Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Dymek w okolicach kierownicy. Pomocy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy to dobry dział jeśli nie to proszę o przeniesienie tematu :hi:

Dzisiaj doznałem szoku :shocked: jechałem w traske 50 km w jedną stronę, w drodze powrotnej po jakiś 10 km spod kierownicy zaczął wydobywać się dymek i zaczęło śmierdzieć przepalonymi kablami, plastikiem czymś w tym rodzaju. Więc szybko zjechałem na parking i zgasiłem auto. Drugi raz już nie odpalałem bo boję się że mi furka spłonie więc autko zaholowałem do domu.

Podejrzewam że to ma związek z moimi wczorajszymi działaniami przy odgrzybieniu klimatyzacji. Aplikowałem środek na parownik i w kratki nawiewu (tak jak mi polecono na forum). A może to tylko zbieg okoliczności.

Dodam że jechałem powoli i miałem wyłączony nawiew bo z klimy czuć było jeszcze ten środek.

Moje pytania:

Czy poprzez kratki środek do odgrzybiania klimy mógł się dostać do instalacji i robi zwarcie?

Co tam mogło się stopić i z jakiej przyczyny?

Jeśli ktoś miał podobny problem albo podejrzewa co może dymić to proszę o pomoc.

Idę rozbierać może coś wybadam organoleptycznie :mysli:

Opublikowano

Idę rozbierać może coś wybadam organoleptycznie :mysli:

no to jest najlepsze wyjście-jak nie zobaczysz -nie będziesz wiedzieć-napisz co znalazłes :wink4:
Opublikowano

weź gaśnice w razie "W" :good:

Opublikowano
  • Autor

Obadałem pod kierownicą i nie widać nic niepokojącego. Czy powyżej kierownicy pod deską rozdzielczą też może się coś zjarać?

Opublikowano

może kostka stacyjki. Oglądałes ja?

Opublikowano

Obadałem pod kierownicą i nie widać nic niepokojącego. Czy powyżej kierownicy pod deską rozdzielczą też może się coś zjarać?

wyciągnij licznik i zdejmij ster , bedziesz miał lepszy pogląd :good:

Opublikowano
  • Autor

Sam nie wiem co zauważyłem to światła nie banglają, tzn świecą tylko postojówki, drogowe wogóle, a długi tylko po ruchu manetką "do góry" jakbyśmy chcieli komuś mrugnąć.

Podejrzewam przekaznik, który odpowiada za światła? Jaki numer?

A bo już całkiem zdurniałem, ta manetka od świateł drogowych działa w dwóch stopniach? Do połowy postojowe, pózniej bardziej do góry drogowe tak? Bo wydaje mi się że przesuwa sie tylko do połowy.

Może ta manetka padła i robi zwarcie.

A paliłem potwora i nic już się nie dymi i nie śmierdzi.

Jak dostać się do kostki stacyjki?

Opublikowano

manetka działa na dwa razy do góry :

1. postój

2. mijania

i jak ją popchniesz w strone licznika to masz długie

Opublikowano

Sam nie wiem co zauważyłem to światła nie banglają, tzn świecą tylko postojówki, drogowe wogóle, a długi tylko po ruchu manetką "do góry" jakbyśmy chcieli komuś mrugnąć.

Podejrzewam przekaznik, który odpowiada za światła? Jaki numer?

A bo już całkiem zdurniałem, ta manetka od świateł drogowych działa w dwóch stopniach? Do połowy postojowe, pózniej bardziej do góry drogowe tak? Bo wydaje mi się że przesuwa sie tylko do połowy.

Może ta manetka padła i robi zwarcie.

A paliłem potwora i nic już się nie dymi i nie śmierdzi.

Jak dostać się do kostki stacyjki?

W B5 nie ma przekaźnika od świateł, odpalasz je manetką, dlatego tak często wypalają się styki w niej.

Opublikowano
  • Autor

manetka działa na dwa razy do góry :

1. postój

2. mijania

i jak ją popchniesz w strone licznika to masz długie

No tak tylko teraz u mnie tak nie jest :wallbash: Więc pewnie manetka padła :thumbdow

Czy jak się te styki wypalają to jest taki efekt jak u mnie? Czyli dymek nad kierownicą spod licznika?[br]Dopisany: 29 Kwiecień 2011, 15:48_________________________________________________Podłączenie kompa mi coś tutaj da? Bo nie wiem czy już znalazłem problem ( styki manetki ) czy szukać dalej?

Co jeszcze powinienem sprawdzić?

Opublikowano

podpięcie kompa niewiele da,bo w B5 nie masz modułu elektryki,który by to kontrolował :wink4:

Opublikowano

Odkręć kierę, zdejmij plastiki i szukaj, podpinanie VAG'a nic tu nie da, skoro poszedł dymek i zaśmierdziało to gdzieś poszło zwarcie.

Opublikowano

skoro poszedł dymek

a jak poszedł dymek to coś musiało sie skopcic , szukaj ubytków w plastiku i osłonach kabli :good:

Opublikowano
  • Autor

Ok a awaria manetki wygląda tak jak u mnie?

Krótka włącza tylko postojówki ( w połowie drogi ) a u góry gdzie powinny włączać się światła mijania wcale się nie zatrzymuje no i nie włącza tych swiateł, cały czas świecą tylko postojówki. Działa tylko w jednym zakresie a nie w dwóch.

Długa manetka od świateł długich działa tylko na mrugnięcie do góry a jak chce włączyć długie światła na stałe no to się zatrzymuje na dole ale długie światła się nie palą tylko postojówki :wallbash:

Jaki koszt manetki?

Opublikowano

Pewnie manetka Ci się zjarała. Na forum poszukaj w dziale sprzedam albo uderz do kolegów Krycha, Inkognito, przytachali jakieś furki to Ci pomogą a koszt niewielki.

Opublikowano
  • Autor

Hmm teraz zrobiłem 20 km i nic ani dymku ani smrodku, ale świateł nie włączałem bo i tak tylko postojówki świecą :wallbash:

Opublikowano

Hmm teraz zrobiłem 20 km i nic ani dymku ani smrodku, ale świateł nie włączałem bo i tak tylko postojówki świecą :wallbash:

no to włącz a zobaczysz dymek :naughty: :naughty: :naughty: :naughty: :naughty: :naughty: :naughty:

nie musisz jezdzic zeby to sprawdzić wystarczy odpalić auto :wink4:

Opublikowano
  • Autor

no to włącz a zobaczysz dymek :naughty: :naughty: :naughty: :naughty: :naughty: :naughty: :naughty:

nie musisz jezdzic zeby to sprawdzić wystarczy odpalić auto :wink4:

Włączałem je kilka razy i nie było dymu :mysli:

Masz jakiś inny pomysł niż manetka?

Opublikowano

prawdopodobnie nie było dymku bo co miało sie przepalic to się przepaliło wtedy jak był dymek. Obstawiam tę manetke jednak.

Opublikowano
  • Autor

prawdopodobnie nie było dymku bo co miało sie przepalic to się przepaliło wtedy jak był dymek. Obstawiam tę manetke jednak.

Mam nadzieję bo nie chciałbym stracić mojej niuni :chytry:[br]Dopisany: 29 Kwiecień 2011, 19:55_________________________________________________Czy manetka z polifta podejdzie do mojej staruszki z 97 r.? :mysli:[br]Dopisany: 29 Kwiecień 2011, 21:04_________________________________________________Co jeszcze oprócz manetki odpowiada za prawidłowe działanie świateł?

Bezpieczniki sprawdzone, wszystkie ok.