Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Nie działa lampka schowka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z podświetleniem schowka

W wątku : http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=59375.0;highlight=b6+bezpiecznik%F3w :good:

pre_pl ładnie rozpisał bezpieczniki, ale z rozpiski wynika że żaden bezpośrednio nie odpowiada za podświetlenie schowka,

czy lampka schowka może być powiązana z którymś ?

Nie chcę wypinać po kolei wszystkich żeby nie skopać czegoś.

Opublikowano

A włączyłeś światła wogóle, że twierdzisz, że lampka nie działa

Opublikowano

Albo czy żarówka sprawna :>

Opublikowano
  • Autor

Oczywiście sprawdziłem obydwie rzeczy

- testowałem przy włączonych światłach

- wyjąłem żarówkę podłączałem pod napięcie - świeci

- pakiet podświetlenia nóg pod siedzeniami działa (w razie gdyby to też było istotne)

Nie działa jeszcze tylko jedna sprawa - po otwarciu klapy bagażnika nie włącza się automatycznie podświetlenie bagażnika ,

natomiast lampka bagażnika włączona przyciskiem działa także to pewnie jakiś czujnik klapy?

Wątpię czy podświetlenie schowka i klapa bagażnika mają coś do siebie ale piszę w razie czego.

Opublikowano

zobacz do klapki tej co bezpieczniki tylko od strony pasażera. Tam widać styki co załączają lampkę po otwarciu schowka i może one nie stykają?

A co do bagażnika może zbieg okoliczności bo mi tez to nie działa ale ja wiem ze w zamku coś się pochrzaniło i czekam az będzie ciepło aby to rozebrać.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Nie dostałem powiadomienia o tej wiadomości na maila , także nie widziałem wcześniej , dopiero dziś z ciekawości zajrzałem tu ponownie.

Dzięki za podpowiedź , sprawdzę to dziś wieczorem.

Pogoda całkiem całkiem , zabierałeś się za bagażnik?

pozdrawiam

zobacz do klapki tej co bezpieczniki tylko od strony pasażera. Tam widać styki co załączają lampkę po otwarciu schowka i może one nie stykają?

A co do bagażnika może zbieg okoliczności bo mi tez to nie działa ale ja wiem ze w zamku coś się pochrzaniło i czekam az będzie ciepło aby to rozebrać.

Opublikowano

Nie działa jeszcze tylko jedna sprawa - po otwarciu klapy bagażnika nie włącza się automatycznie podświetlenie bagażnika ,

natomiast lampka bagażnika włączona przyciskiem działa także to pewnie jakiś czujnik klapy?

Wątpię czy podświetlenie schowka i klapa bagażnika mają coś do siebie ale piszę w razie czego.

Na szczescie nie żaden czujnik klapy. Wyjmij całą te lampke z podsufitki, następnie zobaczysz blaszke koloru jakby ocynk. Naciśnij ją przy podłączonej do obiegu elektrycznego i otwartej klapie (przycisk 0/1 w pozycji neutralnej, pamiętaj, że jakiś czas po otwarciu klapy lampka samoistnie gaśnie wiec sprawdz to mozliwie szybko po tym jak ją otworzysz)i lampka zacznie świećic - pokombinuj bo tam coś nie łączy. Mam to samo, docisnąłem te blaszke i działa. Czasem problem wraca - denerwujące, ale poki co nei znalazlem na to rozwiazania. Może trzeba ją rozebrać na czynniki pierwsze...

Opublikowano

a ja znalazlem na to rozwiazanie. wywalilem te fabryczne blaszki, ktore powinny zalaczac prad ale rzadko kiedy to robilty, i zalozylem porzadny wlacznik z innego auta (nawet nie wiem jakiego, prawdopodobnie to nawet krancowka od drzwi). zalozylem go z prawej strony schowka pod ta klapka od strony drzwi i poprowadzilem kable. teraz swiatelko dziala bez zarzutu :>

Opublikowano
  • Autor

Znalazłem dziś chwilę czasu na lampkę schowka. Wrzucam foto może się komuś przyda.

Po podpowiedzi Tediego rozebrałem boczek schowka, od strony drzwi pasażera , ukazał mi się taki widok:

Zdj_cie0457m1.jpg

Jak widać ten modulik/włącznik/teleskopik załączający światło i powodujący powolne opadanie schowka był wypięty w dwóch miejscach i miał niepodłączoną kostkę z przewodami.

Ten moduł , teleskop , jak zwał tak zwał (numer części 8E1 880 324),

strasznie ciężko pracuje, o ile wciśnięcie jest jeszcze dość proste, to wyciągnięcie do tej pozycji:

Zdj_cie0462.jpg

wymaga sporo siły. Chyba trzeba będzie tą część wymienić , nie bardzo można go rozebrać, jest chyba fabrycznie sklejony.

Dzięki Tedi35 za dobrą podpowiedź , teraz po fakcie wydaje mi się to oczywiste :)

W następnym odcinku ... - lampka bagażnika , zapraszamy! ;)

Opublikowano

Ile kolego za te felgi 18 chcesz choc nie ukrywam ze chce jasnego koloru no ale....

Same felgi czy z oponami?

Opublikowano

wymaga sporo siły. Chyba trzeba będzie tą część wymienić , nie bardzo można go rozebrać, jest chyba fabrycznie sklejony.

Można go rozebrać, ale po co? Smarowałem skurczybyka i po jakiś czasie znowu to samo. Można zawias urwać (na 99%), u mnie urwało :wallbash:. Na forum jest nas wielu :gwizdanie:.

Ja wywierciłem dziurkę wiertłem 1mm (oczywiście przy wysuniętym tłoczku) i jest dużo lepiej.

IMG_0045.JPG

Opublikowano
  • Autor

Ile kolego za te felgi 18 chcesz choc nie ukrywam ze chce jasnego koloru no ale....

Same felgi czy z oponami?

Z oponami , ale dwie trzeba zmienic moim zdaniem. Na jednej oponie jest wybrzuszenie z boku.[br]Dopisany: 31 Marzec 2011, 23:55_________________________________________________

Można go rozebrać, ale po co? Smarowałem skurczybyka i po jakiś czasie znowu to samo. Można zawias urwać (na 99%), u mnie urwało :wallbash:. Na forum jest nas wielu :gwizdanie:.

Ja wywierciłem dziurkę wiertłem 1mm (oczywiście przy wysuniętym tłoczku) i jest dużo lepiej.

Najmniejsze wiertło jakie miałem to chyba 1,5 ale co tam , faktycznie jest lepiej !

Jeszcze tylko przesmaruje WD40 i jutro zakładam :kox:

Dzięki Zbig ![br]Dopisany: 01 Kwiecień 2011, 00:02_________________________________________________

Na szczescie nie żaden czujnik klapy. Wyjmij całą te lampke z podsufitki, następnie zobaczysz blaszke koloru jakby ocynk. Naciśnij ją przy podłączonej do obiegu elektrycznego i otwartej klapie (przycisk 0/1 w pozycji neutralnej, pamiętaj, że jakiś czas po otwarciu klapy lampka samoistnie gaśnie wiec sprawdz to mozliwie szybko po tym jak ją otworzysz)i lampka zacznie świećic - pokombinuj bo tam coś nie łączy. Mam to samo, docisnąłem te blaszke i działa. Czasem problem wraca - denerwujące, ale poki co nei znalazlem na to rozwiazania. Może trzeba ją rozebrać na czynniki pierwsze...

Jak zacząłem się dobierać do lampki to już zaczęła działać także kolejna cenna podpowiedź.

Światło w schowku oczywiście już hula :) taka mała rzecz a cieszy :wink4:

Mimo wszystko będę szukałna spokojnie tego teleskopu bo w moim są pourywane uszy mocujące (nie chce sie wpiąć)

Zdj_cie0462.jpg

Opublikowano

Mimo wszystko będę szukałna spokojnie tego teleskopu bo w moim są pourywane uszy mocujące (nie chce sie wpiąć)

Nie trzeba szukać. W ASO kupisz to za ok. 85 zł.

Jakieś 1,5 roku temu też kombinowałem z nawiercaniem, smarowanie, itp.

Po takich "usprawnieniach" przez jakiś czas było dobrze, jednak po paru miesiącach znowu zaczynało ciężko chodzić.

W końcu kupiłem nowy tłoczek w ASO i póki co mam z tym święty spokój.

--

Pozdrawiam.

Sławek

• 1 rok później...
Opublikowano

a ja tego tłoczka nie mam znaczy mam ale leży w schowku jak kupiłem auto to już on był urwany. Czy to może wpływać na brak światła w schowku??

Opublikowano
a ja tego tłoczka nie mam znaczy mam ale leży w schowku jak kupiłem auto to już on był urwany. Czy to może wpływać na brak światła w schowku??

Tak, bo w momencie otwierania schowka, a co za tym idzie wysuwania się tłoczka, zostaje zwarty styk załączający światło.

--

Pozdrawiam.

Sławek