Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Spociki Łódzkie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a aj tylko jakbym sie znal zeby ten szit odnowic wzial bym bez wahania a swoja padline wyjebal

• Odpowiedzi 76,8 tys.
  • Wyświetleń 2,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

ps2:

taaaakk.. dobrze widzisz Kimiasz... w RS5 jest ta proteza :polew:

masz może info co wynalazek tam siedzi

Opublikowano

ps2:

taaaakk.. dobrze widzisz Kimiasz... w RS5 jest ta proteza :polew:

masz może info co wynalazek tam siedzi

o skrzynie automatyczną pytasz?

Opublikowano

tak

Opublikowano

ta "proteza" jak to nazwał Kimiasz to S-tronic.... dwusprzęgłowa (coś jak DSG ale szybsza i mocniejsza), 7 biegowa skrzynia...

http://www.eurocarblog.com/post/677/the-new-audi-s-tronic-7-speed-gearbox

http://www.audiworld.com/news/08/audi-s-tronic/content.shtml

Siedem biegów, które można zmieniać błyskawicznie i bez przerywania siły ciągu: Audi prezentuje nowy etap ewolucyjny mechanizmu przenoszenia siły. Siedmiobiegowy S-tronic łączy dynamiczny sposób działania z wysoką efektywnością.

Ta dwusprzęgłowa przekładnia przystosowana jest do współpracy z podłużnie zamontowanymi silnikami i napędem na wszystkie koła quattro, a ze swoją zdolnością przenoszenia momentów obrotowych do 550 Nm nadaje się do wielu sportowych modeli. Audi wprowadzi nowego S-tronica jeszcze w tym roku jako seryjną skrzynię biegów do kilku serii modeli.

Siedmiobiegowy S-tronic Audi inicjuje nowy etap strategii optymalizacji napędu. Nowa skrzynia biegów, będąca w stu procentach własną konstrukcją marki, jest przeznaczona do samochodów średniej wielkości. Audi zaprojektowało ją jako sportowy, a jednocześnie wysoce efektywny, supernowoczesny podzespół.

Kierowcy Audi mogą korzystać z nowego siedmiobiegowego S-tronica na różne sposoby. Tryb w pełni automatyczny, w którym biegi wybiera komputer, dysponuje programami D (Drive) i S (Sport). Przełożenie można również zmieniać manualnie dźwignią zmiany biegów lub opcjonalnie „łopatkami” na kierownicy, a proces zmiany biegów robi wrażenie swoją szybkością.

Nowa przekładnia „hightech” Audi podczas zmiany przełożenia daje poczucie dynamiki, a zarazem komfortu i najwyższej precyzji. Łączy w sobie efektywność z dużym potencjałem sportowym.

Siedmiobiegowy S-tronic współpracuje z dwoma sprzęgłami wielotarczowymi, obsługującymi różne biegi. Dużej średnicy zewnętrzne sprzęgło K1 przekazuje moment obrotowy przez wałek napędowy na koła zębate nieparzystych biegów 1, 3, 5 i 7. Znajdują się one w tylnej części korpusu skrzyni biegów odlanej z aluminium, czyli bliżej środka samochodu.

Wokół pełnego wałka napędowego obraca się wałek w przekroju drążony. Jest on połączony z mniejszym sprzęgłem K2, wbudowanym w większe sprzęgło obsługujące biegi parzyste 2, 4 i 6 oraz bieg wsteczny. Wszystkie koła zębate poszczególnych biegów leżą w jednej linii jedno za drugim na obu wałach napędowych w kolejności 4, 6, 2, R, 1, 3, 7 i 5.

Obie części przekładni są przez cały czas aktywne, lecz tylko jedna z nich jest połączona z silnikiem. Na przykład podczas przyspieszania na trzecim biegu w drugiej przekładni włączony jest już czwarty bieg, można powiedzieć, że „jest przygotowany”. Proces zmiany przełożenia następuje przez zmianę sprzęgieł – gdy K1 otwiera się, K2 błyskawicznie zamyka. Proces ten trwa tylko kilka setnych sekundy i następuje bez przerywania siły ciągu, płynnie i komfortowo, w sposób prawie niezauważalny dla kierowcy.

Z wału napędowego siły są przenoszone na samoblokujący centralny mechanizm różnicowy napędu quattro, rozgałęziający się w dwóch kierunkach. Przy podstawowym podziale 60 procent momentu przenoszone jest przez wał napędowy na mechanizm różnicowy tylnej osi i 40 procent na mechanizm różnicowy przedniej osi. Ponieważ wał ten jest zamontowany z pochyleniem 7,2 stopnia, wykorzystuje on ukośne zazębienie, zwane Beveloid. Ze względu na ograniczenie masy jest ono również wydrążone.

Asymetryczno-dynamiczny rozdział siły gwarantuje sportową, dynamiczną charakterystykę jazdy z zaznaczonym silniej tylnym napędem. W razie potrzeby środkowy mechanizm różnicowy może przenieść do 85 momentu obrotowego na tylną oś lub maksymalnie 65 procent na przednią.

[br]Dopisany: 14 Kwiecień 2011, 22:49_________________________________________________

Opublikowano

:decayed:

mnie chodziło tylko o model i producenta :tongue4:

Opublikowano
:hi: wieczór
Opublikowano

:wink4:

Opublikowano

:gwizdanie:

siema wito :hi:

Opublikowano

tutaj widać jak "proteza" jest szybka :kox:

Opublikowano

DSG i w góre to jest to samo co Opticruise czyli manual z automatycznym sterowaniem :wink4:

tylko jestem ciekaw czy niemiaszki dalej kładą od sąsiada czy ściągają z kraju skośnookich

Opublikowano

DSG i w góre to jest to samo co Opticruise czyli manual z automatycznym sterowaniem :wink4:

tylko jestem ciekaw czy niemiaszki dalej kładą od sąsiada czy ściągają z kraju skośnookich

o to jest pytanie.... czytałem ostatnio artykuł jaką zajebistą współpracę Audi podjęło z tymi co robią za paczkę ryżu... i jak to jest prawda to aż boję się pomyśleć jaka będzie trwałość takiej B8... czy silników, skrzyni itp...

[br]Dopisany: 15 Kwiecień 2011, 00:17_________________________________________________Bartek a Ty w ASB to słyszałem, że ostro siedzisz i developujesz.... :gwizdanie:

Opublikowano
:hi: :hi: :hi:Piątek wkońcu Panowie i Panie :) czas na uśmiechy 8 godzin i po zabawie w tym tygodniu :D
Opublikowano

Elo Ziomy :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Jak zwykle Panda-Teo na straży prawa i porządku od samego rana :decayed: :decayed: :decayed: :decayed: :decayed:

Opublikowano
  • Autor

i nie ma opierdalania sie bez lypy :D

Opublikowano
:decayed::hi:
Opublikowano

Ohayoo :hi: :hi: :hi:

Piąteczek :decayed: :decayed: :decayed: :decayed: :decayed:[br]Dopisany: 15 Kwiecień 2011, 07:44_________________________________________________Lecę, na razie, miłego dnia :papa:

Opublikowano
  • Autor

ten sam sklad z rana :D

Opublikowano
:kwasny: jak mi sie nie chce, jeszcze tydzien i urlop