Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Oberwał w koło

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Samochód jak na zdjęciach - uszkodzony. Do wymiany na pewno 2 górne wahacze i prawdopodobnie przekładnia kierownicza :(

46m.jpg

47m.jpg

48m.jpg

Jak szacujecie koszt takiej naprawy? Mi jeden z mechaniorów zawołał za samą robociznę 1000zł, moim zdaniem przesadził. Uszkodzony jest też błotnik. I tu kolejne pytanie które śruby oprócz tych widocznych na zdjęciu należy jeszcze odkręcić aby zdemontować błotnik? Ma ktoś jakiś schemat jak to zrobić?

49m.jpg

50m.jpg

Pozdrawiam :notworthy:

Opublikowano

przekładnia nie koniecznie jest do wymiany, może tylko wystarczy wymienić końcówkę drążka i drążek kierowniczy (co i tak musisz wymienić po takim uderzeniu). wachacze góra do wymiany, nie wiadomo jak dolne mogły się też lekko skrzywić, amortyzator też chyba dostał i jest do wymiany.

nie licząc ceny części i o ile przekładnia jest ok, to mechanior za dużo zawołał za robociznę. z wymianą wszytskich wachaczy, drążków, amorków i ustawieniem zbieżności to 500-600 zł.

co do błotnika to masz jeszcze śruby pod zderzakiem

Opublikowano

wymień całą zwrotnice z kpl wachaczy do tego maglownice bo za chwilę zacznie przeciekać, blotnik ma jeszcze śrubę pod lampą musisz zwalic zderzak i na dole pod listwą progową :wink4: do tego geometria zawieszenia jakaś konserwacja nadwozia troszkę kosztów bedzie ale jak dla siebie chcesz auto to chyba warto :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedzi :) Chyba zastanowię się nad opcja wymiany całej zwrotnicy, wiadomo chciało by się jak najtaniej ale jednak autko będzie dla mnie i musi być zrobione cacy :)

Więc:

Zwrotnica + komplet wahaczy (z 1000zł ?)

Błotnik (400zł + 200zł malowanie)

Maglownica (600 zł)

Dużo tego a to zapewne nie koniec.. No tak biednemu zawsze pod wiatr :P

Aby zdeżak sciągnąć to zapewne tez trzeba się nagimnastykować..

Pozdrawiam

Opublikowano

jeszcze prog musisz zdjac, bo tam tez jest sruba;)

mi wgnietli przedni blotnik na parkingu i strasznie duzo pierdolenia bylo z wymiana

pod blotnikiem masz jeszcze slizgi (tak to sie chyba nazywa), mimo iz blotnik mialem troche tylko wgnieciony slizgi sie polamaly

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi :) Chyba zastanowię się nad opcja wymiany całej zwrotnicy, wiadomo chciało by się jak najtaniej ale jednak autko będzie dla mnie i musi być zrobione cacy :)

Więc:

Zwrotnica + komplet wahaczy (z 1000zł ?)

Błotnik (400zł + 200zł malowanie)

Maglownica (600 zł)

Dużo tego a to zapewne nie koniec.. No tak biednemu zawsze pod wiatr :P

Aby zdeżak sciągnąć to zapewne tez trzeba się nagimnastykować..

Pozdrawiam

Co do zwrotnicy - nie bardzo wiem co miałoby się w niej uszkodzić. Jak nie ma śladów mechanicznego uszkodzenia, to zweryfikować i zostawić. Wahacze - wymiana wszystkich. Cena błotnika - max 200, ale i zdarzają się po 150, ale trzeba szukać - to u mnie w centr. Polsce, u ciebie w lubuskiem to chyba w rybnym za rogiem można dostać :>

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Doszedłem do wniosku, że wymienię wszystkie 4 wahacze. Ale wszędzie gdzie szukam są tylko do b5 :wallbash: Zderzak już ściągnięty, błotnik prawie bo właśnie muszę zwalić próg aby dostać się do śrub na dole :gwizdanie: A rodzi to kolejny problem.. A mianowicie aby ściągnąć próg muszę odkręcić śrubkę w dolnym rogu drzwi. Za ch.. się tam nie dostane, więc i drzwi trzeba ściągnąć..

Zawiasy drzwi złapane są na trzy torxy, dwa na dole (odkręciłem - miały spory opór) i jedna u góry i tam muszę użyć imbusa torx 40, którego jak na razie nie mam :thumbdown: bo inaczej się tego chyba nie zrobi (za ciasno na grzechotkę). Więc sporo problemów, chyba zrobię jakieś fotostory i umieszczę na forum dla potomnych :kox:

Co do wahaczy, to gdzie oprócz ASO dostanę jakieś markowe w rozsądnej cenie? Audi mam dopiero miesiąc czasu więc w temat się powoli wdrażam..

Pozdrawiam :)

Opublikowano

roboty niena az tak duzo. z przekladnia mozesz sie troche pogimnastykowac