bebeto Opublikowano 2 Marca 2011 Opublikowano 2 Marca 2011 Witam Mam dylemat, otóż moja dziewczyna chce otworzyć działalność z dotacji unijnych(dają do 40tys). Obecnie robi mgr z biologi(skończyła licencjat). Problem polega na tym że aby dostać dotację nalepiej mieć pomysł na działalność adekwatny do wykształcenia i najlepiej działalność handlowo-usługowa. Macie jakieś pomysły co moje otworzyć biolog? z góry dzięki
bebeto Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Opublikowano 2 Marca 2011 Zakład rozpłodu ludzi i zwierząt dobre tylko ja pytam serio
KOval81 Opublikowano 2 Marca 2011 Opublikowano 2 Marca 2011 BHP jakieś można chyba po biologii, czy się mylę?
bebeto Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Opublikowano 2 Marca 2011 BHP jakieś można chyba po biologii, czy się mylę? w tym sęk że chyba nie można, było by trzeba kurs zrobić
soolek Opublikowano 2 Marca 2011 Opublikowano 2 Marca 2011 Deratyzacja?! rozwiń bo nie mam pojęcia co to jest http://pl.wikipedia.org/wiki/Deratyzacja
bebeto Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Opublikowano 2 Marca 2011 dobra dobra bez żartów pytam szczerze ma ktoś jakiś pomysł?
soolek Opublikowano 2 Marca 2011 Opublikowano 2 Marca 2011 Może zostać np. Posłem, jak Niesiołowski, a dotację unijną przeznaczyć na kampanię wyborczą w zbliżających się wyborach. A tak poważnie, to jedyny zawód, który przychodzi mi do głowy po biologii to nauczyciel. Co Twoja dziewczyna miała zamiar robić po studiach, jak się na nie wybierała?
bebeto Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Opublikowano 2 Marca 2011 Może zostać np. Posłem, jak Niesiołowski, a dotację unijną przeznaczyć na kampanię wyborczą w zbliżających się wyborach. A tak poważnie, to jedyny zawód, który przychodzi mi do głowy po biologii to nauczyciel. Co Twoja dziewczyna miała zamiar robić po studiach, jak się na nie wybierała? Wiem że nauczyciel i to jest zawód który chce wykonywać, ale dopiero jak zrobić podyplomówkę z pedagogiki. Czyli dopiero za rok będzie mogła szukać pracy w tym kierunku. W tym momencie chciała by coś otworzyć żeby zarabiać kasę z racji że mgr robi zaocznie i trochę kosztują
morsdicti Opublikowano 2 Marca 2011 Opublikowano 2 Marca 2011 Witam Mam dylemat, otóż moja dziewczyna chce otworzyć działalność z dotacji unijnych(dają do 40tys). Obecnie robi mgr z biologi(skończyła licencjat). Problem polega na tym że aby dostać dotację nalepiej mieć pomysł na działalność adekwatny do wykształcenia i najlepiej działalność handlowo-usługowa. Macie jakieś pomysły co moje otworzyć biolog? z góry dzięki Kolego skąd masz takie informacje ? Na działalność handlową (sklep) nie dadzą na pewno, a i usługowa musi być z zakresu tak zwanych nowych technologii ... na sklep zoologiczny nie dzadzą niestety. Nie wiem, orientowałeś się już ? Pytałeś rozmawiałeś z kimś ? Bo to nie wyglada tak że ktoś kończy studia i składa papiery i dostaje dotacje Proces trwa minimum rok - przez który Twoja dziewczyna musi chodzić na kurs "jak byś biznesmenem" potem zdać egzamin, napisać biznesplan itd itd ... zrobić analizę rynku (miasta czy wsi) , w której chce coś otworzyć ... jak nie trafi z tematem w rynek to nic nie dadzą - jak mieszkacie w dużym mieście i chcecie coś tam otworzyć - nic nie dadzą. Najlepiej mieszkać na wsi ... i otworzyć coś związanego z internetem, komputerami itd ... wtedy dadzą kasę bo to się łapie na kilka programów unijnych (gospodarka, rozwój wsi, nowe technologie). Jakby tak było, że każdemu dają to by wszyscy mieli swoje działalności. Prędzej dostanie z PUP niż z Uni z programów refundujących ... bo ta kasa działa na zasadzie pożyczki częściowo bezzwrotnej niestety. Jak przez rok się nie uda biznes to więcej stracisz niż Ci dadzą bo trzeba oddawać ...
bebeto Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Opublikowano 2 Marca 2011 niestety jest kilka w moim mieście i to nie przejdzie... myślała o projektowaniu ogrodów razem w wykonaniem projektu, ale okazuje się że trzeba mieć skończone ogrodnictwo albo architekturę przyrody(dokładnie nie wiem) przy dotacjach patrzą na wyuczony zawód i jak ktoś chce otworzyć coś co nie jest pokrewne w jesgo wykształceniem to taki wniosek jest odrzucany[br]Dopisany: 02 Marzec 2011, 14:51_________________________________________________ Witam Mam dylemat, otóż moja dziewczyna chce otworzyć działalność z dotacji unijnych(dają do 40tys). Obecnie robi mgr z biologi(skończyła licencjat). Problem polega na tym że aby dostać dotację nalepiej mieć pomysł na działalność adekwatny do wykształcenia i najlepiej działalność handlowo-usługowa. Macie jakieś pomysły co moje otworzyć biolog? z góry dzięki Kolego skąd masz takie informacje ? Na działalność handlową (sklep) nie dadzą na pewno, a i usługowa musi być z zakresu tak zwanych nowych technologii ... na sklep zoologiczny nie dzadzą niestety. Nie wiem, orientowałeś się już ? Pytałeś rozmawiałeś z kimś ? Bo to nie wyglada tak że ktoś kończy studia i składa papiery i dostaje dotacje Proces trwa minimum rok - przez który Twoja dziewczyna musi chodzić na kurs "jak byś biznesmenem" potem zdać egzamin, napisać biznesplan itd itd ... zrobić analizę rynku (miasta czy wsi) , w której chce coś otworzyć ... jak nie trafi z tematem w rynek to nic nie dadzą - jak mieszkacie w dużym mieście i chcecie coś tam otworzyć - nic nie dadzą. Najlepiej mieszkać na wsi ... i otworzyć coś związanego z internetem, komputerami itd ... wtedy dadzą kasę bo to się łapie na kilka programów unijnych (gospodarka, rozwój wsi, nowe technologie). Jakby tak było, że każdemu dają to by wszyscy mieli swoje działalności. Prędzej dostanie z PUP niż z Uni z programów refundujących ... bo ta kasa działa na zasadzie pożyczki częściowo bezzwrotnej niestety. Jak przez rok się nie uda biznes to więcej stracisz niż Ci dadzą bo trzeba oddawać ... Orientowałem się i wiem o co w tym chodzi. Kursy i szkolenia są dopiero po załapaniu się na tzw drugi etap. Wtedy szkoli się i pisze biznes plan ale to daleka droga. Mieszkamy w mieście powiedzmy 30tys więc nie duże. Sam składałem na fotografię i nie dostałem z racji tego że jestem informatykiem. Za to kumpel dostał właśnie na naprawdę kompów pisanie stron itp.(informatyk) Dlatego sądzę że Ci co mają wykszatałcenie i chcą otworzyć działalność w swojej branży są na wygranej pozycji. Oczywiście nie wszystkim dają bo by było zbyt prosto. Do Pupu złożyła na sklep internetowany ale w urzędzie miasta na to nie ma co składać bo od razu odpadnie. Dlatego ten wątek o pomysł bo co jak co ale ciężko coś wykombinować, a tak może ktoś jakimś pomysłem rzuci
morsdicti Opublikowano 2 Marca 2011 Opublikowano 2 Marca 2011 Znam ten ból sam się z tym ponad rok męczyłem. Powodzenia, na pewno na coś wpadniecie
Leman Opublikowano 2 Marca 2011 Opublikowano 2 Marca 2011 no nie.... :wallbash: po biologii - projektowanie ogrodów.... :wallbash:
bebeto Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Opublikowano 2 Marca 2011 no nie.... :wallbash: po biologii - projektowanie ogrodów.... :wallbash: wiem że nie bardzo ale szukamy pomysłów... rzuć jakiś konkretny to będzie łatwiej
bebeto Opublikowano 3 Marca 2011 Autor Opublikowano 3 Marca 2011 a coś innego niż hotel? na hotel trzeba mieć dużo miejsca
Rekomendowane odpowiedzi