Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana soczewki z odbłyśnikiem bixenon Valeo na soczewki z Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam w swoim A3 soczewki bixenon od A6 C7, wiem jak dodatkowo zwiększyć ilość światła w bixenonie nie zaburzając linii światło-cienia, jednak wiąże się to z lekką modyfikacją żarnika. Obniżanie przesłony u mnie zaburza linie światło-cienia. Jeśli ktoś odda przepalony żarnik d2s/d1s (obojętne, byle bańka szklana była mocowana do trzonka za pomocą 4 blaszek) będe miał na czym przetestować, czy tak czasem podczas przeróbki żarnik nie pęknie i podzielić się owocami pracy. Oczywiście zwracam koszty transportu.

Można zasadniczo zwiększyć output poprzez podłożenie czegoś(podkładałem kawałek druciku z izolacją) pod żarnik z dolnej strony, dzięki czemu jest więcej światła; oddalić równomiernie żarnik, żeby ew. polepszyć cutoff; zastosować podkładki pomiędzy odbłyśnikiem, a przednią częścią projektora - wiele kombinacji w zależności od projektora. Pierwszy sposób najprostszy i daje najlepszy rezultat.

Chciałbym dopaść tylko w ręce swój metalowy bix valeo, bo wierzę, że da się go tak zmodzić, aby wychodziło z niego znacznie więcej światła.

Pytanie do WAS: Czy macie zdjęcie rozebranego projektora Valeo z Audi??Głownie chodzi mi o przesłonę??

Opublikowano
  • Autor
Mam w swoim A3 soczewki bixenon od A6 C7, wiem jak dodatkowo zwiększyć ilość światła w bixenonie nie zaburzając linii światło-cienia, jednak wiąże się to z lekką modyfikacją żarnika. Obniżanie przesłony u mnie zaburza linie światło-cienia. Jeśli ktoś odda przepalony żarnik d2s/d1s (obojętne, byle bańka szklana była mocowana do trzonka za pomocą 4 blaszek) będe miał na czym przetestować, czy tak czasem podczas przeróbki żarnik nie pęknie i podzielić się owocami pracy. Oczywiście zwracam koszty transportu.

Można zasadniczo zwiększyć output poprzez podłożenie czegoś(podkładałem kawałek druciku z izolacją) pod żarnik z dolnej strony, dzięki czemu jest więcej światła; oddalić równomiernie żarnik, żeby ew. polepszyć cutoff; zastosować podkładki pomiędzy odbłyśnikiem, a przednią częścią projektora - wiele kombinacji w zależności od projektora. Pierwszy sposób najprostszy i daje najlepszy rezultat.

Chciałbym dopaść tylko w ręce swój metalowy bix valeo, bo wierzę, że da się go tak zmodzić, aby wychodziło z niego znacznie więcej światła.

Pytanie do WAS: Czy macie zdjęcie rozebranego projektora Valeo z Audi??Głownie chodzi mi o przesłonę??

zobacz sobie pierwszy post tego tematu -tam masz linki do zdjec ..powinna byc tez przeslona

Opublikowano

Dzięki HiRide za podpowiedź. Ja w swoim mam trochę inną jednak. A kolega Ziko może chciałby pokazać, jak świecą jego nowe Helle w jego A3?

Przy okazji, mam na sprzedaż dosłownie "prawie" nowy żarnik d1s. To jak prv.

pzdr

Opublikowano

Jak zrobie jakieś fotki to oczywiście pokaże. Z dodatkowym zwiększeniem ilości światła, chodziło mi właśnie o pochylenie żarnika do dołu, niestety u mnie jest problem z podkładaniem trzonka żarnika, więc chciałem na jakimś spalonym spróbować podgiąć dolne blaszki mocujące żarnik do trzonka i zobaczyć, czy szkło nie pęknie i ile więcej niż trzeba wytrzyma żarnik, bo nie chce zakładać do auta takiego który jest na granicy wytrzymałości i może w każdej chwili sie stłuc.

Opublikowano
Jak zrobie jakieś fotki to oczywiście pokaże. Z dodatkowym zwiększeniem ilości światła, chodziło mi właśnie o pochylenie żarnika do dołu, niestety u mnie jest problem z podkładaniem trzonka żarnika, więc chciałem na jakimś spalonym spróbować podgiąć dolne blaszki mocujące żarnik do trzonka i zobaczyć, czy szkło nie pęknie i ile więcej niż trzeba wytrzyma żarnik, bo nie chce zakładać do auta takiego który jest na granicy wytrzymałości i może w każdej chwili sie stłuc.

Ja podkładałem kawałek czegokolwiek pod żarnik, prościej wydaje mi się od tego chcesz zrobić. Tylko oczywiście spokój potrzebny do tego i miejsce wokół lampy.

Opublikowano

milstone, nie wiem czy piszemy o tym samym systemie mocowania żarnika w projektorze. u mnie żarnik wkłada sie do siedzenia odbłyśnika, a na niego przychodzi pierścień z czterema zaczepami, który po przekręceniu blokuje go w siedzeniu. niestety po podłożeniu trzonka żarnika od dołu ( trzymając projektor w rączkach, jeszcze przed włożeniem do lampy) pierścień nie dał sie założyć.

Opublikowano

Mój błąd w toku myślenia, masz projektor helli z pierścieniem. W Koito czy Stanleyu zawsze są 2 druciki którymi dociśnięty jest żarnik. I tam nie ma problemu pod żarnik podłożyć. Dla stestowania kiedyś podłożyłem w Stanleyu z jednej strony(góra albo dół nie pamiętam) kawałki papierowego pierścienia na wzór oryginału pod soczewką, podkładki (też góra albo dół) pod śruby między przednią część projektora a odbłyśnik, i finalnie jeszcze właśnie pod żarnik. Mała kombinacja, ale światła była od przesady i co ważne odcięcie niezauważalnie zmienione. Dla chcącego nic trudnego, ale takie rzeczy tylko home made:D Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie za bardzo mam gdzie zrobić dobre zdjęcia, ani czym (zrobiłem je telefonem), więc na razie wstawie to co mam.

Pierwsze u mnie na podwórku, w odległości ponad dwukrotnej w stosunku do ogrodzenia jest las (nie te tuje u sąsiada), w rzeczywistości światło do niego sięga, jednak na zdjęciach tego nie widać, drugie na płocie parkingu w drodze do pracy.

httpwww_tinypic_pluv7gheu6iutq.jpg

na_p_ocie_betonowym.jpg

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Piszę po małej przerwie..

Do jazdy dziennej zdecydowałem się jednak na oryginalne DRL Hella dedykowanych do Skody w miejsce halogenów i jestem bardzo zadowolony. Wykorzystałem też funkcje świateł pozycyjnych.

Udało mi się zdobyć oryginalne Clear Lens 3" z projektorów ZKW E46 i właśnie takie teraz goszczą w moich lampach - montaż pełne P&P.

Dodając po jednej podkładce M4 do mocowania soczewek można uzyskać błękitno-fioletową poświatę oraz ostrą jak brzytwa granicę odcięcia [dodam że mam palniki Osram SVS 4200K], efekt bardzo miły dla oka.

Jeżeli ktoś jest zainteresowany soczewkami to proszę pisać na PW.

Opublikowano
  • Autor

3 cale ma soczewka tak ? do jakich projektorow zamontowales te soczewki ? do tych z b8 ?

Opublikowano

Ja mam projektory z B8 i to odcięcie światła nie jest tak wyraźne i ostre jak u Was :kwasny:

Opublikowano
  • Autor

my tez mamy projektory z b8:wink:

kto Ci je montowal?

Opublikowano

Ja. We własnej osobie :wink:

Tak to u mnie wygląda

6ZEIwL1l.jpg

Nie pamiętam, ale tutaj chyba lewa przesłona jest ustawiona na ruch lewostronny co już naprawiłem :grin:

Przeglądając HID Planet to prawie każdy (albo i wszyscy) mają odcięcie ostre jak brzytwa...

a47xvd.jpg

DSC_0029_120_edit.jpg

8129171412_8be101a898_z.jpg

Długie w nocy U mnie tak nie ma :whistling:

---------- Post dopisany at 23:11 ---------- Poprzedni post napisany at 21:40 ----------

Swoją drogą to pasuje P&P do projektora z B8?

(3") STi-R - Clear Lenses from The Retrofit Source Inc

Chyba w PL nie do dostania?

Opublikowano
  • Autor

nie ma tego w pl a przynajmniej ja nie spotkalem a co do odciecia to przy clear lens normalna sprawa

Ladnie to wyglada ale zle sie jezdzi w nocy majac ograniczona widocznosc.

Na pierwszym zdjeciu masz dobrze ustawione przeslony o ile swieci lewa i prawa lampa

Opublikowano

No właśnie nie pamiętam, czy tutaj jest ta lewa na LHD ustawiona czy nie :wink:

A tak porównując tą soczewkę STi-R to poza odcięciem światło jest lepiej skupione i jest go więcej.

Opublikowano
  • Autor

A tak porównując tą soczewkę STi-R to poza odcięciem światło jest lepiej skupione i jest go więcej.

po czym wnioskujesz ze przeslona moze byc ustawione na ruch lewostronny skoro Twje zdjecie pokazuje ze jest ustawiona do ruchu prawostronnego ?

Opublikowano

po czym wnioskujesz ze przeslona moze byc ustawione na ruch lewostronny skoro Twje zdjecie pokazuje ze jest ustawiona do ruchu prawostronnego ?

Ano dlatego, że jakieś 2-3 tygodnie temu przestawiłem ją dopiero na ruch prawostronny, bo była na lewo :decayed:

Opublikowano

Dziwna sprawa z tym przestawieniem bo na zdjeciu jest prawostronny. A z tego co kojarze po przestawieniu inne jest odcięcie .

Opublikowano
  • Autor

Na zdjeciu widac ze odciecie jest prawidlowe na ruch prawostronny i tego sie trzymajmy:wink::wink:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam mam pytanie dzisiaj chcialem wyciagnac soczewke po odkreceniu 3 srubek i wyjeciu tej spinki mialem cala luzna soczewke ale nie moge jej wyjac bo przeszkadza uchwyt od regulacji lampa...;/ jest jakis sposob zeby to wyjac? czy musze te 4 blaszki co trzymaja soczewke i odblysnik i wtedy wyjac? choidzi o zwykle wjescie h7