Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Problem z doborem sprężyn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym nieco podnieść moją a4 20-30 mm i założyć ori sprężyny, bo na tych sportowych, które posiadam strasznie twardo, oraz często zaczepiam na nierównościach podwoziem. Niestety nie wiem jak dobrać odpowiednie. Obecnie nie mam założonych orginalnnych sprężyn i tu pojawia sie problem z podniesieniem zawieszenia, gdyż nie chcę znowu posiadać terenówki. Byłbym bardzo zobowiązany za pomoc w kwestii jakie były montowane w tej wersji sprężyny i czy auto było seryjnie obniżone, ewentualnie o ile, lub gdzie w autku można znaleść takie dane, nie posiadam książki serwisowej. a4 1.8 20V, 1997r, bez klimy, manualna skrzynia.

Opublikowano

Pierwsza sprawa to jakie masz teraz zawieszenie?

Zdejmij koło pooglądaj, a jak nie jesteś pewny to wrzuć foto.

Auto mogło być seryjnie obniżane ale tylko o 20mm.

Opublikowano
  • Autor

Z tego co przeczytałem na forum, jeśli to prawda oznaczenie 1BE, które posiadam na tablicy znamionowej jest seryjnym obniżeniem auta o 20mm przód i 20mm tył, ale tego nie jestem pewien. A moje jest dużo bardziej obniżone, tak mi się wydaje. Jutro zrobię fotki zawieszenia i wrzucę je tutaj, gdyż nie mam jak jego opisać. Sprężyny są żółte i ciężko odczytać firmę widać jakby fioletowe resztki napisu, amortyzatory były Boge 8D0-413-031 AE zmienione na monroue 26650. Jeśli można, to jakie ori sprężyny pasują do tego zawieszenia, chodzi o oznaczenie kropek.

Opublikowano

no to nie jest to seryjne obniżenie o 20mm już z uwagi na kolor springów no i poza tym 1BE to i tak prawie terenówka którą na prawde ciężko o coś zahaczyć :polew:

najlepiej jak poszukasz po prostu springów 1BE a te żółte które masz na pewno ktoś chętnie przytuli :wink4:

Opublikowano

jest jeszcze kwestia czy ten amor bedzie dobrze dzialal z seryjna sprezyna :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Raczej amortyzatory powinny pasować, ponieważ w katalogu pasuje do a4 oprócz 2.5 tdi

Opublikowano

napewno jest jeszcze rozroznienie avant/sedan ;)

Opublikowano

Witam.

Podepnę się pod temat sprężyn... Otóż to borykam się z problem sprężyn w swoim aucie. Mam sportowe zawieszenie (gwint) niskie i twarde... (sprężyny czerwone, amortyzatory żółte)

Chce kupić fabryczne zawieszenie ale boję się że auto pójdzie przesadnie za wysoko, wpadłem na pomysł aby poszukać oryginalnego zawieszenie ale obniżonego o 20mm - PROBLEM ! - ciężko znaleźć...

Pytanie nr 1: Czy amortyzatory i sprężyny z sedana pasują do avant'a i na odwrót ?

Pytanie nr 2: Czy amortyzatory/sprężyny z ośki pasują do quattro i na odwrót ?

Pytanie nr 3: Czy rodzaj/pojemność silnika ma znaczenie ?

Zdjęcie boczne auto można zobaczyć tutaj ---> http://www.asg-goldap.com/audi/P1040890.jpg

Pozdrawiam

R

Opublikowano

1. nie

2. raczej tak

3. tak bo 1.6 jest np troche lżejsze niż 2.8 albo 2.5tdi

fajny masz zawiasik :wink4:

Opublikowano

saintadamus wprowadziłes kolege w błąd ...

1 nie wiem :D Pytanie czy z Quattro Avanta pasuja do Quattro sedana ;)

2 NIE

3 ma znaczenie : do ciebie bedzie od 2,5 TDI i 2,6 oraz 2,8 od np 1,8 bedzie za słabe.

Opublikowano

1. nie

2. raczej tak

3. tak bo 1.6 jest np troche lżejsze niż 2.8 albo 2.5tdi

fajny masz zawiasik :wink4:

na jakiej podstawie tak twierdzisz

Ja sie spotkalem ze specyfikacjami:

1. Avant/sedan - inne

2. Oska/Quattro - inne

3. Wszystkie silniki poza 2.5TDI - te same

czasami tez w specyfikacjach jest wyroznione V6/reszta

Opublikowano

a to nie wiedziałem że quattro ma inne amory z tyłu :mysli:

Opublikowano

Amorki i sprezyny są inne. Wogóle tyl w osce i Q to niebo a ziemia... Jak tam zaglądam czasami do mnie to sie połapac nie idzie ;) [br]Dopisany: 05 Grudzień 2007, 13:10 _________________________________________________Po sprawdzeniu w Etce wychodzi ze z Q avanta pasuje zawieszenie do Q sedana i odwrotnie :) Róznia sie parametrami (np sprezyna z avanta po prostu jest troszke mocniejsza i stosuje sie ja do sedana z hakiem) ale ogólnie to to samo.

Opublikowano
  • Autor

Witam, mam prośbę, jakie jest oznaczenie kropek ori sprężyn na przód i tył do a4 1.8 1997 sedan, zawieszenie 1BE i czy ewentualnie z innych modeli, roczników będą pasować? Jeżeli ktoś kupował nowe, chętnie poproszę o cenę. Pozdrawiam

Opublikowano

Najlepiej sprawdzic w Etce :)

Skoro masz dostęp to czemu sam nie podasz informacji?

[spedyt]

ETKA online

Opublikowano
  • Autor

Tak czytałem o etce, ale dla mnie to za bardzo zagmatwane i nie mogę się połapać po niemiecku. Dlatego proszę o pomoc tutaj na forum.[br]Dopisany: 12 Grudzień 2007, 15:08 _________________________________________________Witam, chciałbym ponowić prośbę, jakie jest oznaczenie kropek ori sprężyn na przód i tył do a4 1.8 1997 sedan, zawieszenie 1BE i czy ewentualnie z innych modeli, roczników będą pasować? Jeżeli ktoś kupował nowe, chętnie poproszę o cenę. Pozdrawiam[br]Dopisany: 14 Grudzień 2007, 19:41 _________________________________________________Sorry, że nadal męczę ten wątek, ale wciąż mam ten sam problem z doborem odpowiednich ori sprężyn. Został mi już tylko przód, bo na tył załatwiłem właśnie tu na forum od 1.9 tdi które ponoć są takie same jak w moim 1.8 >kropka zielona i dwie białe-srebrne? Jednak z przodem jest gorzej, dlatego proszę o pomoc z oznaczeniem. Posiadam sedana 1.8 20V z 97 roku zawieszenie 1BE. Pytanie, czy jak założę z 1.9 TDI 98r będzie różnica?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

to ja mam identyczny problem,moj siedzi identycznie jak u alanA4 i szukam ori sport -20mm ale jest cięzko coś znaleźć...