Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Kodowanie skrzyni tiptronic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znalazłem to na stronie Ross Tech i interesuje mnie kodowanie 2 cyfry od lewej (zaznaczone). Czy uaktywnie Tiptronic w kierownicy jeśli zmienię coding z 0 na cyfrę 1. Aktualnie mam 00103. Jak zmienię kod 01103 to po dwukrotnym naciśnięciu przełącznika w kierownicy uruchomi mi się tipronic na 30 sekund bez dotykania lewarka?

Ponizej kopia strony Ross Tech

Ross-Tech, LLC

881 Sumneytown Pike

Lansdale PA 19446, USA

Tel: +1 267 638 2300

Fax: +1 215 893 3816

ShopInfoF.A.Q.Download/UpdateManualUpgradesLiterature

Search:

5-Speed Automatic Transmission (01V)

Contents [hide]

1 Coding

Coding

Non-DBW (Drive-by-Wire) Cars:

00000 = Standard (DSP active)

00010 = Standard (DSP inactive)

DBW (Drive-by-Wire) Cars:

0?xxx: Tiptronic Installation

0 = Tiptronic Buttons/Paddels not installed

1 = Tiptronic Buttons/Paddels installed

0x?xx: Tiptronic Strategy

0 = Old Strategy (Shifts to first Gear when braked to Standstill)

1 = New Strategy (Automatic Up/Down Shift before RPM Limit & Down Shift at Kick-Down)

0xx?x: Dynamic Shift Program (DSP)

0 = DSP active

1 = DSP inactive

0xxx?: Region/Powertrain

1 = All-Wheel-Drive (Rest of World)

2 = All-Wheel-Drive (North American Region)

3 = Front-Wheel-Drive (Rest of World)

4 = Front-Wheel-Drive (North American Region)

Opublikowano

Powinno :)

Spokojnie mozesz sprawdzić tak czy siak nic nie zepsujesz :tongue4:

Opublikowano
  • Autor

Kodowanie 01103 skrzynia przyjęła ale guziki w kierownicy nie są aktywne :confused4: W ogóle nic sie nie zmieniło. Ma ktoś inne pomysły?

Opublikowano

Chwila zaraz Ci znajde to kodowanie na aktywowanie tych guzików bo mam spisane.[br]Dopisany: 19 Kwiecień 2011, 19:44_________________________________________________W Twoim przypadku będzie to .

00133

Skrzynia na D/S, klikniesz guzik i sie aktywuja na te 30sek. mniej więcej sprawdzane i działa.

Opublikowano
  • Autor

OK. Sprawdzę i dam znać. :)

Opublikowano

Kodowanie 01103 skrzynia przyjęła ale guziki w kierownicy nie są aktywne :confused4: W ogóle nic sie nie zmieniło. Ma ktoś inne pomysły?

nie będzie działać,bo skrót DBW-(Drive by wire) jest przy elektronicznej przepustnicy,a takiej nie ma w B5
Opublikowano

A diesel jest przecież DBW czy mi się źle wydaje :)

Opublikowano

A diesel jest przecież DBW czy mi się źle wydaje :)

ups-pomyłka-miałem na myśli 1,8T w B5 :gwizdanie: :wink4:
Opublikowano
  • Autor

Wychodzi na to że macie rację bo klawisze nie działają przy kodowaniu 00133. Wróciłem do starego kodowania 00103. Szkoda bo to wielce przydatna funkcja. U mnie nie działa na lewarku funkcja dodawania biegu (+) w tiptroniku. Musze przełożyć wajchę w bok by aktywować tiptronic a następnie przyciskiem w kierownicy (+) dodać następny bieg :confused4: Bardzo rzadko używam trybu tiptronik, ale czasem się przydaje.

dziękuje wszystkim którzy chcieli mi pomóc i wyjaśnili temat DBW. :hi:

Chciałem jeszcze powiedzieć ze moja skrzynia ma zakresy PRND4321 a kierownica jest taka sama jak w S-line, zamontowana fabrycznie w aucie. Ja nic tam nie rzeźbiłem.

Opublikowano

A próbowałeś według tego:

OPIS JAK USTAWIĆ TIPTRONICA W TEN SPOSÓB, ABY PODCZAS JAZDY NA D lub S NADAL DZIAŁAŁY PRZYCISKI ZMIANY BIEGÓW NA KIEROWNICY

Ta modyfikacja jest w pełni odwracalna, bezpieczna, a do tego banalnie prosta do wykonania. Polega na zmianie kodowania sterownika skrzyni biegów.

Dzięki temu jadąc w trybie automatycznym będziecie mieli możliwość zmiany biegów za pomocą przycisków na kierownicy. Skrzynia po naciśnięcu przycisku zmiany biegu przełączy się w tryb Tiptronic na około 30 sekund. Bardzo fajna sprawa - używam tego na codzień i nie umiałbym jeżdzić inaczej...

Potrzebujemy:

- Vaga

- 5 minut

- kartkę i długopis/telefon - do zanotowania kilku cyferek Wink

- umiejętność obsługi najprostszych funkcji Vaga...

Opis krok po kroku:

- podpinamy interface do auta

- włączamy zapłon

- wybieramy sterownik skrzyni biegów 02

- wciskamy przycisk recode 07

- zapisujemy na kartce wartość znajdującą się w okienku "software coding" - to na wszelki wypadek, gdyby skrzynia nie chciała przyjąć nowej watrości, lub chcielibyście później wrócić do standardowych ustawień

- teraz wpisujemy nową watrość 00032 i klikamy na przycisk "DO-IT"

- sprawdzamy czy sterownik przyjął nowe kodowanie (nie widzę powodów, dla których miałby nie przyjąć Wink Very Happy )

- wyłączamy Vaga, wyjmujemy kluczyk, pakujemy notebooka, zapalamy samochód i jedziemy na cudowną przejażdzkę ulepszonym Tiptroniciem n n n

To działa w A6 - zapożyczone z tematu o tipach.

Opublikowano
  • Autor

U mojego ojca który ma Audi Allroad z 2002r jest kodowanie skrzyni 00001 i działają przyciski w kierownicy ale ma zakresy w skrzyni PRNDS i chyba tu tkwi problem

Opublikowano

Problem tkwi w sterowniku skrzyni, który musi taki bajer obsługiwać... i jeżeli nie obsługuje to żadnym kodowaniem jej do tego nie zmusisz.

Opublikowano

to w jakich skrzyniach(jakie musiały by mieć oznaczenia)-ja mam EUA- by to działało,jeszcze nie sprawdzałem tego u siebie ale dziś spróbuję :wink4: zmienić kodowanie

• 8 lat później...
Opublikowano

odswiezam temat, bo namieszalem w kodowaniu skrzyni tiptronic, powiedzcie mi czy oryginalnie bylo ustawione new tip strategy, czy old? aktualnie mam new tip strategy i wydaje mi sie ze jezdzi o wiele lepiej, ale wole ustawic tak jak powinno byc w serii

i czy oryginalnie DSP byl wlaczony czy wylaczony?

Edytowane przez komzuald