Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Jaka przyczyna niedoładowania turbiny?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odczujesz kopnięcie o ile turbina jest sprawna i przepływomierz. Nic jej nie zaszkodzi ponieważ po uzyskaniu nadmiernego ciśnienia, sterownik obetnie dawkę paliwa i będzie tryb awaryjny, należy wówczas zatrzymać się i wyłączyć silnik, ponownie odpalić i nieprzekraczać 3000 rpm lub założyć ponownie wężyk.

Opublikowano

Odczujesz kopnięcie o ile turbina jest sprawna i przepływomierz. Nic jej nie zaszkodzi ponieważ po uzyskaniu nadmiernego ciśnienia, sterownik obetnie dawkę paliwa i będzie tryb awaryjny, należy wówczas zatrzymać się i wyłączyć silnik, ponownie odpalić i nieprzekraczać 3000 rpm lub założyć ponownie wężyk.

W 1Z nie musi ponownie uruchamiać silnika wystarczy odpuścić gaz i może dalej deptać :decayed: ale nie o to mi chodziło żeby odpiąć wężyk i butować do notlauf'a... chodziło mi o to żeby ppodczas takiej operacji wykonać LOG dynamiczny 11 grupy :naughty: wtedy nie będziemy rozmawiać o wrażeniach kierowcy ale o faktycznych pomiarach :wink4:

Opublikowano

sprawdź czy gdzies na rurach turbo >IC nie masz nalotu oleju moze jakas nieszczelnośc jest

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja się podpinam pod temat bo mam taki sam problem w tym samym silniku. Od siebie dodam, że robiłem obejście N-ki i nic to nie dało, ciśnienie się nie zmieniło, dalej było w granicach 1500-1600. Sam zaworek chodzi leciutko i jest szczelny (osobiście go regenerowałem jakieś 3 miesiące temu), dla pewności przemyłem jeszcze WD-40. Dolot wyczyszczony i szczelny. Gdzieś miałem logi zrobione na kompie, jak znajdę to wrzucę.

Na zmostkowanych wężykach objawy nie ustąpiły- czyli wnioskuję, że możliwa jest w nich jakaś nieszczelność. Co prawda pobieżnie je sprawdziłem ale dla pewności wymienię na nowe.

Ciekawi mnie natomiast temat sztangi... Sama z siebie, od tak mogła by się rozregulować? Na 100% nigdy nie była przestawiana ani nawet tknięta...

Opublikowano

Ja się podpinam pod temat bo mam taki sam problem w tym samym silniku. Od siebie dodam, że robiłem obejście N-ki i nic to nie dało, ciśnienie się nie zmieniło, dalej było w granicach 1500-1600. Sam zaworek chodzi leciutko i jest szczelny (osobiście go regenerowałem jakieś 3 miesiące temu), dla pewności przemyłem jeszcze WD-40. Dolot wyczyszczony i szczelny. Gdzieś miałem logi zrobione na kompie, jak znajdę to wrzucę.

Na zmostkowanych wężykach objawy nie ustąpiły- czyli wnioskuję, że możliwa jest w nich jakaś nieszczelność. Co prawda pobieżnie je sprawdziłem ale dla pewności wymienię na nowe.

Ciekawi mnie natomiast temat sztangi... Sama z siebie, od tak mogła by się rozregulować? Na 100% nigdy nie była przestawiana ani nawet tknięta...

Takie ciśnienie będzie przy zmostkowaniu wężyków w 1Z, jeśli chcesz sprawdzić prawidłowość działania sztangi i wykryć ewentualne nieszczelności to odłącz wężyk od gruszki i zrób dynamiczny log grupy 011... jeśli będzie przeładowanie to na 100% uwalony n75... ja swój czyściłem 2 razy ale bezskutecznie...

Opublikowano

ja stawiam na uszkodzony N75 :) u mnie dopiero po wymianie problem ustąpił :) daj znać jaki będzie efekt :good:

Opublikowano

hmmm... no i działałem w tym kierunku (choć nie wiele to pomogło) więc opowiem co nieco. Fakt, jak zdjąłem ten wężyk od sztangi to nastąpiło przeładowanie. Myślę ok działamy z N-ką... czyli zrobiłem powtórkę z rozrywki a mianowicie to co kiedyś: http://www.autochelm.com/viewtopic.php?f=23&t=1233 (zamiast taśmy hydraulicznej już porządnie skleiłem zaworek, wszystko chodziło ładnie, tłoczek tak jak powinien,nieszczelności nie było (wymieniłem nawet wężyki od zaworka) i niestety nie pomogło :confused4:

cóż, będziemy wojować dalej.... a oto wykres doładowania (paskudnie to wygląda):

Wykres_do_adowania_audi.jpg

Teraz zrobię tydzień przerwy bo trochę roboty mi się nazbierało i znów się zajmę tą sprawą. Następny etap to poszukam kogoś z "na 100% sprawnym" zaworkiem i podmienię. A jak nie to zajmę się sztangą choć to raczej będzie ostatnie co zrobię bo nikt jej nigdy nie tykał a sama z siebie by się rozregulowała... jakoś mi się to nie widzi. no ale się obaczy :wink4:

Krótko mówiąc zrobiłem zaworek i dalej nic. Ale kiedyś się to ogarnie z pewnością :good:

Opublikowano

hmmm... no i działałem w tym kierunku (choć nie wiele to pomogło) więc opowiem co nieco. Fakt, jak zdjąłem ten wężyk od sztangi to nastąpiło przeładowanie. Myślę ok działamy z N-ką... czyli zrobiłem powtórkę z rozrywki a mianowicie to co kiedyś: http://www.autochelm.com/viewtopic.php?f=23&t=1233 (zamiast taśmy hydraulicznej już porządnie skleiłem zaworek, wszystko chodziło ładnie, tłoczek tak jak powinien,nieszczelności nie było (wymieniłem nawet wężyki od zaworka) i niestety nie pomogło :confused4:

cóż, będziemy wojować dalej.... a oto wykres doładowania (paskudnie to wygląda):

Wykres_do_adowania_audi.jpg

Teraz zrobię tydzień przerwy bo trochę roboty mi się nazbierało i znów się zajmę tą sprawą. Następny etap to poszukam kogoś z "na 100% sprawnym" zaworkiem i podmienię. A jak nie to zajmę się sztangą choć to raczej będzie ostatnie co zrobię bo nikt jej nigdy nie tykał a sama z siebie by się rozregulowała... jakoś mi się to nie widzi. no ale się obaczy :wink4:

Krótko mówiąc zrobiłem zaworek i dalej nic. Ale kiedyś się to ogarnie z pewnością :good:

taka regeneracja może nic nie dać bo może być wytłuczona guma na tłoczku i nie trzyma ciśnienia jak powinien :kox: tak czy inaczej, daj znać jakie będą efekty podmiany :good:

Opublikowano

W moim 1z też był taki problem...zaciął się ...po wyczyszczeniu i sprawdzeniu na stole autko dalej nie jezdziło jak trzeba i znalazłem przerwany kabelek we wtyczce do tego zaworka . Po polutowaniu wszystko jest ok...

Opublikowano

Ja skróciłem sztangę... o dwa obroty :gwizdanie: i już hula. Ale pod koniec miesiąca i tak czeka mnie zrobienie rozrządu... wyjmnę silnik i zrobi się małą renowację bo ma parę drobnych wycieków. Tydzień wolnego sobie na uczelni zrobię i się podziała. Ale problem niedoładowania zniknął :good:

Opublikowano

Ja skróciłem sztangę... o dwa obroty :gwizdanie: i już hula. Ale pod koniec miesiąca i tak czeka mnie zrobienie rozrządu... wyjmnę silnik i zrobi się małą renowację bo ma parę drobnych wycieków. Tydzień wolnego sobie na uczelni zrobię i się podziała. Ale problem niedoładowania zniknął :good:

nie jestem mechanikiem i prosiłbym o wyjaśnienie. Chodzi tobie o tą śrubkę która jest pod zaworkiem przy turbinie? Ja mam podobny problem. Jak wcześniej przy 2tys obrotów wyrywało kierownicę z ręki :decayed: to teraz odczuwalne jakiekolwiek przyśpieszenie jest przy 3tys ostatnio wymieniłem odmę, turbo było regenerowane niecały rok temu.