Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] dziwny odglos w trakcie pracy zimnego silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie znalazlem nigdzie. wiec pytam zacnego grona. po uruchomieniu zupelnie zimnego slinika slychac z przodu nizbyt glosne, gluche pojedyncze pukniecia. sa nieregularne, niezwiazane z rytmem silnika. pomyslalbym ze to jakis element jest niedokrecony ale gdy motorek sie nagrzeje tyka idelanie i nic niepokojacego nic nie slychac. nie moge namierzyc co to? ma moze ktos podobne doswiadczenia? jakis pomysl?

oleju zuzywa ponizej 0.8L/10.000 km. moc, dynamika idealna, zuzycie paliwa super. :mysli:

Opublikowano

Na zimny czesto są większe drgania może to jakas obudowa czy oslona

Opublikowano
  • Autor

troche mnie uspokaja brak masy postow :).

hmmm :mysli:, dobry pomysl, ja juz snulem dramatyczne przycyzny. myslisz o tej duzej oslonie silnika?

sprawdze, dzieki :)

ew. jakies inne sugestie :)

Opublikowano

Moj AVF zachowuje sie identycznie. Zdaje sie, ze TenTypTakMa :chytry: W sumie to trzeba sie dobrze wsluchac zeby wychwycic ten dzwiek.

Opublikowano
  • Autor

u mnie to slychac jak stoje przed samochodem. w srodku, nieodsluchiwalne.

jednak uwazam ze jezeli cos nas niepokoi i jest sie zauwazalne, tzn ze trzeba na to zwrocic uwage. jak pisalem w innym watku, zimny silnik mowi wiecej o swoich niedomaganiach, a im zimniejszy (temperatura otoczenia). tym bardziej sie to ujawnia.

Opublikowano

U mnie przykładowo ta górna osłona silnika nawalała o EGR - od spodu podkleiłem kawałek sztywnej pianki i jest cicho. :th:

Opublikowano

może coś się z napinaczem wieloklinowego dzieje, albo rolką (sprzęgiełkiem) na alternatorze.

Podobne objawy miałem (puknięcia) przed wymianą napinacza...

Opublikowano
  • Autor

na razie trudno zlokalizowac ten dzwiek.gdy maska jest zamknieta jest slyszalny, jednak jest zbyt cichy zeby go odsluchac przy otwartej masce - dzwiek silnika skutecznie go zaglusza.ale raczej nie oslona silnika. :mysli:. chyba trzeba jeszcze troche pojezdzic.

pre a ten napinacz lub rolke gdy zjdejme wieloklina bede czul ze luz osiowy albo poprzeczny jest?