DiAMOND Opublikowano 31 Marca 2011 Opublikowano 31 Marca 2011 Witam, Chciałem założyć żarówki w podsufitce o kolorze biały zimny do podświetlania wnętrza o ile środkowa działa (biały zimny), bo jest rurkowa LEDowa to nie wiem jakie mają być boczne wkręcane o kolorze biały zimny, bo na razie to mam biały ciepły żarówki zwykłe Osram 3860 Italy 12V 5W n Obecnie wygląda to tak Kupiłem 2 takie stożkowe BA9S T4W 12 V i takie nie chcą się świecić... podobno wina czujnika w drzwiach lub inna polaryzacja (?) Schemacik
zdzis Opublikowano 31 Marca 2011 Opublikowano 31 Marca 2011 Polaryzacje sprawdzisz łatwo miernikiem. A co do czujnika to szczerze wątpię, sam ledy polutowałem i się bujają bez problemu.
DiAMOND Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Opublikowano 31 Marca 2011 Polaryzacje sprawdzisz łatwo miernikiem. A co do czujnika to szczerze wątpię, sam ledy polutowałem i się bujają bez problemu. Polutowałeś LEDy -\+ na odwrót?
zdzis Opublikowano 31 Marca 2011 Opublikowano 31 Marca 2011 Nie wiem czy na odwrót, plus do plusa i minus do minusa, nieco wybebeszyłem lampkę więc nie wiem gdzie szedł plus. Dlatego się nie wypowiedziałem.
Milczar Opublikowano 31 Marca 2011 Opublikowano 31 Marca 2011 Te małe nie świecą ze względu na odwrotną polaryzację. Normalnej żarówce jest obojętne gdzie będzie miała + a gdzie -, dioda natomiast to wybredne zwierze i musi mieć dokładni dopasowane + i -. W tych małym lampeczkach + jest podawany na obudowę diody a - na ten "cycek" na dole. Musisz pierw rozlutować ten cycek na dole odsysając cynę potem złapać diodę w 2 pary szczypiec (za cokół i tą obramówkę) i zdecydowanie ale z wyczuciem lekko obrócić rozkładając diodę na pół. Potem bierzesz kawałek cienkiego drucika i przylutowujesz do krótszej nóżki diody i wypuszczasz na zewnątrz przez ten otworek w obudowie ( - ) a drugą zaginasz tak by dotykała do obudowy ( + ). Polecam zalać lutowanie gorącym klejem. Potem składasz z powrotem diodę, sprawdzasz czy świeci i zalewasz cyną ten "cycek". I po robocie :gwizdanie: Lampki nie pruj i nic w niej nie lutuj bo szkoda zachodu, szybciej przerobić 2 diody niż całą lampkę.
DiAMOND Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Opublikowano 31 Marca 2011 Ile tego kombinowania Milczar Dzięki za rady jeszcze pomyślę i zobaczę ale prędzej zdecyduje się na moduły i tak lepiej świecą.
Rekomendowane odpowiedzi