Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN]Przejście ze skrzyni automatycznej na manualną. Czy to możliwe?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanko czy ktoś się orientuje jaki problem jest z przełożeniem automatycznej skrzyni biegów na manualną?????

Opublikowano

witam . no ponoc jest i ja sie wlasnie sie zastanawiam bo koszt wsumie mniejszy niz naprawy skrzyni .mechanik ktory mi to ma robic mowi ze nie ma zadnych wiekszych problemow . niejedno autko juz przerabial w tym moje chyba :) bedzie . pozdrawiam

Opublikowano

no to jest problem czy go nie ma??? :D niejasno to brzmi;) a jakie koszty? - czy odkupują resztki automata?? jak daleko idą przeróbki? ile się dopłaca?? pytam oczywiście bardzo ogólnie, chodzi mi o rzędy wielkości:) no i czy łatwo jest znaleźć w dobrym stanie manuala, najlepiej 6b..

Opublikowano

mi mechanik powiedzial ze koszt robocizny 400 zl i plus czesci czyli skrzynia ,sprzeglo,pedaly ,dzwignia ,pol osie mocowania lap no ogolny koszt przerobki jakies 2500 zl :)

Opublikowano

dobra skrzynia manualna za 2500, gratuluje tego sukcesu :oklaski: wybacz ale nie wierze ze ktoś sprzeda Ci skrzynie manualna do Audi w tej cenie, no chyba ze bez części ze środka.

Opublikowano

dobra skrzynia manualna za 2500, gratuluje tego sukcesu :oklaski: wybacz ale nie wierze ze ktoś sprzeda Ci skrzynie manualna do Audi w tej cenie, no chyba ze bez części ze środka.

A co w tym takiego dziwnego? Czytaj dokładnie,koszt przeróbki 2500 zł z robocizna i cześciami,w tym skrzynia :evil: Samą skrzynię,oczywiście sprawna spokojnie mozna kupić za 800zł.

Opublikowano

ok, ale czy tam nie ma sprawy natury elektronicznej? Jakieś grzebanie się w komputerach? W sumie ASB ma swój, ale jakoś to jest powiązane, choćby tym co pokazuje fis..

Opublikowano

Z tego co wiem trzeba będzie coś pogrzebać przy elektronice, sterownik automatu "porozumiewa" się z sterownikiem silnika. Więc coś na pewno trzeba kombinować i przekładać.

Opublikowano

mi mechanik powiedzial ze koszt robocizny 400 zl i plus czesci czyli skrzynia ,sprzeglo,pedaly ,dzwignia ,pol osie mocowania lap no ogolny koszt przerobki jakies 2500 zl :)

ciekawa cena :mysli: zważywszy, że za samo wyciągnięcie skrzyni automatycznej liczą sobie 600 zł :>

na początku użytkowania :audi: też o tym myślałem, ale koszty o których mówiliśmy wahały się koło 6k, więc dałem sobie spokój :evil:

Opublikowano

U mnie teoretyczna chęć zamiany tiptronica na manualną 6b zmienia się sinusolidalnie - kiedy mi tiptronik zamula, bo mam ochotę pocisnąć to wyrzuciłbym go do śmieci, a kiedy toczę się spokojnie albo w korkach zaczynam czuć do niego ogromną sympatię:D

Powracając do tematu to pytanie czy za te 2500 biorą w rozliczenie ASB, jeśli tak to cena robi się bardziej wiarygodna!

Opublikowano

Koszt przerobki jest 400 zl a reszta w zaleznosci za ile kupi sie czesci . co do elektroniki to niewiem co i jak, wiem tylko ze mozna .trudno mi powiedziec jak z tiptronicem ale jak chcesz lcslooney moge podac ci numer telefonu i sie sam zapytasz gosciowi :)co i jak . :a4fan:

Opublikowano

Z tego co wiem trzeba będzie coś pogrzebać przy elektronice, sterownik automatu "porozumiewa" się z sterownikiem silnika. Więc coś na pewno trzeba kombinować i przekładać.

Wystarczy zmienić kodowanie sterownika silnika w starszych modelach i już się nie pyta o skrzynię biegów. W młodszych autach, które mają CAN, już gorzej, ale zmiany w Cangateway i też można dać radę.

Jeszcze kwestia zdemontowania przekaźnika odcinającego rozrusznik, kiedy skrzynia jest na nieodpowiednim biegu, bo inaczej auto nie będzie chciało odpalać.

Opublikowano

Ktrudno mi powiedziec jak z tiptronicem ale jak chcesz lcslooney moge podac ci numer telefonu i sie sam zapytasz gosciowi :)co i jak . :a4fan:

marcin0029 chętnie, dzięki i jeśli można to na pv, jadę w przyszłym mies na dogłębną diagnozę tiptronica bo coś mi zaczyna "mieszać", jeśli mi zaproponują remoncik za 3-4 k ( a przy moim przebiegu 260 tys. to ponoć prawdopodobne) to będę bardzo mocno zastanawiał się nad zamianą na manualną... [br]Dopisany: 11 Grudzień 2007, 13:16 _________________________________________________

Wystarczy zmienić kodowanie sterownika silnika w starszych modelach i już się nie pyta o skrzynię biegów. W młodszych autach, które mają CAN, już gorzej, ale zmiany w Cangateway i też można dać radę.

Jeszcze kwestia zdemontowania przekaźnika odcinającego rozrusznik, kiedy skrzynia jest na nieodpowiednim biegu, bo inaczej auto nie będzie chciało odpalać.

A możesz określić, że mój rocznik to niby które rozwiązanie ma?? :>