Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

czy warto kupic uzywane opony+felgi stalowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

kupilem tydzien temu A4 i musze zalozyc zimowe kola i szukam na allegro uzywanych bo spukalem sie z kasy i mam ograniczony budzet okolo 500zl

znalazlem kilka ofert i prosze was o opinie czy warto cos z tego wybrac

http://moto.allegro.pl/item290791358_zimowki_mercedes_audi_vw_plus_ladne_oponki_.html

http://moto.allegro.pl/item287543332_195_65_15_felgi_passat_audi_5x112_komplet.html

http://moto.allegro.pl/item289741966_kompletne_kola_zimowe_audi_a4_okazja_.html

Opublikowano

według mnie to tak sam kupuje używki z twoich propozycji dróga najlepsza pozdro :a4fan:

Opublikowano

Jeżeli chodzi o oponę to najlepsza będzie ta Conti z pierwszego linku, tylko na tym pierwszym zdjęciu wygląda jakby 2 gumy były troche zjechane od zewnętrznej strony :mysli:

No i musisz sie liczyc że za tą cenę to te opony raczej nie wytrzymają więcej niż jeden sezon, co wiąże sie z tym że za rok znowu czeka Cie kupno opon, więc może warto zainwestowac w nowe gumy, bezpieczniejsze, na dłużej starczą i w razie czego masz gwarancję.

Opublikowano
  • Autor

No i musisz sie liczyc że za tą cenę to te opony raczej nie wytrzymają więcej niż jeden sezon, co wiąże sie z tym że za rok znowu czeka Cie kupno opon, więc może warto zainwestowac w nowe gumy, bezpieczniejsze, na dłużej starczą i w razie czego masz gwarancję.

napewno masz racje z kupnem nowych ale musialbym na nowe opony +felgi wydac okolo 1000zl a tyle kasy nie mam a jak kupie teraz uzywki to niech przejezdze na nich ten sezon na na kolejny moge sobie kupic nowe bo juz felgi bede mial

a wiec ktore brac bo jak narazie dalej nie wiem chyba ze macie inne propozycje[br]Dopisany: 01 Styczeń 2008, 21:33 _________________________________________________jeszcze takie znalazlem

http://moto.allegro.pl/item287825202_mercedes_cale_zimowe_kola_michelin.html

Opublikowano

Te Micheliny wyglądają całkiem spoko, coprawda nie jest napisane ile zostało bieżnika. Po zdjęciach widac że powinny jeszcze sezonik przelatac. Najlepiej to podjechac i osobiscie obejrzec opony, bo z tymi pomiarami bieżnika przez sprzedawców to różnie bywa :confused4:

A nie możesz kupic opon zimowych na obecne felgi?

Opublikowano
  • Autor

Te Micheliny wyglądają całkiem spoko, coprawda nie jest napisane ile zostało bieżnika. Po zdjęciach widac że powinny jeszcze sezonik przelatac. Najlepiej to podjechac i osobiscie obejrzec opony, bo z tymi pomiarami bieżnika przez sprzedawców to różnie bywa :confused4:

A nie możesz kupic opon zimowych na obecne felgi?

obecne felgi mam aluminiowe firmy OZ 225/16 i jak je zdejmne to pojda do sprzedania bo na lato kupie sobie orginalne audi

wiec musze kupic stalowki

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=289028128

a na takich bym nie przejezdzil do wiosny bo jak by dalo rade to mialbym orginalne felgi audi na zime a opony wymienilbym na kolejna zime

Opublikowano

osobicie nie jestem za takimi zakupami, no ale jesli jest okazja, no i tak jak bylo mowione 4mm bieznika to absolutne minimum, dzis widzialem w TV robili test aqaplaningu na nowych i starych gumach, no i roznica jest kolosalna, a wiadomo bezpieczenstwo najwazniejsze, pozdrawiam

Opublikowano

Szkoda że wcześniej nie pisałeś. Oddałem 4 kapcie od mojej byłej A4. Przejechały sezon na spokojnie :gwizdanie:

Sprawdz tylko czy to nie nalewki, ostatnio glośno porusza się tamaty nalewek... mimo że wyglądają jak nowe to moga okazać się wielką lipą :thumbdown:

Opublikowano

Powinienes zaczac szukac opon wiedzac jaki ma byc rozmiar! A do twojej :a4fan: to na stalowa 15 najlepiej pasuja 195/65R15, wiec te drugie odpadaja. No i na zime nie moga byc za szerokie. Najlepiej samemu sprawdzic na wywazarce czy bicia nie maja, bo po jednej zimie szlak amorki trafi :thumbdown: No i najwazniejsze! Trzeba sprawdzic date produkcji opon bo sie mozna na stare i sparciale nadziac i w dodatku zle przechowywane :angry:A na takich to strach 100 przekraczac :kox:

Opublikowano
  • Autor

te MICHELIN to maja niby 5 lat a wiec to duzo na opony czy moga jeszcze byc ?

a jak mam sprawdzic czy opony byly nadlewane czy sa orginalne bo tego to nie wiem jak sie sprawdza

i jak te MICHELIN beda sie sprawdzac zima przy takim rozmiarze 205 / 60 R 15 bo kolega pisze ze najlepsze sa 195/65R15

Opublikowano

Wszystko zależy ile były jeżdzone przez te 5 lat i jak były przechowywane przez lato, ale 5 lat to już sporawo jak na oponki. A opony generalnie na zimę to lepsze węższe, bo tak poza tym to prawie żadna różnica między tymi romiarami.

Opublikowano
  • Autor

napiszcie mi jeszcze jak mam sprawdzic czy opony nie sa nadlewane

Opublikowano

Słuchaj, po 1 nie kupuj 5-cio letnich opon. Właściwości gumy są takie a nie inne. Nawet nie jeżdzone, to po 5 latach nadają jedynie do spalenia w piecu.

O skuteczności opon zimowych w zimnych miesiącach roku chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Zimą taki pneumatyk gwarantuje lepszą przyczepność samochodu, dwukrotnie krótszą drogę hamowania w porównaniu z oponą letnią, a co za tym idzie, znacznie podwyższa bezpieczeństwo samego kierującego jak i innych uczestników ruchu drogowego.

Z racji tego, że opona zimowa z założenia została przystosowana do odpowiedniego działania w niskich temperaturach, jej skład opiera się na zupełnie innej mieszance niż opony letniej. Guma "zimówki" jest miękka i zapewnia dzięki temu dobre właściwości jezdne w dużym zakresie temperatur od +20 °C do -25°C. Warto jednak zaznaczyć, że opona zimowa używana w okresie, kiedy dobowe temperatury przekraczają około +7°C, ulega szybszemu ścieraniu, co prowadzi do krótszej żywotności takiego ogumienia.

Kolejnym czynnikiem wpływającym na poprawę przyczepności opony jest układ bieżnika. W porównaniu z oponą letnią jest bardziej "ordynarny", wyposażony w szerokie rowki i prostopadle umieszczone do kierunku jazdy ponacinane lamelkami kostki. Dzięki tym właśnie elementom bieżnika oraz lamelkom, które podczas kontaktu z nawierzchnią rozszerzają się, możliwe jest skuteczniejsze absorbowanie większej ilości wody/śniegu przez oponę, a następnie lepsze jej odprowadzanie spod koła. Opona zimowa znacznie lepiej radzi sobie więc z częstym w zimie i niebezpiecznym zjawiskiem aquaplaningu. Agresywny bieżnik "zimówki" zapewnia lepsze wbijanie się koła w pokrytą śniegiem lub błotem poślizgowym nawierzchnię przyczyniając się do poprawy stabilności i przyczepności samochodu. Kilku renomowanych producentów opon ma w swojej ofercie opony wyposażone w trójwymiarowe lamelki. Taka innowacja pozwala na gęstsze nacinanie bieżnika i skuteczniejsze blokowanie wzajemnych pozycji klocków poprawiając osiągi w zakresie kierowalności, trakcji i komfortu prowadzenia zimą.

Istotną cechą opony zimowej jest jej duża elastyczność. Dzięki temu możliwe jest zachowanie lepszego kontaktu opony ze śliską nawierzchnią. Miększa część styku opony z podłożem sprawia, że w porównaniu do opony letniej, "zimówka" efektywniej "przykleja się" do nawierzchni. Samochód dzięki temu łatwiej przyspiesza, lepiej hamuje i bezpieczniej pokonuje zakręty.

Wielu kierowców przed rozpoczynającym się okresem wymiany opon ma spory dylemat. Jakie opony założyć? Czy nowa, tańsza opona jest lepsza od używanej z wyższej półki? O odpowiedź na te pytania poprosiliśmy Tomasza Czopika, rajdowego Mistrza Polski z 2003 roku.

"Zdecydowanie polecam opony nowe. Trzeba pamiętać o tym, że opona zimowa ma ograniczoną żywotność. Kiedy głębokość bieżnika spada poniżej 4 mm należy takie opony bezwzględnie wymienić. W stosunku do opony nowej droga hamowania wydłuża się, bowiem o blisko 50%. Trzeba o tym pamiętać. Jeżeli jednak mamy ograniczony budżet a wybór jest pomiędzy pozostawieniem letnich a kupnem używanych "zimówek" polecam drugie rozwiązanie. Zimowa opona będzie po prostu zawsze w tych warunkach górować nad letnią."

W przypadku nowych zimowych ważne jest aby zaraz po ich założeniu kierowca nie przyspieszał i hamował gwałtowanie oraz stronił od uślizgów kół. Nowa "guma" podobnie jak klocki hamulcowe potrzebuje przebyć odpowiedni dystans aby się odpowiednio dotrzeć i ułożyć. W przypadku "zimówki" dystans ten wynosi około 250-300 kilometrów. Okres wymiany opon z letnich na zimowe, bądź też odwrotnie jest stosunkowo trudny do sprecyzowania. Przyjęło się więc, że termin uzależniony jest od temperatur dobowych wynoszących +7°C. Jeżeli temperatury są wyższe od tej granicy wówczas możemy założyć opony letnie, jeśli niższa wówczas wskazana jest jazda na oponach zimowych. I jeszcze jedna ważna rzecz. Auto prowadzi się najpewniej po śliskiej nawierzchni wtedy kiedy opony zimowe założone są na obu osiach pojazdu.

Opublikowano

Jesli kupujesz kilkuletnie opony uzywane musisz liczyc sie z niemilymi niespodziankami jakie potrafia one sprawic. Ja we wrzesniu kupilem komplet letnich 225/45/17 (rok produkcji 2003) i mimo ze na pierwszy rzut oka wygladaly wspaniale - bieznik super, zero defektow to po dwoch miesiacach na obu tylnych wyskoczyly mi bable :/ Generalnie nie powinno sie kupowac opon starszych niz 3 lata, nawet jesli wygladaja idealnie, gdyz tak jak napisal hornet z wiekiem guma traci swoje wlasciwosci i dzieja sie z nia rozne dziwne rzeczy :)

Opublikowano

Przy zakupie uzywek musisz zwracac uwage na wiele roznych czynnikow. Czasem sprzedajacy liczac na niewiedze kupujacych nacinaja opony powiekszajac przez to wysokosc bieznika a nie kazda guma jest do tego odpowiednia. Niekiedy te naciecia sa tak glebokie, ze niemal odslaniaja druty co powoduje ich szybka korozje oslabiajac je i bąel gotowy! Kwestia przechowywania opon tez jest istotna, a nie kazdy przyklada do tego wage. Opony na felgach skladujemy jedna na drugiej w stosach, natomiast bez felgi powinny byc skladowane na stojaco w stojaku i regularnie obracane. Wazna jest tez wilgoc, bo guma szybciej sie starzeje i powstaja mikro pekniecia. Jezeli koniecznie musisz kupic uzywki to moze poszukaj takich ktore zostaly komus po sprzedarzy auta i maja gora 2-3 lata :)

Opublikowano

Radzę poszukać jakiś alufelg R15 od audi można dostać spokojnie poniżej 1000PLN (np. http://moto.allegro.pl/item291989322_alufelgi_15cali_5x112_audi_vw.html) a że zimy już raczej nie będzie a jak nawet to myślę że na letnich już ją przejeżdzisz i na nastepną kupić 4 nowe oponki - Polecam Dunlopy M3

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kup dwie nowe, za pare mesięcy następne. Będziesz zadowolony pieniądze nie pójdą w błoto.

W Ksawerowe koło Łodzi jest bardzo duży skład opon używanych, tam ostatecznie możesz kupić naprawdę coś normalnego. Czasami są opony nowe po 120 złotych, a nie jakieś tam 5 mm.