Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana soczewki z odbłyśnikiem bixenon Valeo na soczewki z Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja próbowałem czyścić, zacieki nie powstały, lampy suszyłem w piekarniku w 80 stopniach ale niestety za wiele to nie dało

jednak trzeba włożyć łapę do środka i gąbeczką ruszyć ten syf.

Z innej bajki a co myślicie o swapie z xenonu na led? zakupiłem jednego leda dziś ma prawie 4400 lumenów więc w teorii więcej troszkę jak xenon, docelowo myślałem o ~6000lm i odpowiednim sterowaniu tym, czyli w ciągu dnia zjechać na 1500 w po zmroku normalnie ~3000lm jak w xenon z ewentualnym 'turbo' do pełnej mocy...

podłączyłem go dziś i nie powiem światła sporo daje, wieczorem wrzucę jakieś fotki/filmik jak to wygląda, choć zdjęcia nie oddają wiernie rzeczywistości

jedna dioda led to zdecydowanie za malo a pozatym co z chlodzeniem diod ?

pomysl fajny i do zrobienia ale raczej nie w warunkach "domowych"

Na dniach bede miec projektory Koito montowane w nowszych lexusach.

Przy odrobinie czasu zrobie porownanie AL vs Koito i wkleje fotki

No wiesz, ta 1 dioda generuje tyle samo światła co 3x H7 55W renomowanej marki :)

tu nagrałem filmik

z testu

A tu trochę zdjęć:

096f55531e7d81ddm.jpg

bfdcfe3bd6a84c71m.jpg

895426cab433890em.jpg

1da251028bc55528m.jpg

4b91ba8a73a1e4fbm.jpg

Opublikowano
  • Autor
Ja próbowałem czyścić, zacieki nie powstały, lampy suszyłem w piekarniku w 80 stopniach ale niestety za wiele to nie dało

jednak trzeba włożyć łapę do środka i gąbeczką ruszyć ten syf.

Z innej bajki a co myślicie o swapie z xenonu na led? zakupiłem jednego leda dziś ma prawie 4400 lumenów więc w teorii więcej troszkę jak xenon, docelowo myślałem o ~6000lm i odpowiednim sterowaniu tym, czyli w ciągu dnia zjechać na 1500 w po zmroku normalnie ~3000lm jak w xenon z ewentualnym 'turbo' do pełnej mocy...

podłączyłem go dziś i nie powiem światła sporo daje, wieczorem wrzucę jakieś fotki/filmik jak to wygląda, choć zdjęcia nie oddają wiernie rzeczywistości

jedna dioda led to zdecydowanie za malo a pozatym co z chlodzeniem diod ?

pomysl fajny i do zrobienia ale raczej nie w warunkach "domowych"

Na dniach bede miec projektory Koito montowane w nowszych lexusach.

Przy odrobinie czasu zrobie porownanie AL vs Koito i wkleje fotki

No wiesz, ta 1 dioda generuje tyle samo światła co 3x H7 55W renomowanej marki :)

tu nagrałem filmik

z testu

A tu trochę zdjęć:

http://images36.fotosik.pl/347/096f55531e7d81ddm.jpg

http://images41.fotosik.pl/1911/bfdcfe3bd6a84c71m.jpg

http://images49.fotosik.pl/1768/895426cab433890em.jpg

http://images36.fotosik.pl/347/1da251028bc55528m.jpg

http://images33.fotosik.pl/531/4b91ba8a73a1e4fbm.jpg

wszystko fajnie ale zwroc uwage ze zaden producent oswietlenia -przynajmniej z tego co widzialem do tej pory nie wykorzystal jednej diody i jednej soczewki do oswietlenia drogi.Gdyby to bylo wystarczajace napewno by tak zrobil bo oszczednosc kosztow bylaby duza.

Zwykle jest to jakas ilosc diod i soczewek w jednej lampie.

W bmw sa dwa zwykle odlbysnik(na jedna lampe) i chyba dwie diody-ukierunkowac odpowiednio wiazke swiatla w takim rozwiazaniu to nie latwa sprawa.W domu -niemozliwa.

Nie widzialem projektora z jedną dioda ktora bylaby umieszczona w projektorze np na jego spodzie.

Moze sprobuj tak zrobic :wink:

Masz zmierzone parametry tej diody ?

Jesli lubisz modzic oswietlenie odwiedz forum Hid planet :wink:

Opublikowano

wszystko fajnie ale zwroc uwage ze zaden producent oswietlenia -przynajmniej z tego co widzialem do tej pory nie wykorzystal jednej diody i jednej soczewki do oswietlenia drogi.Gdyby to bylo wystarczajace napewno by tak zrobil bo oszczednosc kosztow bylaby duza.

Zwykle jest to jakas ilosc diod i soczewek w jednej lampie.

W bmw sa dwa zwykle odlbysnik(na jedna lampe) i chyba dwie diody-ukierunkowac odpowiednio wiazke swiatla w takim rozwiazaniu to nie latwa sprawa.W domu -niemozliwa.

Nie widzialem projektora z jedną dioda ktora bylaby umieszczona w projektorze np na jego spodzie.

Moze sprobuj tak zrobic :wink:

Masz zmierzone parametry tej diody ?

Jesli lubisz modzic oswietlenie odwiedz forum Hid planet :wink:

Wiesz w ciągu ostatnich 5 lat dużo się zmieniło także w diodach LED, gdzieś w cenniku audi widziałem, że dopłata do lamp LED kosztuje około 10kPLN, ale za te pieniądze dostajemy również asystent świateł który prawie dowolnie kształtuje wiązkę światła i pewnie łatwiej jest to zrobić z kilkoma układami optycznymi, bo z jednym jest praktycznie niemożliwe.

Niestety nie mam czym zmierzyć diody samej w sobie polegam na danych katalogowych, jeśli uda mi się dopaść projektor choćby z bix'a b6 i dostanę już driver do tej diody spróbuję podłączyć jedno z drugim, i podjechać na stację diagnostyczną do znajomego, żeby mi zmierzł kształt wiązki i siłę strumienia ksenon vs dioda led. Jak mi się to uda, przedstawię tutaj wyniki pomiarów :]

Opublikowano

Wrzuć jakieś zdjęcia jak to wygląda na soczewkach lexusa to porównamy jak to świeci na ori instalacji lexa na żarniku xenonowym. Często jeżdżę LS460 i krew zalewa jak wsiadam do swojej B6, która i tak bardzo doceniam pod kątem światła.

Opublikowano

Miałem zastosować diode w Ori bi jako "do jazdy dziennej"ale po montażu świateł w miejsca halogenow już mi sie nie chce

Opublikowano

Też czekam na konfrontację soczewek B8 z Leksusami. Luksusy też bixy?

Wysyłane z mojego MT27i za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
  • Autor
Też czekam na konfrontację soczewek B8 z Leksusami. Luksusy też bixy?

Wysyłane z mojego MT27i za pomocą Tapatalk 2

tak tez bi xenon

Musze gdzies podjechac gdzie jest szeroka czysta sciana :facepalm:

Po rozebraniu tych projektorow spokojnie moge napisac ze to majstersztyk :wink: nie tyle sam odblysik co przeslona z regulacja doswietlania przestrzeni nad odcieciem ,limiter swiatla przed samochodem i rozne ....dziwne plaszczyzny i zagiecia.Zwykly projektor to odblysnik przeslona i soczewka bez zadnych wygibasow i kombinacji.Ten koito to cos calkiem innego -cos dobrze przemyslanego.

Opublikowano

leksus wymieknie przy tym

Opublikowano
  • Autor
leksus wymieknie przy tym

tzn przy czym ?:kox:

Opublikowano

Przy tej zmodyfikowanej soczewce. Trzeba bedzie wymodzic cos podobnego. Miałeś wrzucic porownanie lexa z b8 czy wogole jest sens zmieniac soczewke.

Opublikowano
  • Autor

Mimo filmiku ktory pokazales,projektor koito jest najlepszy w dalszym ciagu.

Nie daje az tyle jasnego swiatla do przodu ale daje praktycznie taka sama ilosc swiatla na calej lini odciecia.Widac na pozostalych projektorach ze mocno swieca w miejscu zalamania ale po bokach juz gorzej.Wlasnie tu przewage ma koito.

Moje projektory koito sa inne niz ten na filmiku.Nowsza wersja znacznie mniejsza i o bardziej zwartej budowie bo ten tutaj jest ogromny na wszystkie strony.Postaram sie w weekend zrobic jakies porownanie.U mnie we wsi nie ma szerokiej czystej sciany a bez tego ani rusz :kwasny:

Opublikowano

115902150.jpg

O tak?

A jak wyglda tak ?

20121201675.jpg

Opublikowano
340c0b7a9580.jpg
Opublikowano
  • Autor

to co pokazales jest podobne do hella e55 albo jakies chinskie morimoto

w moim nie widac przeslony odblysnika elektromagnesu-wszystko jest obudowane a elektromagnes jest miedzy odblysnikiem a przeslona,nie miedzy przeslona a soczewka:wink:

Opublikowano

Witam. Na forum zarejestrowałem się kilka dni temu poniekąd z polecenia waszego kolegi, no i głównie dlatego, że na tym forum jak widać coś dzieje się w temacie ogólnie xenonów i projektorów;)

A przechodząc do rzeczy KrisKrzysztof pokazał zdjęcia faktyczne Koito projektora z Lexa LS460. Najlepszy i największy przy okazji bixenon.

A co do tego filmiku, gdzie mierzą natężenie światła, to projektor a'la hella 60 high beam, tylko z przesłoną na mijania. Przesłona samoróbka i to dzięki niej jest tyle światła ile jest. Czasami sądzę, że prześciganie się producentów w tworzeniu to coraz mocniejszych żarników za znacznie wyższą cenę jest sztuką dla sztuki, jak w europejskich projektorach i tak większość światła zostaje na przesłonie. Panowie za wschodu po prostu zrobili przesłonę tak, że punkt, gdzie jest najwięcej światła jest po prostu w świetle mijania i tyle. W projektorze bix Valeo, w tym co jest w B6 zdecydowana większość światła zostaje na przesłonie zabita. Można to łatwo sprawdzić bawiąc się odpalonym projektorem i ręcznie podnosić przesłonę od niego- bardzo fajnie obrazuje to film, zdjęcia. Gdyby wymontować przesłonę z valeo, i laserowo albo jakąś maszyną do obróbki, skrócić ją o jakieś 0.5cm i zrobić oczywiście przejście/step, to nagle i valeobix okazałby się fajnym projektorem:wink: Oczywiście po włączeniu drogowych na naszych oczach nie zrobilibyśmy już takiego efektu, ale ja przykładowo długich używam głównie do znaków świetlnych, a liczą się mijania. A w ogóle tam te projektory na filmiku to miałem i to są Ichikoh, które są dość charakterystyczne w budowie, i nowsza hella powszechnie już stosowana (nie typ e55).

Póki co pozdrawiam Michał

Opublikowano
  • Autor
Witam. Na forum zarejestrowałem się kilka dni temu poniekąd z polecenia waszego kolegi, no i głównie dlatego, że na tym forum jak widać coś dzieje się w temacie ogólnie xenonów i projektorów;)

A przechodząc do rzeczy KrisKrzysztof pokazał zdjęcia faktyczne Koito projektora z Lexa LS460. Najlepszy i największy przy okazji bixenon.

A co do tego filmiku, gdzie mierzą natężenie światła, to projektor a'la hella 60 high beam, tylko z przesłoną na mijania. Przesłona samoróbka i to dzięki niej jest tyle światła ile jest. Czasami sądzę, że prześciganie się producentów w tworzeniu to coraz mocniejszych żarników za znacznie wyższą cenę jest sztuką dla sztuki, jak w europejskich projektorach i tak większość światła zostaje na przesłonie. Panowie za wschodu po prostu zrobili przesłonę tak, że punkt, gdzie jest najwięcej światła jest po prostu w świetle mijania i tyle. W projektorze bix Valeo, w tym co jest w B6 zdecydowana większość światła zostaje na przesłonie zabita. Można to łatwo sprawdzić bawiąc się odpalonym projektorem i ręcznie podnosić przesłonę od niego- bardzo fajnie obrazuje to film, zdjęcia. Gdyby wymontować przesłonę z valeo, i laserowo albo jakąś maszyną do obróbki, skrócić ją o jakieś 0.5cm i zrobić oczywiście przejście/step, to nagle i valeobix okazałby się fajnym projektorem:wink: Oczywiście po włączeniu drogowych na naszych oczach nie zrobilibyśmy już takiego efektu, ale ja przykładowo długich używam głównie do znaków świetlnych, a liczą się mijania. A w ogóle tam te projektory na filmiku to miałem i to są Ichikoh, które są dość charakterystyczne w budowie, i nowsza hella powszechnie już stosowana (nie typ e55).

Póki co pozdrawiam Michał

hej :hi: fajnie ze sie zarejestrowales :kox: kogos takiego nam tu potrzeba bo temat oswietlania ciekawi nie jednego z nas i pewnie teraz ruszy cos w tym temacie wiecej :decayed:

Opublikowano

HiRide jak oceniasz soczewki bix z A6 z 2012 roku? Pytam bo kolega z pracy wkłada coś takiego do A3 2001r która miała zwykłe soczewki. Widziałem je i ciekawie wyglądają, mają strasznie wypukłe soczewki. Wyglądają identycznie jak w poście 214.

Opublikowano
  • Autor
HiRide jak oceniasz soczewki bix z A6 z 2012 roku? Pytam bo kolega z pracy wkłada coś takiego do A3 2001r która miała zwykłe soczewki. Widziałem je i ciekawie wyglądają, mają strasznie wypukłe soczewki. Wyglądają identycznie jak w poście 214.

Niestety nie mialem ich jeszcze w reku i nawet nie widzialem na zdjeciach.Nie moge nic powiedziec procz tego ze produkuje je chyba hella.Jechalem raz za nowym a6 z xenonem (nie led!) i wygladalo to ladnie ale to za malo by cokolwiek o nich powiedziec.Skoro kolega wklada tzn ze przeslona raczej nie jest obrotowa.Gdybys mial zdjecia to podeslij :wink:

w ogole gdyby ktos mial taki projektor to z checia kupie :hi:

Opublikowano

Panowie mam pytanie, czym i w jaki sposób przy soczewkach Boscha z B8 zaginacie w dół ten kawałek blaszki ~ 0.3cm x0.3cm po lewej stronie. Chciałbym wsadzić żarnik d2s, a przypiłowywać kołnierz żarnika nie mam jakoś ochoty;) Będę wdzięczny Pozdrawiam Michał