano

Zwracam honor, wlasnie przejzalem ETKE i jednak nei jest tak jak pisalem wczesniej. :wallbash:

Za wprowadzenie w blad przepraszam :notworthy:

Opublikowano
  • Autor

Jakie są podane w ETCE?

Na przód i tył.

Opublikowano

Przod 8D0 411 105 P szary, fioletowy manual

8D0 411 105 Q z klima i manual dla automata z klima koncówka R zielono fioletowy

Tyl 8D9 511 115 B srebno bialy

Jak ktos moze to niech tez sprawdzi bo rodzaji jest duzo

Opublikowano
  • Autor

Mam jeszcze pytanie odnośnie górnych mocowań amortyzatorów (łożysk).

Potrzebuje je rówież wymienić wraz z amortyzatorami.

Czy może ktoś sprawdzić czy łożyska te są takie same jak w standardowym zawieszeniu, czy może nie?

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Wujek możesz podac jak sprawa z amorkami się ma - wymieniłeś? i na co?

Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem na Kayaba (seria Ultra SR) 351016 (przód) 250zł/szt. i 353014 (tył) 285zł/szt.

Wydaje mi się, że minimalnie lepiej tłumią nierówności ale stabilność na zakrętach bardzo sie poprawiła (może różnica wynika z tego, że seryjne były juz mocno zużyte).

Oprócz amortyzatorów wymieniłem górne mocowania amortyzatorów. Koszt 40zł/szt. przód i 20zł/szt. tył (Lemforder) ale po demontażu oryginalnych okazało sie że nie ma potrzeby ich wymiany.

Opublikowano

Przymierzam się do tyłu po zimie czy poza amorkiem pomyśleć o wymianie jakiś oslon,odbojów, łożysk (tu piszesz że były OK)?

Opublikowano
  • Autor

Tak, nie było żadnych objawów zużycia.

Przed wymianą sprawdź osłony tylnych amortyzatorów. Ja swoich nie wymieniałem bo były OK i uważam że byłby to niepotrzebny wydatek (koszt ok. 60zł).

Podobno niektórzy producenci przy ewentulanej reklamacji pytają się czy były wymieniane również osłony amortyzatorów - jeśli nie, mogą robić problemy (Kayaba). Wybrałem tego producenta gdyż podobno na Zachodzie mają mniej niż 3% reklamacji, a w Polsce 4%, co jak uważam jest wielkim sukcesem przy stanie naszych dróg...

• 1 rok później...
Opublikowano

szukam amortyzatorów na przód.

Obecnie mam: Amortyzator: Jest na nim znaczek VW&OOOO Pisze: 8d0 413 031 BL, SACHS, 81 4903 556 665.

Szukam jakiegos zamiennika w dobrej cenie, podobnej do standardowych amortyzatorów 300-400zł.

Da się cos kupic do tego zawiszeniea 1BE??

Opublikowano
  • Autor

Odpowiedź wcześniej w tym samym wątku - patrz Kayaba.

Opublikowano

to chyba chodzi o te:

AMORTYZATORY {PRZÓD} GAZOWE

(A351016)

Kayaba

2 lata gwarancji

248.17 zł

(brutto: 327.58 zł)

188.01 zł

(brutto: 229.37 zł)

TERAZ 25% RABATU

Zgadza sie?

Jescze w sklepie znalząłem te:

AMORTYZATORY {PRZÓD} GAZOWE

(MONE2043)

Monroe

2 lata gwarancji

196.02 zł

(brutto: 258.75 zł)

148.5 zł

(brutto: 181.17 zł)

TERAZ 25% RABATU

Ma ktos jakies opinie o nich????

Ogólnie ciekawa stronka:

http://www.audi.amorki.com/wersja.php?wer=1564&m=33&o=26069

Opublikowano
  • Autor

Szukaj dokładnie do swojego rocznika. Pamiętam jak szukałem, że w `99 i `01 roku była jakaś drobna zmiana w zawieszeniu, a co zatym idzie amortyzatorów.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Koledzy pomocy! W mojej A4 oryginalne amorki tył to MONROE 8D05 513 031 C niebieski kolor nigdzie nie mogę odszukać jakie zamienniki można zamontować.