Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Laik ma pytanie odnosnie obiektywow lustrzanek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej

na poczatku zaznaczam ze poczytalem pare artykulow w necie ale nic nie odpowiedzialo na moje pytanie

chodzi mi o oznaczenia na obiektywach

chcialbym kupic sobie obiektyw (do aparatu do ktorego tez sie przymierzam) z duzym zoomem

czy moze ktos mi na ludzki pzetlumaczyc czego mam szukac na oznaczeniu

wszedzie jest napisane o ogniskowej (za co to odpowiada) i mam do wyboru np 55-200 i 55-300. ktory dla mnie bedzie lepszy ? (chodzi mi o zoom :)

Opublikowano

to bardzo mało poczytałeś... :wallbash:

przymierzasz się do lustrzanki, a nie masz pojęcia o ogniskowej :shocked: :shocked: :shocked:

jeśli chodzi o zoom, im większa druga wartość (200/300) tym większe przybliżenie fotografowanego obiektu...ale jak nie masz pojęcia o lustrzankach i obiektywach do nich, to co ja Ci tu będę pitolił, że chyba jednym z ważniejszych aspektów przy wyborze obiektywu jest jego światło, a przede wszystkim to do czego i gdzie będziesz używał ten obiektyw/aparat....

Opublikowano

Uuuuu kolego coś kiepskie te artykuły czytałeś albo czytałeś ale bez zrozumienia. Ogólnie sprawa wygląda tak, pierw musisz sobie odpowiedzieć na 2 pytania "czy faktycznie potrzebuje lustrzanki ?" i "co mam zamiar fotografować ?" Jeśli już będziesz przekonany, że na pewno potrzebujesz lustra i będziesz mniej więcej wiedział co masz zamiar fotografować i będzie to coś co będzie wymagać długiego szkła (obiektywu) to kupujesz taki obiektyw, który ma jak największą ogniskową (ogniskowa=zoom tak na chłopski rozum). Dobrze by było żeby szkło było "jasne" czyli wartość "f" na obiektywnie była jak najniższa, pozwoli to na zrobienie nieporuszonych zdjęć w kiepskich warunkach oświetleniowych, jak będziesz fotografował w dzień to nawet f/5 da radę, natomiast jeśli chcesz robić zdjęcia wieczorem lub w ciemnych pomieszczeniach/przestrzeniach to już by się przydało f/2.8 albo jeszcze mniej. Pamiętaj tylko, że im obiektyw jaśniejszy tym droższy.

Jak będziesz miał jakieś konkretne pytania to pisz tu lub na PW a postaram się pomóc.

Opublikowano

Również im mniejsze f tym bardziej rozmazane tło przy fotkach ( jeżeli chodzi o stałkę ;) )

Opublikowano
  • Autor

ja wlasnie ten komplet kupuje :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ja wlasnie ten komplet kupuje :)

dobry obiektyw, następny po nim 18-105 vr, teoretycznie im mniejszy zakres ogniskowej tym lepszy obiektyw ale różnie z tym jest, są wyjątki, taki zestawik Nikona na początek wystarczy a potem obiektyw stało ogniskowy do tego np 50/f1.8 cena ok 450 zł max

p.s. nie używaj VR jadąc autem bo załatwisz obiektyw

Opublikowano
  • Autor

kupilem

co moge powiedziec

Zajefajna zabawka :)

porownujac z moim Fuji S9600

Obiektyw 55-200 ma lepszy zoom niz tez z fuji (28-300)

dodatkowo

wydaje mi sie ze ten obiektyw 55-200 jest ciemniejszy od 18-55

ale ale ale

zestaw naprawde swietny :)

do tego dokupilem dodatkowa gwarancje do niego (uszkodzenia mechaniczne kradziez itd...) wiec na 4 lata mam spokoj :)

Opublikowano

kupilem

co moge powiedziec

Zajefajna zabawka :)

porownujac z moim Fuji S9600

Obiektyw 55-200 ma lepszy zoom niz tez z fuji (28-300)

dodatkowo

wydaje mi sie ze ten obiektyw 55-200 jest ciemniejszy od 18-55

ale ale ale

zestaw naprawde swietny :)

do tego dokupilem dodatkowa gwarancje do niego (uszkodzenia mechaniczne kradziez itd...) wiec na 4 lata mam spokoj :)

Ja tez zakupiłem ten zestaw... :cool1: Jak dla amatora jest mega kox :evil:[br]Dopisany: 13 Marzec 2011, 09:06_________________________________________________Kolego WiTT33 mozesz nam przyblizyc sprawe tych obiektywów bo się właśnie zastanawiam jaki by dokupic jeszcze... może coś ala 55-300 albo coś... Doradź coś bo ja się na tym nie znam wiem tylko że to f ma bys jak najnizsze...

Opublikowano

Panowie w jakiej cenie tez zestaw jest w Media M?

Opublikowano
  • Autor

2699 - podstawa

2999 - podstawa + gwarancja 4 lata care pack (uszkodzenia mechaniczne kradziez itd...)

Opublikowano

ktory dla mnie bedzie lepszy

Tamrona 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD :)

Puki co siedzi u mnie w 7D (mocowanie canona)...do NIKONA równiez jest.

Na testach wypadl bardzo konkretnie :)

Opublikowano

Im większy zoom tym większa kaszana na zdjęciach. Zdecydowanie lepiej jest nabyć 2-3 stałoogniskowe :cool1: Cena niestety wyższa ale możliwości - bez porównania większe.

Opublikowano

Im większy zoom tym większa kaszana na zdjęciach. Zdecydowanie lepiej jest nabyć 2-3 stałoogniskowe :cool1: Cena niestety wyższa ale możliwości - bez porównania większe.

2-3 stałoogniskowe, to cena minimum x3 tele. masz rację, ale dla początkującego fotoamatora tele 70-300 moim zdaniem jest właściwy. Do 200 w sigmie z APO za niespełna 900 zł zdjęcia są naprawdę ok. jeśli załapie bakcyla, wtedy może myśleć o innych obiektywach.