Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AVG] Tempomat problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Mój problem polega na tym że kupiłem samochód z fabrycznym tempomatem który nie działał.Na forum czytałem że trzeba go uruchomić Vag Com`em co też zrobiłem niestety nie przyniosło to żadnych zmian :kwasny: czy może ktoś wie w czym tkwi problem?

Opublikowano

... czy może ktoś wie w czym tkwi problem?

Podłączyć VAG-a i sprawdzić:

• manetkę tempomatu
  • czujnik położenia pedału hamulca
  • czujnik położenia pedału sprzęgła

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano
  • Autor

Sławek a jak to zrobić??? Vaga mam od wczoraj wiec dopiero się uczę

Opublikowano

Sprawdzenie czujników położenia hamulca i sprzęgła

-------------------------------------------------

01-Engine -> Meas.Bloks-08 -> Group 006

W drugim okienku powinny być widoczne trzy zera (000).

Po wciśnięciu sprzęgła pierwsze zero zmienia się na jedynkę (100).

Po wciśnięciu hamulca drugie i trzecie zera zmieniają się na jedynki (011).

Przy jednoczesnym wciśnięciu sprzęgła i hamulca masz same jedynki (111)

Sprawdzenie działania manetki tempomatu

---------------------------------------

16-Steering wheel -> Meas.Blocs-08 -> Group 004

Pierwsze i trzecie okienko (ale na 100% pewny nie jestem).

Przy "manewrowaniu" tempomatem powinny się potwierdzać wszystkie położenia manetki.

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano
  • Autor

wielkie dzięki Sławek :notworthy: zaraz idę obadać :)

a więc już przetestowane :) pedały działają :> natomiast nie moge się połączyć z kontrolerem kierownicy (steer wheel nr 16) wyskakuje komunikat o braku odpowiedzi :kwasny: można gdzieś indziej sprawdzić manetkę tempomatu?

Opublikowano

beemek88

będąc w "silniku" w drugim okienku sprawdzałeś pedały a w czwartym mogłeś przy okazji sprawdzić przycisk włączający tempomat :wink4:

a jak już chcesz tak sprawdzać to dalej będąc w grupie silnika (01-engine, meas. blocs 08) przejdź do grupy 022

i tam [nie pamiętam dokładnie ale chyba w drugim okienku] będziesz miał

wyłączony tempomat 000000

włączony tempomat 000011

fix 000111

+ 010111

Opublikowano
  • Autor

sprawdziłem i niestety okazało się że manetka nie daje żadnego sygnału :( więc co dalej???

dziwny jest fakt że skoro mam fabryczny tempomat to powinien być bezpiecznik numer 11 a tymczasem gniazdo jest puste,nie ma pinów na bezpiecznik :mysli:

Opublikowano

więc co dalej???

sprawdzić czy manetka jest w ogóle podłączona ;)

Opublikowano

sprawdziłem i niestety okazało się że manetka nie daje żadnego sygnału :( więc co dalej???

dziwny jest fakt że skoro mam fabryczny tempomat to powinien być bezpiecznik numer 11 a tymczasem gniazdo jest puste,nie ma pinów na bezpiecznik :mysli:

O widzę, że kolega ma podobny przypadek do mojego, wg VIN mam tempomat, mam również tą gruszkę tempomatu przy przepustnicy widoczną na poniższych fotkach, mam manetkę ale tempomat nie działa i gniazdo bezpiecznika nr 11 mam również puste nie ma blaszek na bezpiecznik :( Czy udało się koledze rozwiązać problem ? bo chętnie bym uruchomił to u siebie.

Dodam, że auto mam z 98 roku po pierwszym mini lifcie i może rozkład niektórych bezpieczników jest inny i dlatego w miejscu nr 11 nie ma gniazda na bezpiecznik od tempomatu ?

Dla potwierdzenia to o coś takiego mam przy przepustnicy:

473602649261832cmed.jpg

8bbf92209b170ab3med.jpg

Opublikowano
  • Autor

Czy udało się koledze rozwiązać problem ? bo chętnie bym uruchomił to u siebie.

niestety nie udało mi się i nie mam pojęcia co z tym dalej zrobić :( gdzie dokładnie znajduje się ta gruszka???[br]Dopisany: 12 Marzec 2011, 15:31_________________________________________________

więc co dalej???

sprawdzić czy manetka jest w ogóle podłączona ;)

narazie nie mam czasu nic rozkręcać przy kierownicy :wallbash:

Opublikowano

Czy udało się koledze rozwiązać problem ? bo chętnie bym uruchomił to u siebie.

niestety nie udało mi się i nie mam pojęcia co z tym dalej zrobić :( gdzie dokładnie znajduje się ta gruszka???

Ty masz diesla (jak wnioskuje z opisu) a kolega ma benzyniaka,

u Ciebie nie ma żadnej gruszki, masz tempomat elektroniczny a kolega w benzyniaku pneumatyczny

Opublikowano

Krzyniek kolego - może ty jesteś w stanie mi pomóc ? jak to ustrojstwo uruchomić i od czego zacząć sprawdzać usterkę ?

Opublikowano

Może wina tkwi w manetce, też mi nie działał tempomat, motałem się sprawdzałem vagiem... okazało się, że manetka nie kontaktuje, a autostradzie zacząłem nią trochę szarpać i włączac tempomat, za którymś razem zaskoczyła. MANETKA poprosu miała wypalone te styki.

Opublikowano
  • Autor

a gdy się włączy już ten tempomat to zapala sie jakaś kontrolka na desce?

Opublikowano

a gdy się włączy już ten tempomat to zapala sie jakaś kontrolka na desce?

w B5 nie mamy kontrolki tempomatu
Opublikowano

fabrycznie nie posiadam tempomatu wiec postanowilem sie wzbogacic o niego

zakupilem manetke i modul czy moze mi ktos powiedziec jak to po podlaczeniu potem zakodowac VAGiem

z gory dziekuje

Opublikowano

fabrycznie nie posiadam tempomatu wiec postanowilem sie wzbogacic o niego

zakupilem manetke i modul czy moze mi ktos powiedziec jak to po podlaczeniu potem zakodowac VAGiem

z gory dziekuje

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=23501.0;highlight=kodowanie+tempomatu+b6

Opublikowano

Ja niestety się poddałem, podłączyłem VAG i w 01-Engine -> Meas.Bloks-08 -> Group 006 mam zupełnie inne wartości nic wskazane powyżej (u mnie jakieś % + wartości z sondy lambda itd) więc zacząłem szukać i znalazłem coś co powinno odpowiadać wartościom tej grupy dla tempomatu w Group 000, tu jakieś pola binarne więc tylko to mnie zaciekawiło, ale niestety po naciśnięciu pedału hamulca i sprzęgła żadne wartości się nie zmieniają, również w 16-Steering wheel nie wykrywa mi manetki więc mimo tego, że mam gruchę i manetkę od tempomatu to nie wiem jak ją uruchomić.

Ps. W miejscu bezpiecznika nr 11 nie mam bezpiecznika a co lepsze nawet styków żeby go wpiąć.