Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BKN] Wydlużony rozruch silnika 3,0TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam A43,0TDI 204 PS :quattro: od jakiegoś czasu zauważyłem że,gdy auto stoi około 12 godz. Trzeba długo kręcić żeby silnik zastartował [nie zawsze] jak zastartuje to około dwóch sekund słychać że silnik pracuje na trzech cylindrach. ;(Nie wiem co może być powodem,jedna myśl mi przychodzi do głowy że, nie trzyma zawór (nadmiaru paliwa),w pompie i traci się ciśnienie paliwa. Po paru sekundach silnik pracuje bez zarzutów. Auto ma zaledwie 40 tyś km przejechane. Jeszcze jeden mankament pękło mocowanie klapy schowka (to nie może być Audi) ;( szukam schowka od 2005r

Opublikowano

po pierwsze tu uzupełnij poprawnie profil

Opublikowano

powtorzę za kolegami zrób logi. może są jakieś błedy.

Opublikowano

Sprawdz świece.

Moja niunia po nocy miała problem z odpaleniem,po sprawdzeniu świec okazało się,że wszystkie 6 do wymiany.Jak wymieniłem to teraz pali od pierwszego.

W profilu masz b5 z 2004r. :shocked: może chodzło o b7.

Opublikowano

świece, czujnik temp cieczy chlodzacej, filtr paliwka, poszukaj na forum, chłopaki pisali o tym litanie...

Jeżeli pracuje nierówno i nieodpala na wszystkie gary jako pierwsze sprawdz świeczki

A może on nie przyzwyczajony do zimy, 40 tys przebiegu w 3 lata.?? :kox:

pozdrawiam

dzidz

Opublikowano
  • Autor

Witam dziękuje za podpowiedzi,dziś byłem u mechanika, stwierdził że może to być pompa wstępnego ciśnienia paliwa

która pompuje paliwo do pompy głównej w momencie przekręcenia kluczyka przed rozruchem silnika-jest tam coś takiego? Ale na razie nie miał czasu mi tego zobaczyć.Trochę sie boje tego, bo mi może pół silnika wymienić żeby sprawdzić jaka jest przyczyna :(

Opublikowano
Trzeba długo kręcić żeby silnik zastartował [nie zawsze]

Tym sie nie przejmuj , te silniki tak mają , mam dwa w rodzinie i każdy różnie kręci raz krótko raz długo i nie jest to zależne od przebiegu ( no chyba że masz 400 tyś km a nie 40 :D ) , zresztą w 4,2 TDI jest identycznie.

Ale takich objawów że chodzi na 3 cylindrach to nie miałem . Sprawdzałeś świece ?

Opublikowano

a może pomoże zmiana kodowania sterownika sinika (tak jak to jest w A3 zamiast skrzyni manual ustawiamy automat - ostatnia cyfra 1 zamiast 2 - ale to jest w A3 nie wiem jak to będzie w A4 B7)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam wszystkich :hi:

auto pali od szlagu :bicz2: okazało sie że była przepalona świeca jak zresztą wspomniał kolega bibon, dziękuje za wypowiedzi :notworthy:

Opublikowano

no widzisz gdyby byl podpiety pod vag-a od razu by blad wyszedl

Opublikowano

no widzisz gdyby byl podpiety pod vag-a od razu by blad wyszedl

świecy ?? chyba raczej nie ;)

Opublikowano

no jak nie ??

Opublikowano

Już w ostatnich EDC15 pokazywał taki błąd. A w EDC16 to nawet pokaże w jakiej temperaturze, przy jakich obrotach, przy jakim dystansie itp.

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam

i znowu to samo jak na początku gdy auto stoi około 12 godz. Trzeba długo kręcić żeby silnik zastartował [nie zawsze] jak zastartuje to około dwóch sekund słychać że silnik pracuje na trzech cylindrach. Scheis Audi, już mam dość tego auta :wallbash: Help Help

Opublikowano

Witam, miałem podobnie ale u mnie związane to było z pompowtryskami w serwisie prawdopodobnie podociskali coś i auto chodzi jak nowe. U Ciebie raczej nie ma PD. Byłem u wielu mechaników i opinnie były takie:

-filtr paliwa (nieszczelność)

-czujniki temperatury(paliwa, powierza) na podstawie których ustalana jest dawka paliwa rozruchowego

-nieszczelnośc przewodów paliwowych.

Jeden mechanik powiedział mi że jak chćę wiedzieć w którym miejscu jest problem to na noc powinienem założyć przeźroczyste przewody paliwowe i zobaczyć gdzie ucieka paliwo.

ja na szczęście nie musiałem sie do tego uciekać.

Opublikowano

bartek ten silnik to common rail a peter pownie wymieni kolejne swiece :gwizdanie:

podlacz pod VAG-a