Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Turbo K04-15 popsuło się po wymianie oleju - zdjęcia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. Nówka sztuka zakupiona w październiku 2009 r u autoryzowanego sprzedawcy KKK w Polsce. Założone 01.2010 w autoryzowanym serwisie Skody.

Turbo zrobiło mniej niż 10.000 km. Samochód 115 kkm - przebieg rzeczywisty. Przed wymiana oleju wszystko cacy, żadnych podejrzanych hałasów. Aha, jest oczywiście program by Witek na około 220/320.

Typowy przegląd. Auto w warsztacie u znajomego. Olej Mobil 1 0w-50. Jazda próbna mechaników i telefon: turbo padło...

Podobno wymiana fachowa, olejem turbo zalane, chodził na wolnych przez pewien czas. Podczas ruszania nagle mocny gwizd i brak mocy. Tak mówili.

Turbo pojechało do sprzedawcy na ekspertyzę/naprawę.

Rozmawiałem z rzeczoznawcą- szansa uzyskanie czegokolwiek to wiele miesięcy, tysięcy i wynik niewiadomy.

Ciekawe dlaczego piszę ??? Chyba, aby utulić swój ból i przestrzec innych. Wymiana oleju może się też tak zakończyć.

A może podczas montażu turbo były popełnione jakieś błędy i nesłusznie obarczam wina niewinnych ??? Nobody knows.

Jak można proszę o komentarz.

Opublikowano

dzwoniłeś tam gdzie założyli??

Opublikowano

w/g mnie to przesadziles z olejem, 0W-50 ????? :mysli: :mysli: :mysli:

chociaz Udy tez ma kłopot z taką sama turbiną, rozleciała sie po 30 paru tysiacach

Opublikowano
  • Autor

z tym olejem to sprawdzę i napiszę. Może się pomyliłem i to był 5w-50. Nie pamiętam. Bańka po oleju stoi w warsztacie. a oto zdjęcia.

P1020803.jpg

P1020804.jpg

P1020809.jpg

P1020814.jpg

P1020815.jpg

P1020817.jpg

[br]Dopisany: 08 Kwiecień 2011, 23:20_________________________________________________

dzwoniłeś tam gdzie założyli??

Nie widzę sensu.

Opublikowano

dlaczego?? :blink:

Opublikowano

Moża ja laik jestem, ale co ma wymiana samego oleju do padnięcia turbo?

Opublikowano

...i mnie się wydaje,że to nie jest wina oleju,jak na moje oko-to jest wina fabryczna wirnika-ścianki części zimnej wyglądają normalnie-tylko część gorąca dostała ostro po d*pie-tak,jakby nagle turbo dostało wibracji i uderzyło o ścianki,lub łopatki pękły pod wpływem temperatury -trzeba by je rozebrać i przyjrzeć się z bliska,najlepiej porównać wirniki z takim samym egzemplarzem turba,porównać stopień zużycia,luzy itp...chyba,że nagle nie dostała oleju,lub wody i temperatura rozszerzyła metal i dostała wibracji-nie wiem-tak tylko spekuluję...ale jeśli nie ma potężnych luzów-to tylko wada fabryczna metalu łopatki pozostaje :mysli:

Opublikowano

to ja opisze pokrotce swoja przygode z kkk ko3

poprzedni wlasciciel, moj kumpel kupil nowe kkk k03 w Iławie w firmie Moto Remo, warsztat zamontowal turbo w grudniu, zaraz po wymianie kupilem od kumpla to audi i 4 miesiace pozniej, w kwietniu po wymianie oleju turbo padlo, zaczelo puszczac masakrycze ilosci oleju.

wzialem karte gwarancyjna, fakture i turbine i pojechalem do Iławy na ekspertyze, gwarancji oczywiscie mi nie uwzgledniono, stwierdzono uszkodzenie turbiny poprzez zatkanie kanalu olejowego nagarem:/ wine za to mial ponosic niewymieniony na nowy z aso przewod zasilajacy turbo w olej.

pojechalem do aso i tam mi powiedziano ze to jest niby czesta usterka w 1,8t, bo wlasnie cos tam cos tam jest niedopracowane i nadmiar syfu sie w tym przewodzie zbiera.

turbine potem kupilem regenerowana, przewod nowy z aso, mija 2 rok i odpukac wszystko ok. olej mobil1 5w 50

takze taka to moja byla podobna przygoda, z tym ze od montazu turbiny do awarii przejechalem 10tys km

Opublikowano

uszkodzenie turbiny poprzez zatkanie kanalu olejowego nagarem:/

cos w tym jest,bo jak dwa lata temu jadąc do Polski-zarżnałem turbinę-to we Wrocławiu w RSie-od razu wymienili mi ten przewód,przyczyny zarżnięcia turbiny były inne,ale teraz własnie skojarzyłem fakt o przewodzie zasilającym :mysli: tylko po zdjęciach widać ułamaną łopatkę,a przy potężnym luzie-byłyby ułamane,lub "zeszlifowane" z jednej strony przynajmniej trzy...
Opublikowano

a co zdiagnozowali jesli pamietasz?

kurde, ja zawsze mega dbalem o turbine, ale po tamtej akcji juz po prostu mam jakas korbe, dopoki auto nie osiagnie 90stopni to nie ma bata zebym 3 tys obr przekroczyl, po kazdej jednej jezdzie, nawet jesli byla ultra spokojna i krotka to czekam dlugo ponad minute przed zgaszeniem, wtedy sobie muzyczki slucham:)

Opublikowano

Moża ja laik jestem, ale co ma wymiana samego oleju do padnięcia turbo?

olej ma bardzo wiele do tego źle dobrany zaraz uwidoczni się problemem szczegolnie w turbodoladowanej jednostce

Opublikowano

pierd....ola z tym nagarem w przewodzie olejowym, zwykły wykret

olej który zasila turbinę idzie prosto z filtra, poza tym nie jest nigdzie narażony

na tak wysoka temperaturę aby tworzyc nagar, no chyba że przy samym wejsciu do turbo

przyznam sie że montowałem wiele turbin i przezornie sprawdzam droznosc tego przewodu

przy pomocy stalowego drutu i nigdu nie bylo w nim choc trochę nagaru

te turbiny są bardzo mocno obciążone termicznie i jedna minuta na ostygniecie po jezdzie to zbyt mało

dobrym wyjsciem był by montaz elektrycznej dodatkowej pompy oleju i wody, który zasilałby turbo jeszcze

w kilka minut po zgaszeniu silnika

Opublikowano

olej ma bardzo wiele do tego źle dobrany zaraz uwidoczni się problemem szczegolnie w turbodoladowanej jednostce

zle dobrany? o zle dobranym oleju można mówić,kiedy zalejesz 15W40 i w tym czasie,będzie -40*,ale nie jak zalejesz 10w40,czy 5w40,czy nawet 0w40 w okresie wiosenno-letnim,w tym czasie możnaby zalać nawet 15w40,bo tak proponuje producent,ale nikt się nie bawi w zmiany oleju na letni,czy zimowy-większość używa oleju "uniwersalnego",na którym mozna jezdzić z powodzeniem cały rok,oleje nie odbiegają od siebie tak bardzo,że sama zmiana oleju może spowodować uszkodzenia turbiny zaraz po zalaniu,bo są jeszcze inne wrażliwe punkty w silniku,którym olej pomaga w poprawnym funkcjonowaniu
Opublikowano

Dla mnie ukryta wada wirnika wydechowego.. przy takich obr tylko jedna lopatka sie odlamala??

Opublikowano
  • Autor

Turbo pojechało do Moto-Remo. Napiszę co stwierdzą.

Opublikowano

juz zmienilem w swojej odpowiedz nazwe firmy na poprawna.

turbo oczywiscie bylo kupowane tez w moto remo w Iławie,

nazwa RM Motors to firma z Olsztyna robiaca wydechy :hi:

Opublikowano

A może mechanicy troszkę poznęcali sie nad furką podczas jazdy próbnej i za długo trzymali w okolicach odcinki? :gwizdanie:

Fakt wymiany oleju można sobie odpuścić. Jazda nawet bez oleju nie spowodowała by takich uszkodzeń. Rozumiem, że wirnik kręci sie swobodnie?

Opublikowano

też bym obstawiał na mocną i że tak ujmę obciążeniową jazdę "testową" mechanikow :] Swoją drogą nawet jeżeli tak było i mieli oni chociaz tyle w głowie by najpierw rozgrzać auto to wygląda to na wadę turbiny.... A że zapytam co podczas tak skomplikowanej czynności wymienno naprawczej robił właściciel? Zostawił samochod na pol dnia w warsztacie?

Opublikowano

. A że zapytam co podczas tak skomplikowanej czynności wymienno naprawczej robił właściciel? Zostawił samochod na pol dnia w warsztacie?

no przecież warsztat znajomych-więc zostawił auto i poszedł na kawę z dziewczyną...ja tez tak robię u znajomych w warsztacie-zostawiam na jakiś czas i wracam po auto...tylko tu dochodzi element "jazdy próbnej mechaników" a to wiadomo,że szerokie pojęcie...
Opublikowano

wiele lat temu mój stryj zostawił auto mechanikom

bo ich próbnej jezdzie korbowód wyszedł bokiem...