Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHH] Xenon słabo świeci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Czy jest to możliwe, że ori Xenon w B5 z 1999 roku (po 2 lifcie) świecił słabo ? Wiem ze to jest pojęcie względne, ale oglądając zdjęcia na forum jak wyglada swiatło z Xenonu po przerobce reflektorów soczewkowych w ujładzie D2S to smiało moge stwierdzic ze moj Xenon jest bardzo słaby. Poza tym nie zauwazylem aby doswietlal lepiej niż zwykla soczewka? Powinien? Czy róznica jest widoczna ?

Czy jest coś takiego jak zużywanie sie żarników xenonowych ? Może należy żarówki zmienić ?

Opublikowano

wymien zarniki na 6-8k K i bedzie lepiej swiecilo. Stary ori xenon slabo swieci, ale jest bardzo duza roznica miedzy xenonem a soczewka H7.

Opublikowano
  • Autor

Czy to sa zarniki D2S (na przyklad firmy Philips), te ktore mozna powszechnie kupic na a....o na przyklad?

Z tego co wyczytalem na forum to najbardziej zalecane sa 4k3 K (najbardziej biale swiatlo).

Opublikowano

tak - to sa zwykle zarniki

Dzis robilismy testy, ktore najlepiej swieca i z uwierz, ze przy 6k 4300 wygladaja na zolte - decyzja nalezy do Ciebie

Opublikowano
  • Autor

Okey - w takim razie bede musial uwierzyc na slowo (szczegolnie bardziej doswiadczonym w tej dziedzinie).

Btw. Pytalem wczesniej tez o przekladanie reflektorow Xenonowych w miejsce Soczewkowych (obie B5 po 2 lifcie)

Czy moge napotkac jakies problemy podczas tej operacji ? Jesli tak to na co zwrocic szczegolna uwage ?

Pozdrawiam serdecznie i dzieluje za zainteresowanie tematem.

Opublikowano

Jesli masz soczewki po lifcie operacja wymiany na xenony wygląda tak:

-kupujesz soczewkę z mocowaniem na żarówkę D2S (na allegro około 100 zł szt lub jeśli nie ma zgłoś się do mnie)

-wewnątrz lampy jak spojrzysz są 4 klipsy na mocowaniu odbłyśnika do soczewki trzeba je podważyć aby zeszły i odkręcasz 3 śruby mocujące soczewkę do ramy lampy.

-tylną częśc soczewki wyciągasz przez otwór dolną częścia do przodu wypychając

-potem wyciągasz zasłonkę i soczewkę

-W tym miejscu trzeba wyciąc otwór na przetwornicę pod spodem lampy(jest zaznaczone miejsce fabrycznie)

-Potem montujemy soczewkę pod xenon w odwrotnej kolejności

Kolejnym etapem jest założenie instalacji wewnątrz lampy pasującej pod xenon.koszt około 40 zł (nie masz- napisz do mnie)Od soczewki rózni się tym że ma inne mocowanie żarówki postojowej(H6W-koszt około 9-10 zł za szt.zamiast zwykłej W5W) oraz zamiast wtyków pod H7 do postojówek masz kostke do przetwornicy

-zakładamy przetwornicę (nie masz -j.w. koszt około 350 zł za szt).uprzednio wpinając kostkę instalacji lampy.

Wkładamy Palnik D2S(koszt w sklepie internetowym 129,99 z roczną gwarancją),zapinamy go od tyłu wtyczką od przetwornicy i podłączamy do instalacji auta.Cieszymy sie xenonami. :>

Całkowity koszt przeróbki"

2 przetwornice -700

2 instalacje do lampy-80

2 żarniki D2S-260

2 soczewki- 200

czyli... wychodzi 1240.(cena maksymalna-mozez trafić tańsze przetwornice kwestia szczęścia)

Xenony gotowe kompletne na allegro chodzą po 1800-1900 złotych.

Opublikowano

Darkman kolega pisze ze ma xenon

zamiast wydawac 1240pln nie lepiej zalozyc HID'y??

Opublikowano
  • Autor

Mam dwie B5, jedna z 1999 roku 2,5 TDi z Xenonem oraz z 2000 roku 1,9 TDi (90PS) z soczewkami Valeo.

Rozważam przelozenie Xenona lub montaz o ktorym pisal Darkman. Musze sie zastanowic czy lepiej miec Xenon w jednej i zaoszczedzic kase czy w dwoch i troche wydac.

Pozdrawiam

Opublikowano

Powiem tak-to kwestia wyboru i zasobności portfela.Jeden przerobi na ori używkę drugi kupi HID.Ja osobiście doradziłbym odłożyć troszkę sałaty i przerobić na ori xenon.

Opublikowano

rozumiem że 4300 świeci bardziej na żółto ale chodzi mi o efektywność świecenia - czyl nie zależy mi na jak największej liczbie Kelvinów tylko na jak najlepszej widoczności, bo chaba jest tak że im więcej Kelvinów tym mniej Lumenów ??

mam ori xenon i wydaje mi się że słabo świcą (PHILIPS 4300 K) i mam dylemat ja jakie żarniki zmianić

z góry dzięki za pomoc

Opublikowano

testowalismy

Ori 4300

6k HID

8k HID

10k HID

i mialem porownanie 10k-14k na spocie na slasku

Najlepiej swieca 6-8k

8k najbardziej oswietlaly ziemie

6k byly najbardziej biale

Opublikowano

Weź pod uwagę jeszcze iż możesz mieć wypalone lustro które mocowane jest za soczewką a jest to możliwe.

Kolega SebMiś regenerował lustra ( ja w tej chwili też do tego się przymierzam) jak chcesz zobaczyć jak wygląda wypalone lustro napisz do SebMiś wiem że on je fotografował.

Koszt regeneracji w Wa-wie to 50zł za sztukę.

Opublikowano

Kichol mozesz miec racje - optyka tez mogla sie wysrac ;/

Opublikowano

Jak chcecie mogę podesłać zdjęcie wypalonego lustra (mam takowe na wierzchu) ale tylko na email bo jeszcze się nie numiałem umieszczać zdjęc na forum :embarrassed:

Opublikowano

Darkman kolega pisze ze ma xenon

zamiast wydawac 1240pln nie lepiej zalozyc HID'y??

OMG.

Za nasze xenony wydaliśmy 900 zł. Całe lampy valeo z przetwornicami i żarówkami od razu. :shocked:

Opublikowano

ja to wrzuce, tylko sa jakies jaja z fotosikiem

Prawidłowa postawa Vipa, bo robił się już koncert życzeń.

[cayenne]

Opublikowano

250e50197b72c77em.jpg

tu macie częsciowo wypaloną powierzchnię odbłyśnika.Moze fotka nienajlepsza ale co nieco widać.Powierzchania wypalona jest matowa i schodzi "sreberko" czyli metalizowana powłoka.(w górnej częsci nad miejscem na palnik). Znalazłem gościa co regeneruje takie rzeczy:

http://www.regeneracja-hc.com/

a także na allegro:

http://allegro.pl/item266667794_regeneracja_reflektorow_samochodowych.html

Opublikowano

Zdjęcia wysłałem do Murzyna. jak się Murzyn odkręci :decayed: to napewno je zamieści.