Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Spociki Łódzkie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak się tak śmiejesz to może założysz się, że za dwa-trzy miesiące max dolar spadnie do kwoty 2.5-2.6zł? ja stawiam 5k - dobry zawias będziesz miał do ADRiany jak będę w błędzie.... :)

Ja się nie śmieję, to raz.

A dwa - poczytaj sobie komentarze pod artykułami o gospodarce na gazeta.pl - tam też takich "ekspertów" jest masa.

Prawda jest taka, że nikt, ale to absolutnie nikt nie jest w stanie przewidzieć, co wydarzy się w światowej ekonomii w perspektywie kilku miesięcy, bo złożoność tego systemu jest zbyt duża i jest zbyt dużo niewiadomych (katastrofy naturalne, zamachy terrorystyczne itd.)

Ze swoją prognozą kursu dolara masz 50% szans trafienia - albo się sprawdzi, albo nie. :D

Przykładem jest kurs CHF/PLN - ile osób 3 miesiące temu obstawiłoby, że poszybuje powyżej 4 PLN? :cool1:

• Odpowiedzi 76.8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Seba_LDZ

14310

• klysek

8184

• bartek1605

6524

• Kimi

5681

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

hyh :hi: :hi: :hi:

Opublikowano

:hi: witka i będąc po międzynarodowych stosunkach gospodarczych ujmę temat tak-----przewidzieć reakcję rynków, kursy walut to jak lotto albo inwestowanie na giełdzie, gdzie wystarczy aby ktoś pociągnął za odpowiedni sznureczek i cały misterny plan o kant doopy potłuc. Ponieważ nie mam dojść do tych co ciągną za te sznureczki to ujmę temat tak-----zamierzam się dziś dobrze napić w kujawsko-pomorskiem z kuzynowstwem i zapomnieć, że nie mam wpływu na ceny paliw w Polsce gdzie tankuję a łazić i palić wszystko na ulicy oraz szabrowac w ramach protestów a la Londyn to mi się nie chce.

Życzę Wam udanych spotów, pogody ducha, bo ta najważniejsza a nie ta za oknem i do zoba przy niedzieli, może 28 mi sie uda dotrzeć, bo w sobotę 27.08. robimy "przegląda" i tempo u BartSa. :hi: :hi: :hi: buziole

Opublikowano

:hi: witka i będąc po międzynarodowych stosunkach gospodarczych ujmę temat tak-----przewidzieć reakcję rynków, kursy walut to jak lotto albo inwestowanie na giełdzie, gdzie wystarczy aby ktoś pociągnął za odpowiedni sznureczek i cały misterny plan o kant doopy potłuc. Ponieważ nie mam dojść do tych co ciągną za te sznureczki to ujmę temat tak-----zamierzam się dziś dobrze napić w kujawsko-pomorskiem z kuzynowstwem i zapomnieć, że nie mam wpływu na ceny paliw w Polsce gdzie tankuję a łazić i palić wszystko na ulicy oraz szabrowac w ramach protestów a la Londyn to mi się nie chce.

Życzę Wam udanych spotów, pogody ducha, bo ta najważniejsza a nie ta za oknem i do zoba przy niedzieli, może 28 mi sie uda dotrzeć, bo w sobotę 27.08. robimy "przegląda" i tempo u BartSa. :hi: :hi: :hi: buziole

Szerokości i miłej zabawy :papa:

Opublikowano

jak się tak śmiejesz to może założysz się, że za dwa-trzy miesiące max dolar spadnie do kwoty 2.5-2.6zł? ja stawiam 5k - dobry zawias będziesz miał do ADRiany jak będę w błędzie.... :)

Ze swoją prognozą kursu dolara masz 50% szans trafienia - albo się sprawdzi, albo nie. :D

Kimiasz a jak Ty to liczysz? :blink: .... jeżeli napisałbym, że dolar spadnie lub wzrośnie to OK (50% szans) ale jak określam kurs waluty w takim przedziale to 50%..... (????) ehhhh... :no:

Opublikowano

Kimiasz a jak Ty to liczysz? :blink: .... jeżeli napisałbym, że dolar spadnie lub wzrośnie to OK (50% szans) ale jak określam kurs waluty w takim przedziale to 50%..... (????) ehhhh... :no:

Dokładnie tak policzyłem: albo zgadłeś ten kurs, albo nie.

0 lub 1.

50% / 50%

Tak albo nie.

jak się tak śmiejesz to może założysz się, że za dwa-trzy miesiące max dolar spadnie do kwoty 2.5-2.6zł?
= Spadnie albo nie spadnie. Dwie opcje.

No jak mam to jeszcze inaczej policzyć? :cool1:

Opublikowano

kurde to tak samo jak LOTTO..... albo zgadłeś 6 cyfr albo nie..... 0/1.........50%/50% :polew:

Opublikowano

kurde to tak samo jak LOTTO..... albo zgadłeś 6 cyfr albo nie..... 0/1.........50%/50% :polew:

No dobrze, to może oświeć mnie, w jaki sposób "wyliczyłeś" ten kurs dolara?

Bo skoro go nie zgadujesz, tylko wyliczasz - to podaj mi proszę sposób, w jaki to zrobiłeś.

Jak uwzględniłeś dane na temat wzrostu/spadku ceny złota, ropy; popytu wewnętrznego w USA w następnym kwartale; wysokości stóp procentowych, jeśli FED zdecyduje się je zmienić w przeciągu najbliższych trzech miesięcy; dalszego postępowania Senatu USA w sprawie ograniczenia rosnącego długu publicznego, bo rozwiązanie zaproponowane obecnie to jak wiemy tylko odsunięcie katastrofy w czasie;

Do tego, proszę, dodaj jeszcze od siebie, czy przewidziałeś, a jeśli tak, to gdzie i z jakim skutkiem ewentualne zamachy terrorystyczne ze strony Al Kaidy (powiedzmy, że punktem odniesienia będzie 9.11 - czy taki atak, jeśli nastąpiłby w przeciągu najbliższych trzech miesięcy będzie bardziej/mniej dotkliwy dla amerykańskiej i światowej gospodarki)

Dodatkowo proszę wyjaśnij mi, jak w swoich wyliczeniach uwzględniłeś: zbliżający się wielkimi krokami okres przedświąteczny, który w USA jest zawsze czynnikiem zwiększającym popyt wewnętrzny; ciągle rosnące zapotrzebowanie na ropę w Chinach i Indiach;

Aaaa, no i byłbym zapomniał o zbliżających się wyborach prezydenckich w USA w 2012 roku.

To teraz proszę przedstaw swoją popartą faktami analizę spadku kursu $ do poziomu 2.5 - 2.6 PLN / 1 USD w przeciągu dwóch-trzech miesięcy.

I dlaczego akurat tyle, a nie np. 2.23, albo 2.91 :gwizdanie: :gwizdanie:

I żeby nie było - nie ma w mojej wypowiedzi żadnej, ale to żadnej złośliwości. Szanuję Cię za Twoją szeroką wiedzę z wielu dziedzin i trafne komentarze. Dlatego pytam poważnie i oczekuję poważnej odpowiedzi. :cool1:

Opublikowano

Kimiasz ja tego nie policzyłem.... po prostu tak prognozuje..... tylko przyczepiłem się tych 50% ....... że niby mam szanse.... jakbym powiedział za 3 miesiące dolar będzie droższy lub tańszy to ok 50%/50% ale jak określam wartość to już kombinacji jest dużo nawet przy spadku... bo może zejść do 2.7 do 2.4, 2.3, 2.2 a to jest tylko przy spadku.... do tego dochodzi wzrost.... więc sam widzisz to, że do 20% daleko.............. i pełen luz... bez napinki...... na spocie się ponapinamy tylko nie w ten weekend bo mnie nie będzie :confused4:

Opublikowano

Kimiasz ja tego nie policzyłem.... po prostu tak prognozuje..... tylko przyczepiłem się tych 50% ....... że niby mam szanse.... jakbym powiedział za 3 miesiące dolar będzie droższy lub tańszy to ok 50%/50% ale jak określam wartość to już kombinacji jest dużo nawet przy spadku... bo może zejść do 2.7 do 2.4, 2.3, 2.2 a to jest tylko przy spadku.... do tego dochodzi wzrost.... więc sam widzisz to, że do 20% daleko.............. i pełen luz... bez napinki...... na spocie się ponapinamy tylko nie w ten weekend bo mnie nie będzie :confused4:

Ależ ja się wcale nie napinam :D

Dobra, szkoda czasu na pierdoły, po ile będzie to będzie, mnie to akurat lata :tongue4: :tongue4: :tongue4:

Szkoda, że Cię nie będzie na spocie teraz :confused4:, akurat w tym tygodniu nie wracam do GD i moge się spocić choćby do północy, a za tydzień to już o 21:05 będę musiał stać na Kaliskim z bagażem i modlić się, żeby nie jechało znowu tyle ludu nad morze :(

Z drugiej strony to będzie już koniec sierpnia i mam nadzieję, że raczej nie będzie już takiego tłoku, jak w lipcu czy pierwszej połowie sierpnia. :mysli:

Opublikowano

to lepsze niż analiza logów :kox:

Opublikowano

:> jeszcze półtorej godzinki i urlopik :) a wieczorkiem browarek trzeba spić bo dziś umowę mi przedłużyli na czas nieokreślony :rolleyes:

Opublikowano

:> jeszcze półtorej godzinki i urlopik :) a wieczorkiem browarek trzeba spić bo dziś umowę mi przedłużyli na czas nieokreślony :rolleyes:

Gratulacje :good: :good: :good:

Chociaż.... W poprzedniej pracy też miałem umowę na stałe, i i tak mnie wy***ał :thumbdown: :thumbdown: :thumbdown: :thumbdown:

Z drugiej strony, dzięki temu poniekąd, trafiłem tu, gdzie pracuję teraz, więc sprawdziło się przysłowie: "Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło" :D :D :D

BTW, ja zaczynam urlopik za godzinę i 59 minut :kox: :kox: :kox: :kox: :kox:

Opublikowano
:good: wiesz no kończyła mi się umowa z dniem końca sierpnia ;) więc dobrze, że dali podpisać teraz, to od razu na wrzesień też parę dni urlopu sobie wystawiłem :decayed:
Opublikowano

:good: wiesz no kończyła mi się umowa z dniem końca sierpnia ;) więc dobrze, że dali podpisać teraz, to od razu na wrzesień też parę dni urlopu sobie wystawiłem :decayed:

Eeee, widze moja szkoła :good: :good: :good: :good:

Ja też dopiero co ledwo zacząłem pracowac, a juz mam urlop :D :D :D

Opublikowano

podrasuj CV, znaczy zdowngraduj, może za dobry jesteś :P