Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADR] Zbyt bogata mieszanka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Po podlaczeniu pod komputer pokazuje blad zbyt bogatej mieszanki.Autko wydaje mi sie ze pali troche za duzo bo ok 12,5\100 przy spokojnej jezdzie(tak do 3000 obr.).Po wykasowaniu bledu,wymianie sondy lambda i wyczyszczeniu przepustnicy blad caly czas powraca.Jak temu zaradzic?

Gość Kaziu_Wichura
Opublikowano

Po pierwsze w jakim cyklu jazdy ci tyle pali?

Po drugie na jaką sondę zamieniłeś?

Zostaje przepływomierz, zacinające się wtryskiwacze, czujnik temperatury

Opublikowano

A wiec wymienilem filtr powietrza,sonde lambde,filtr paliwa,wyczyscilem przeplywomierz i przepustnice,sprawdzilem droznosc ukladu dolotowego-na moje oko ok procz jednej rzeczy.Wezyk od odmy ktory jest miedzy przeplywomierzem a przepustnica jest nieszczelny.I tu moje pytanie.Czy to moze miec wplyw na zbyt bogata mieszanke?Bo wydaje mi sie ze dodatkowe powietrze powodowaloby problem zbyt ubogiej mieszanki.

Gość Kaziu_Wichura
Opublikowano

A wiec wymienilem filtr powietrza,sonde lambde,filtr paliwa,wyczyscilem przeplywomierz i przepustnice,sprawdzilem droznosc ukladu dolotowego-na moje oko ok procz jednej rzeczy.Wezyk od odmy ktory jest miedzy przeplywomierzem a przepustnica jest nieszczelny.I tu moje pytanie.Czy to moze miec wplyw na zbyt bogata mieszanke?Bo wydaje mi sie ze dodatkowe powietrze powodowaloby problem zbyt ubogiej mieszanki.

tak to ma duże znaczenie.

Sondy labda bym się nie czepiał bo jeśli wywala błąd zbyt bogatej mieszanki to znaczy, że funkcjonuje jeszcze całkiem nieźle. Wygląda to tak, że pomimo tego, że sonda wysyła sterownikowi sygnały aby ten wyregulował skład mieszanki pozostaje ona bez zmian - co wskazywałoby na nieszczelność w dolocie gdyż ilość lewego powietrza nie da się w żaden sposób wyregulować.