Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Światła cofania nie gasną i czasami samochód nie gaśnie na wstecznym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam taki problem światła cofania świecą cały czas wykręciłem więc żarówki a w dzień zaobserwowałem że 3 razy mi samochód jak był na wstecznym nie zgasł poprostu wyjąłem kluczyki ze stacyjki a silnik pracował wieczorem sprawdziłem i gasł juz ale światła dalej swiecą dla bezpieczenstwa zdjałem klemy na wszelki wypadek. Dodam jeszcze że jak nie gasł to na wstecznym po wrzuceniu na luz lub którykolwiek bieg samochód gasł normalnie. Prosze o pomoc czy zacząć od wymiany czujnika cofania czy to jakieś zwarcie może być? Czy jechać od razu do elektryka żeby komputer sprawdził. Byłem u zwykłego elektr. samoch. ale nie znał sie na tym a nie chce niepotrzebnie kombinować z może zbędnym podłączeniem pod komputer może wystarczy ten czujnik wymienic....? Prosze o pomoc :)[br]Dopisany: 07 Marzec 2011, 17:42_________________________________________________no co jest ...tylu specjalistów a nikt nawet nie spróbuje zajrzeć do mojego pytania........ :(

Opublikowano

Na moje, gdyby problem był we właczniku (uszkodzenie polegajace na ciągłym zamknieciu), to oczywiscie paliłyby się cały czas światła, ale raczej nie powinno miec to wpływu na niemożność zgaszenia silnika.

Bardziej podejrzewałbym zwarcie dwóch przewodów: tego od świateł cofania z przewodem, na którym jest napięcie po zapłonie.

To by wyjaśniało, że po właczeniu zapłonu palą się światła cofania, a po właczeniu wstecznego pojawia się napięcie na "zapłonie" nawet po cofnięciu kluczyka. Niejasne jest tylko to, że światła cofania nie sa bezpośrednio z aku zasilane więc jest mała zagwozdka. Trzeba by zagłębić sie w schematy...

A tak w ogóle to manual czy aftomat, bo w tym przypadku to może być zasadnicza sprawa.

no co jest ...tylu specjalistów a nikt nawet nie spróbuje zajrzeć do mojego pytania........ :(

Cierpliwości kolego... :no:

Edit:

A te światełka cofania to pala się cały czas czy tylko po właczeniu zapłonu? Jesli cały czas, to jednak miałoby to sens - zwarcie przewodu od świateł cofania na odcinku między włacznikiem w skrzyni, a lampami, z przewodem, na którym jest stały plus.

Nie grzebałeś przy aucie w sposób, który mógłby spowodować takie zwarcie?

Opublikowano

skrzynia manualna, przy aucie ostanio robione 3 tyg temu łożysko lewy przód i tydzien temu mi akumulator padł od mrozu ale mechanik podpiął pod kom i zresetował i było ok a zaczął sie ten problem dzis w nocy, wróciłem z pracy samochód zgasiłem ok a o 5 rano sąsiad mnie budzi że mi światła cofania sie świecą.... jedyne wyjście chyba nie kombinować i jechać od razu do elektryka , chyba żeby wydać 100zł+ montaż i zacząć od wymiany przełącznika cofania... chociaż sam nie wiem bo jesli to zwarcie to wywalona kasa w błoto...[br]Dopisany: 07 Marzec 2011, 22:47_________________________________________________swiecą cały czas

Opublikowano

No to wyglada to wg mnie tak jak pisałem - zwarcie przewodu między wyłacznikiem w skrzynia, a lampami do stałego plusa.

Opublikowano

Dzieki jihad miałeś racje ale niestety ja sam szedłem po wiązkach i nie dałem rady bez elektryka :) kosztowało mnie 300 zł, okazało sie że mój samochód "kiedyś" miał hak i został zdmontowany (prawdopodobnie podejrzewam że już w naszym cudnym kraju :) ) a wiązka przewodów niezostała zabezpieczona tylko wepchnięta gdzieś nad tłumik i wkońcu spadła przypaliła sie i zrobiło się zwarcie coś na zasadzie twojeg schematu, tak ją wcisneli że jej niezauważyłem :) poza tym elektryk obejrzał auto i powiedział że wszystko inne poza tym numerem wygląda bardzo dobrze ...co mnie cieszy. Dzięki wielkieza porade i pozdrawiam.